Opening Black Achievement Month 2022: Siguifin

Sluiten
Black Achievement Month

Opening Black Achievement Month 2022: Siguifin

Amala Dianor / Alioune Diagne / Naomi Fall / Ladji (Jain Souleymane) Koné

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Opening Black Achievement Month 2022: Siguifin
Amala Dianor / Alioune Diagne / Naomi Fall / Ladji (Jain Souleymane) Koné

Siguifin, wat "magisch monster" betekent in de Bambara-taal, is het resultaat van een collectief choreografisch proces op initiatief van de Frans-Senegalese choreograaf Amala Dianor. Dansmakers Alioune Diagne (Senegal), Ladji Koné (Burkina Faso) en Naomi Fall (Mali) werken samen met negen jonge dansers aan een compositie, waarin begrippen als individualiteit, sociale cohesie en culturele verschillen aan bod komen. Siguifin viert de vitaliteit van een hybride Afrikaanse dans die voortdurend in ontwikkeling is.

Black Achievement Month i.s.m. Julidans / Big Pulse Dance Alliance & ITA

Duur 90 minuten
Genre Dans

Nederlandse première

Siguifin


Het idee van ontmoeting staat centraal in Siguifin, waaraan drie choreografen uit West-Afrika deelnemen: Alioune Diagne, gevestigd in Saint Louis in Sénégal; Naomi Fall, van het Blonba Cultureel Centrum in Bamako, Mali; en Ladji Koné, artist in residence bij de Termitière in Ouagadougou, Burkina Faso. Gezamenlijk creëerden zij een werk voor negen jonge Afrikaanse dansers, uit elk van de landen. Amala Dianor: “Ik wil het publiek de kans geven om mee te vibreren met de energie van de dansers, die allen hun dans heel heftig beleven.”

-|-
Siguifin is het resultaat van een collectief choreografisch proces geïnspireerd door het procedé van cadavre exquis (een spel waarbij iedereen een deel van een gedicht schrijft of figuur tekent zonder te zien wat de anderen hebben gedaan) om zo een magisch, veelzijdig wezen te vormen. Uit de mix van de verschillende bewegingsvocabulaires, weeft Dianor een rode draad; een canvas dat de drie choreografische ontwerpen verbindt maar ook respecteert. Gedreven door de vraag: “wat is hun heden, en welke toekomst zullen ze samen opbouwen in dialoog met de wereld?"

© Laurent Philippe
© Laurent Philippe

Amala Dianor


Na een start als hiphopdanser werd Amala Dianor toegelaten tot de prestigieuze school van de CNDC in Angers (klas van 2002). Daarna werkte hij 10 jaar als danser voor choreografen van verscheidene achtergronden, zoals hiphop, neo-klassiek, hedendaags en afro-contemporain. In 2012 richtte hij zijn eigen gezelschap op, en zijn dansstijl en vocabulaire waren onmiddellijk herkenbaar: op een moeiteloze en virtuoze manier glijdt hij van de ene techniek naar de andere, een hybride benadering van vorm en een poëtische benadering van 'het andere' hanterend. Sinds hij in 2014 zijn eerste solo Man Rec creëerde, werkt hij nauw samen met de electro-soul componist Awir Léon, die de originele muziek voor zijn stukken schrijft. Hij werkt ook vaak samen met andere choreografen, componisten, schrijvers en beeldende kunstenaars…

-|-
In 2019 creëert hij zijn eerste grote werk The Falling Stardust, voor negen dansers wie hij zijn speciale mix van stijlen en technieken aanleert. In 2020 creëert hij bij het Maison de la Danse in Lyon het trio Point Zéro, dat hij uitvoert met bevriende dansers en choreografen Johanna Faye en Mathias Rassin. Als tijdens de pandemie de theaters gesloten zijn, schrijft hij samen met beeldend kunstenaar Grégoire Korganow korte dansfilms. Hij zet zich in voor het opleiden van amateurdansers in Frankrijk en vervolgens in West-Afrika met zijn project Siguifin, een collectieve creatie voor negen dansers uit drie landen, met de choreografen Ladji Koné, Alioune Diagne en Naomi Fall; dit werk ging in première in Suresnes Cités Danse in 2022.

