Opening Black Achievement Month 2022: Siguifin

Sluiten
Black Achievement Month

Opening Black Achievement Month 2022: Siguifin

Amala Dianor / Alioune Diagne / Naomi Fall / Ladji (Jain Souleymane) Koné

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Opening Black Achievement Month 2022: Siguifin
Amala Dianor / Alioune Diagne / Naomi Fall / Ladji (Jain Souleymane) Koné

Siguifin, wat "magisch monster" betekent in de Bambara-taal, is het resultaat van een collectief choreografisch proces op initiatief van de Frans-Senegalese choreograaf Amala Dianor. Dansmakers Alioune Diagne (Senegal), Ladji Koné (Burkina Faso) en Naomi Fall (Mali) werken samen met negen jonge dansers aan een compositie, waarin begrippen als individualiteit, sociale cohesie en culturele verschillen aan bod komen. Siguifin viert de vitaliteit van een hybride Afrikaanse dans die voortdurend in ontwikkeling is.

Black Achievement Month i.s.m. Julidans / Big Pulse Dance Alliance & ITA

Duur 90 minuten
Genre Dans

Nederlandse première

Siguifin


Het idee van ontmoeting staat centraal in Siguifin, waaraan drie choreografen uit West-Afrika deelnemen: Alioune Diagne, gevestigd in Saint Louis in Sénégal; Naomi Fall, van het Blonba Cultureel Centrum in Bamako, Mali; en Ladji Koné, artist in residence bij de Termitière in Ouagadougou, Burkina Faso. Gezamenlijk creëerden zij een werk voor negen jonge Afrikaanse dansers, uit elk van de landen. Amala Dianor: “Ik wil het publiek de kans geven om mee te vibreren met de energie van de dansers, die allen hun dans heel heftig beleven.”

-|-
Siguifin is het resultaat van een collectief choreografisch proces geïnspireerd door het procedé van cadavre exquis (een spel waarbij iedereen een deel van een gedicht schrijft of figuur tekent zonder te zien wat de anderen hebben gedaan) om zo een magisch, veelzijdig wezen te vormen. Uit de mix van de verschillende bewegingsvocabulaires, weeft Dianor een rode draad; een canvas dat de drie choreografische ontwerpen verbindt maar ook respecteert. Gedreven door de vraag: “wat is hun heden, en welke toekomst zullen ze samen opbouwen in dialoog met de wereld?"

© Laurent Philippe
© Laurent Philippe

Amala Dianor


Na een start als hiphopdanser werd Amala Dianor toegelaten tot de prestigieuze school van de CNDC in Angers (klas van 2002). Daarna werkte hij 10 jaar als danser voor choreografen van verscheidene achtergronden, zoals hiphop, neo-klassiek, hedendaags en afro-contemporain. In 2012 richtte hij zijn eigen gezelschap op, en zijn dansstijl en vocabulaire waren onmiddellijk herkenbaar: op een moeiteloze en virtuoze manier glijdt hij van de ene techniek naar de andere, een hybride benadering van vorm en een poëtische benadering van 'het andere' hanterend. Sinds hij in 2014 zijn eerste solo Man Rec creëerde, werkt hij nauw samen met de electro-soul componist Awir Léon, die de originele muziek voor zijn stukken schrijft. Hij werkt ook vaak samen met andere choreografen, componisten, schrijvers en beeldende kunstenaars…

-|-
In 2019 creëert hij zijn eerste grote werk The Falling Stardust, voor negen dansers wie hij zijn speciale mix van stijlen en technieken aanleert. In 2020 creëert hij bij het Maison de la Danse in Lyon het trio Point Zéro, dat hij uitvoert met bevriende dansers en choreografen Johanna Faye en Mathias Rassin. Als tijdens de pandemie de theaters gesloten zijn, schrijft hij samen met beeldend kunstenaar Grégoire Korganow korte dansfilms. Hij zet zich in voor het opleiden van amateurdansers in Frankrijk en vervolgens in West-Afrika met zijn project Siguifin, een collectieve creatie voor negen dansers uit drie landen, met de choreografen Ladji Koné, Alioune Diagne en Naomi Fall; dit werk ging in première in Suresnes Cités Danse in 2022.

