Opening Black Achievement Month 2022: Siguifin
Opening Black Achievement Month 2022: Siguifin
Voorstellingen
Siguifin, wat "magisch monster" betekent in de Bambara-taal, is het resultaat van een collectief choreografisch proces op initiatief van de Frans-Senegalese choreograaf Amala Dianor. Dansmakers Alioune Diagne (Senegal), Ladji Koné (Burkina Faso) en Naomi Fall (Mali) werken samen met negen jonge dansers aan een compositie, waarin begrippen als individualiteit, sociale cohesie en culturele verschillen aan bod komen. Siguifin viert de vitaliteit van een hybride Afrikaanse dans die voortdurend in ontwikkeling is.
Black Achievement Month i.s.m. Julidans / Big Pulse Dance Alliance & ITA
Duur 90 minuten
Genre Dans
Nederlandse première
Siguifin
Het idee van ontmoeting staat centraal in Siguifin, waaraan drie choreografen uit West-Afrika deelnemen: Alioune Diagne, gevestigd in Saint Louis in Sénégal; Naomi Fall, van het Blonba Cultureel Centrum in Bamako, Mali; en Ladji Koné, artist in residence bij de Termitière in Ouagadougou, Burkina Faso. Gezamenlijk creëerden zij een werk voor negen jonge Afrikaanse dansers, uit elk van de landen. Amala Dianor: “Ik wil het publiek de kans geven om mee te vibreren met de energie van de dansers, die allen hun dans heel heftig beleven.”
-|-
Siguifin is het resultaat van een collectief choreografisch proces geïnspireerd door het procedé van cadavre exquis (een spel waarbij iedereen een deel van een gedicht schrijft of figuur tekent zonder te zien wat de anderen hebben gedaan) om zo een magisch, veelzijdig wezen te vormen. Uit de mix van de verschillende bewegingsvocabulaires, weeft Dianor een rode draad; een canvas dat de drie choreografische ontwerpen verbindt maar ook respecteert. Gedreven door de vraag: “wat is hun heden, en welke toekomst zullen ze samen opbouwen in dialoog met de wereld?"
Amala Dianor
Na een start als hiphopdanser werd Amala Dianor toegelaten tot de prestigieuze school van de CNDC in Angers (klas van 2002). Daarna werkte hij 10 jaar als danser voor choreografen van verscheidene achtergronden, zoals hiphop, neo-klassiek, hedendaags en afro-contemporain. In 2012 richtte hij zijn eigen gezelschap op, en zijn dansstijl en vocabulaire waren onmiddellijk herkenbaar: op een moeiteloze en virtuoze manier glijdt hij van de ene techniek naar de andere, een hybride benadering van vorm en een poëtische benadering van 'het andere' hanterend. Sinds hij in 2014 zijn eerste solo Man Rec creëerde, werkt hij nauw samen met de electro-soul componist Awir Léon, die de originele muziek voor zijn stukken schrijft. Hij werkt ook vaak samen met andere choreografen, componisten, schrijvers en beeldende kunstenaars…
-|-
In 2019 creëert hij zijn eerste grote werk The Falling Stardust, voor negen dansers wie hij zijn speciale mix van stijlen en technieken aanleert. In 2020 creëert hij bij het Maison de la Danse in Lyon het trio Point Zéro, dat hij uitvoert met bevriende dansers en choreografen Johanna Faye en Mathias Rassin. Als tijdens de pandemie de theaters gesloten zijn, schrijft hij samen met beeldend kunstenaar Grégoire Korganow korte dansfilms. Hij zet zich in voor het opleiden van amateurdansers in Frankrijk en vervolgens in West-Afrika met zijn project Siguifin, een collectieve creatie voor negen dansers uit drie landen, met de choreografen Ladji Koné, Alioune Diagne en Naomi Fall; dit werk ging in première in Suresnes Cités Danse in 2022.
Dansercanalhistorique, September 22, 2021
"De dans neemt ons in een meedogenloos tempo mee op een choreografische reis door Mali, Burkina Faso en Senegal.”
La Terrasse, September 19, 2021
“… vloeiend en samenhangend, doorspekt met momenten van vreugde."
Black Achievement Month
Stichting Black Achievement Month presenteert in de maand oktober de bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de wereld en de Nederlandse samenleving in het bijzonder. Voor een aanzienlijk deel van hen is dit land een belangrijke focus in hun ontwikkeling. Met redelijk succes hebben personen met Afrikaanse roots zich hier geworteld en zijn zij in een waaier aan disciplines in de samenleving te vinden. Onder hen tref je wetenschappers, medici, advocaten, schrijvers, kunstenaars, theatermakers, artiesten, sporters en ondernemers. Al deze talenten en hun prestaties verdienen het om onder de aandacht gebracht te worden van een zo breed en divers mogelijk publiek.
Credits
Artistieke leiding Amala Dianor
Choreografie Alioune Diagne, Naomi Fall, Ladji Koné en Amala Dianor
Performers Salif Coulibaly aka Zongo, Jules Romain Djihounouck aka BBoy Romeo Alicia Seybiya Gomis, Daniel Gombila Koala aka Tchaprat, Rama Koné, Adama Mariko, Roger Sarr Abdoul Kader Simporé aka Dainss, Adiara Traoré
Muziek Awir Léon
Siguifin werd geselecteerd door Big Pulse Dance Alliance en gecoproduceerd door Julidans (Nederland), New Baltic Dance (Litouwen), Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer (Duitsland), Dublin Dance Festival (Ierland), Dance Umbrella (GB), CODA Oslo International Dance Festival (Noorwegen), ONE Dance Week (Bulgarije) en gepresenteerd door Zodiak - Side Step Festival (Finland), International Dance Festival TANEC PRAHA (Tsjechië), Torinodanza Festival (Italië), ondersteund door Europe Creative, programma van de Europese Unie.
-|-
Licht, General manager Nicolas Tallec
Kostuums Laurence Chalou
Uitvoerend Manager Mélanie Roger
Tour Manager Lucie Jeannenot
Geluid Manager Ugo Raimbault
Licht Manager Agathe Geffroy