© Laurent Philippe
© Laurent Philippe

Dansercanalhistorique, September 22, 2021

"De dans neemt ons in een meedogenloos tempo mee op een choreografische reis door Mali, Burkina Faso en Senegal.”

La Terrasse, September 19, 2021

“… vloeiend en samenhangend, doorspekt met momenten van vreugde."

Black Achievement Month

Stichting Black Achievement Month presenteert in de maand oktober de bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de wereld en de Nederlandse samenleving in het bijzonder. Voor een aanzienlijk deel van hen is dit land een belangrijke focus in hun ontwikkeling. Met redelijk succes hebben personen met Afrikaanse roots zich hier geworteld en zijn zij in een waaier aan disciplines in de samenleving te vinden. Onder hen tref je wetenschappers, medici, advocaten, schrijvers, kunstenaars, theatermakers, artiesten, sporters en ondernemers. Al deze talenten en hun prestaties verdienen het om onder de aandacht gebracht te worden van een zo breed en divers mogelijk publiek.

Credits


Artistieke leiding Amala Dianor
Choreografie Alioune Diagne, Naomi Fall, Ladji Koné en Amala Dianor
Performers Salif Coulibaly aka Zongo, Jules Romain Djihounouck aka BBoy Romeo Alicia Seybiya Gomis, Daniel Gombila Koala aka Tchaprat, Rama Koné, Adama Mariko, Roger Sarr Abdoul Kader Simporé aka Dainss, Adiara Traoré
Muziek Awir Léon

Siguifin werd geselecteerd door Big Pulse Dance Alliance en gecoproduceerd door Julidans (Nederland), New Baltic Dance (Litouwen), Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer (Duitsland), Dublin Dance Festival (Ierland), Dance Umbrella (GB), CODA Oslo International Dance Festival (Noorwegen), ONE Dance Week (Bulgarije) en gepresenteerd door Zodiak - Side Step Festival (Finland), International Dance Festival TANEC PRAHA (Tsjechië), Torinodanza Festival (Italië), ondersteund door Europe Creative, programma van de Europese Unie.

-|-
Licht, General manager Nicolas Tallec
Kostuums Laurence Chalou
Uitvoerend Manager Mélanie Roger
Tour Manager Lucie Jeannenot
Geluid Manager Ugo Raimbault
Licht Manager Agathe Geffroy

Siguifin wordt mede mogelijk gemaakt door
Black Achievement Month
Julidans
Big Pulse Dance Alliance
Creative Europe