© Laurent Philippe
© Laurent Philippe

Dansercanalhistorique, September 22, 2021

"De dans neemt ons in een meedogenloos tempo mee op een choreografische reis door Mali, Burkina Faso en Senegal.”

La Terrasse, September 19, 2021

“… vloeiend en samenhangend, doorspekt met momenten van vreugde."

Black Achievement Month

Stichting Black Achievement Month presenteert in de maand oktober de bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de wereld en de Nederlandse samenleving in het bijzonder. Voor een aanzienlijk deel van hen is dit land een belangrijke focus in hun ontwikkeling. Met redelijk succes hebben personen met Afrikaanse roots zich hier geworteld en zijn zij in een waaier aan disciplines in de samenleving te vinden. Onder hen tref je wetenschappers, medici, advocaten, schrijvers, kunstenaars, theatermakers, artiesten, sporters en ondernemers. Al deze talenten en hun prestaties verdienen het om onder de aandacht gebracht te worden van een zo breed en divers mogelijk publiek.

Credits


Artistieke leiding Amala Dianor
Choreografie Alioune Diagne, Naomi Fall, Ladji Koné en Amala Dianor
Performers Salif Coulibaly aka Zongo, Jules Romain Djihounouck aka BBoy Romeo Alicia Seybiya Gomis, Daniel Gombila Koala aka Tchaprat, Rama Koné, Adama Mariko, Roger Sarr Abdoul Kader Simporé aka Dainss, Adiara Traoré
Muziek Awir Léon

Siguifin werd geselecteerd door Big Pulse Dance Alliance en gecoproduceerd door Julidans (Nederland), New Baltic Dance (Litouwen), Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer (Duitsland), Dublin Dance Festival (Ierland), Dance Umbrella (GB), CODA Oslo International Dance Festival (Noorwegen), ONE Dance Week (Bulgarije) en gepresenteerd door Zodiak - Side Step Festival (Finland), International Dance Festival TANEC PRAHA (Tsjechië), Torinodanza Festival (Italië), ondersteund door Europe Creative, programma van de Europese Unie.

-|-
Licht, General manager Nicolas Tallec
Kostuums Laurence Chalou
Uitvoerend Manager Mélanie Roger
Tour Manager Lucie Jeannenot
Geluid Manager Ugo Raimbault
Licht Manager Agathe Geffroy

Siguifin wordt mede mogelijk gemaakt door

Meer dans

Language NP Language no problem A Forsythe evening Nederlands Dans Theater 1 Dans A Forsythe evening
Sluiten A Forsythe evening Nederlands Dans Theater 1
19 dec '23 t/m 22 dec '23
William Forsythe vernieuwde de internationale danswereld met zijn dynamische benadering van de kunstvorm. Na een korte reeks aan voorstellingen tijdens COVID-19, kijkt NDT ernaar uit om A Forsythe Evening opnieuw te presenteren.
Language NP Language no problem Falaise Baro D'Evel Dans Falaise
Sluiten Falaise Baro D'Evel
05 jan '24 t/m 06 jan '24
ITA heeft het internationale multidisciplinaire gezelschap Baro d’evel uitgenodigd voor de Nederlandse première van Falaise.
Language NP Language no problem Closed Eyes Theater Rotterdam / Alida Dors Dans Closed Eyes
Sluiten Closed Eyes Theater Rotterdam / Alida Dors
06 jan '24 t/m 07 jan '24
In deze nieuwe voorstelling van Alida Dors laat je je door dans, film, muziek en spoken word meevoeren naar Ganzee, een verzonken dorp in het Brokopondo meer in Suriname.
Language NP Language no problem Pinocchio Effect Scapino Ballet Rotterdam / MAAS Theater & Dans dans-familie Pinocchio Effect
Sluiten Pinocchio Effect Scapino Ballet Rotterdam / MAAS Theater & Dans
22 jan '24 t/m 23 jan '24
Een familievoorstelling voor iedereen van 10 tot 110 jaar vol humor en ernst over iets wat we allemaal doen: liegen.
Language NP Language no problem Song of the Dark Forest Scapino Ballet Rotterdam / Opera2Day / Doelenensemble Dans Song of the Dark Forest
Sluiten Song of the Dark Forest Scapino Ballet Rotterdam / Opera2Day / Doelenensemble
23 jan '24 t/m 24 jan '24
Song of the dark forest is een aangrijpende, meeslepende en troostrijke voorstelling, uitgevoerd door de volledige groep dansers van Scapino, een operazanger en live muziek door het DoelenEnsemble.
Language NP Language no problem Love to Death Lemi Ponifasio Dans Love to Death
Sluiten Love to Death Lemi Ponifasio
27 jan '24 t/m 28 jan '24
Lemi Ponifasio brengt een Mapuche-zanger en -componist en een bailaora (flamenco-danseres) samen op het podium om met ons te praten over twee werelden door middel van hun lichamen en verhalen.
Language NP Language no problem From Here Now Far Nederlands Dans Theater 1 Dans From Here Now Far
Sluiten From Here Now Far Nederlands Dans Theater 1
14 feb '24 t/m 16 feb '24
From Here Now Far is een zoektocht naar kruisbestuivingen tussen dans, theater, kunst en leven waarin de toeschouwer wordt uitgenodigd om zijn ideeën over dans- en danstheater op te rekken.
Language NP Language no problem 10 Junior Company / Het Nationale Ballet Dans 10
Sluiten 10 Junior Company / Het Nationale Ballet
12 mrt '24 t/m 13 mrt '24
Vier eigentijdse premières, één klassiek meesterwerk
Language NP Language no problem ZIEL Conny Janssen Danst Dans ZIEL
Sluiten ZIEL Conny Janssen Danst
01 apr '24 t/m 02 apr '24
Op zoek naar vrijheid, lichtheid en onverwachte ontmoetingen. Wat houdt ons tegen het leven te omarmen en de restricties die we onszelf en elkaar opleggen te doorbreken?
Language NP Language no problem The beauty of it all Nederlands Dans Theater 2 Dans The beauty of it all
Sluiten The beauty of it all Nederlands Dans Theater 2
03 apr '24 t/m 05 apr '24
The beauty of it all slaat de ultieme balans tussen het eren van de nalatenschap van Nederlands Dans Theater (NDT) en zijn rijke repertoire, en het creëren van ruimte voor nieuwe artistieke stemmen die het gezelschap van verrassende perspectieven voorzien.
Language NP Language no problem Assembly Hall Kidd Pivot / Crystal Pite & Jonathon Young Dans Assembly Hall
Sluiten Assembly Hall Kidd Pivot / Crystal Pite & Jonathon Young
22 apr '24 t/m 24 apr '24
Assembly hall is de nieuwste voorstelling van het Canadese gezelschap Kidd Pivot, opgericht door choreograaf Crystal Pite, viert in april haar Nederlandse première in ITA.
Language NP Language no problem WE, the EYES ICK Dans Amsterdam / Emio Greco & Pieter C. Scholten Dans WE, the EYES
Sluiten WE, the EYES ICK Dans Amsterdam / Emio Greco & Pieter C. Scholten
02 mei '24
WE, the EYES wil perspectieven ter discussie stellen in een maatschappij in crisis en claimt verandering.
Language NP Language no problem SPRING Introdans Dans SPRING
Sluiten SPRING Introdans
21 mei '24 t/m 22 mei '24
Om de lente én het leven te vieren, presenteert Introdans Spring, een programma dat zich concentreert rond het werk van Mauro Bigonzetti.
Language NP Language no problem MOMO Batsheva Dance Company / Ohad Naharin Dans MOMO
Sluiten MOMO Batsheva Dance Company / Ohad Naharin
26 mei '24 t/m 28 mei '24
Met een soundtrack die voornamelijk bestaat uit het album Landfall van de legendarische Laurie Anderson en het Kronos Quartet, één van de belangrijkste hedendaagse klassieke muziek ensembles, ontvouwt zich op het podium een gedeelde passie van diep verdriet en schoonheid.
Language NP Language no problem The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble Dans The Romeo
Sluiten The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble
25 jun '24 t/m 27 jun '24
Stel je eens voor dat er één dans was voor iedereen, geïnspireerd op een wereld zoals die had kunnen zijn. Met The Romeo verbeeldt choreograaf Trajal Harrell deze dans voor alle mensen, ongeacht achtergrond, gender, karakter of stemming en van welke generatie dan ook.