Meer dans

Language NP Language no problem Quake Theater Utrecht / DOX / Casper Vandeputte Theater Quake
Sluiten Quake Theater Utrecht / DOX / Casper Vandeputte
08 feb '23 t/m 09 feb '23
Een energieke, ontwapenende en muzikale theater- en dansvoorstelling over hoe het verleden in ons doorleeft.
Language NP Language no problem We Want It All ICK Dans Amsterdam / Emio Greco & Pieter C. Scholten Dans We Want It All
Sluiten We Want It All ICK Dans Amsterdam / Emio Greco & Pieter C. Scholten
07 mrt '23
We Want It All neemt het publiek mee op een tocht langs verschillende voorstellingseindes uit het 25-jarige oeuvre van Emio Greco en Pieter C. Scholten.
Language NP Language no problem Bach Introdans Dans Bach
Sluiten Bach Introdans
08 mrt '23 t/m 09 mrt '23
Sprankelend, verbindend en verstillend. In de voorstelling Bach laten drie choreografen zich op geheel eigen wijze inspireren door het imposante oeuvre van de wereldberoemde componist.
Language NP Language no problem FRAMED Conny Janssen Danst Dans FRAMED
Sluiten FRAMED Conny Janssen Danst
12 mrt '23 t/m 13 mrt '23
FRAMED is een filmisch gemonteerde vertelling waarin livedans, filmbeelden en muziek samen komen om een gezamenlijke wereld te creëren.
Language NP Language no problem Zin in Liefde Igone de Jongh Dans Zin in Liefde
Sluiten Zin in Liefde Igone de Jongh
15 mrt '23
In Zin in Liefde geniet het publiek opnieuw van Igone op haar allerbest. Klassiek ballet wordt afgewisseld met een uitstapje naar de moderne dans.
Language NP Language no problem we wear our wheels with pride and slap your streets with color Moving into Dance Mophatong / Robyn Orlin Dans we wear our wheels with pride and slap your streets with color
Sluiten we wear our wheels with pride and slap your streets with color Moving into Dance Mophatong / Robyn Orlin
18 mrt '23
Choreografe Robyn Orlin groeide op in het door apartheid gespleten Zuid-Afrika, waar zij als kind zwarte mijnwerkers zag dansen voor een wit publiek. De beelden uit haar jeugd staan nog altijd op haar netvlies gebrand. 
Language NP Language no problem Climb the sky Nederlands Dans Theater 2 Dans Climb the sky
Sluiten Climb the sky Nederlands Dans Theater 2
24 apr '23 t/m 26 apr '23
In elk van de tien duetten wordt een beeld van redding opgeslagen en vastgehouden voor een kort moment van bezinning voordat het weer wordt losgelaten in de dans.
Language NP Language no problem Two Tales Scapino Ballet Rotterdam / RIDCC Dans Two Tales
Sluiten Two Tales Scapino Ballet Rotterdam / RIDCC
02 mei '23 t/m 03 mei '23
Intrigerende dansrituelen en de intense en mystieke sfeer maken van dit dansstuk een overweldigende ervaring.
Language NP Language no problem Umwelt Maguy Marin Dans Umwelt
Sluiten Umwelt Maguy Marin
09 mei '23 t/m 10 mei '23
Umwelt is een kantelpunt in het werk van Maguy Marin en biedt een fascinerende visie op wat het bestaan is - banaal, meervoudig, verbonden met echo's van andere bestaansvormen.
Language NP Language no problem 30 appearances out of darkness Arno Schuitemaker Dans 30 appearances out of darkness
Sluiten 30 appearances out of darkness Arno Schuitemaker
14 mei '23
Met 30 appearances out of darkness creëert Arno Schuitemaker een ervaring waar vanuit het duister een nieuwe dimensie opent.
Language NP Language no problem Raw are the roots Nederlands Dans Theater 1 Dans Raw are the roots
Sluiten Raw are the roots Nederlands Dans Theater 1
19 mei '23 t/m 21 mei '23
Met een toon die reflecteert op de menselijke conditie, creëert Landerer poëtische composities die geworteld zijn in verzet en veerkracht en gevormd worden door helderheid en intentie.
Language NP Language no problem Dorian (14+) Junior Company / ISH Dance Collective / Het Nationale Ballet Dans Dorian (14+)
Sluiten Dorian (14+) Junior Company / ISH Dance Collective / Het Nationale Ballet
30 mei '23
Het verhaal van Wilde’s boek, in een excentrieke, eigentijdse setting.
Language NP Language no problem Exotica Amanda Piña Dans Exotica
Sluiten Exotica Amanda Piña
06 jun '23 t/m 07 jun '23
In het begin van de twintigste eeuw hadden veel dansers en choreografen uit verschillende delen van de wereld veel succes in Europa. Toch raakten ze in de vergetelheid omdat ze niet in de westerse canon pasten. Met EXÓTICA blaast choreograaf Amanda Piña hun werk nieuw leven in.