Opening Lieve Stad, 2024: A KABÁ & OSSO

Sluiten
Lieve Stad, 2024

Opening Lieve Stad, 2024: A KABÁ & OSSO

Ghamte en Guillaume Schmidt / Priscilla Vaudelle

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Opening Lieve Stad, 2024: A KABÁ & OSSO
Ghamte en Guillaume Schmidt / Priscilla Vaudelle

De opening van Lieve Stad, 2024 wordt gecureerd door de broers Guillaume en Ghamte Schmidt. Vanuit de thematiek van deze editie van het festival, De mentale staat van de stad, selecteren zij makers en performers die in hun werk artistiek commentaar leveren op de verhouding tussen het individu en de veranderende stad Amsterdam. Verwacht bijdrages van poets, performers en musici als Djuwa Mroivili. Onderdeel van het programma is ook de voorstelling OSSO van de Amsterdamse theatermaker Priscilla Vaudelle. We sluiten de avond af met een feestje.

Festival Lieve Stad,
Locatie ITA, Grote Zaal

Duur 135 minuten
Genre Theater
Taal Nederlands

A Kabá

De opening van Lieve Stad, 2024 wordt gecureerd door de broers Guillaume en Ghamte Schmidt. Guillaume is één van de oprichters van het Amsterdamse streetwear brand Patta en Ghamte is onderdeel van Famirie. Vanuit de thematiek van deze editie van het festival, De mentale staat van de stad, selecteren zij makers en performers die in hun werk artistiek commentaar leveren op de verhouding tussen het individu en de veranderende stad Amsterdam.

Jennifer Muntslag

Host

Jennifer Muntslag is presentatrice en een geboren performer die als een frisse wind vol enthousiasme en humor door de zaal heen waait. Haar klussen variëren van een wekelijkse late night talkshow bij Pakhuis de Zwijger, jaarlijks terugkerende host tijdens Oerol, Amsterdam Roots Festival, Kunstbende, vloggen voor Shot of Culture en diverse Spoken Word events tot aan clubavonden in de Paradiso, Melkweg en vele clubs/festivals in binnen- en buitenland.

Djuwa Mroivili

Djuwa Mroivili (Amsterdam, 1998) is een Comorees-Nederlandse maker, pianiste, curator, researcher, en fangirl met Amsterdam als thuisbasis. Hoewel ze geschoold is als klassiek pianiste, en concerten (zowel solo als in samenwerking met anderen) nog steeds deel uitmaken van haar werkpraktijk, experimenteert ze daarnaast ook met andere formats van performances waarin muziek een rol speelt. In de performances die ze als maker ontwikkelt - vaak conceptueel van aard - stelt zij zich op als kwetsbare storyteller, en gebruikt ze o.a. muziek, woorden en lichaam om haar verhalen te vertellen. Als researcher deed Mroivili onderzoek naar Zwarte componisten in de geschiedenis van de klassieke muziek, en ze voert ook regelmatig hun werken uit.

Juan Wells

Juan Wells speelt tijdens de opening van Lieve Stad, een aantal scenes uit Queen of Disco van RIGHTABOUTNOW INC.. Queen of Disco is een muziektheatervoorstelling over de onweerstaanbare opkomst, tragische ondergang en onstuitbare wedergeboorte van ‘disco music’, belichaamd door het leven van disco icoon en flamboyante LGBTQ-activist SYLVESTER.

Multitalent Juan Wells is van alle markten thuis. Als acteur is hij werkzaam in het theater, op het kleine en grote scherm. Het publiek maakte kennis met hem in zijn rol van Bento do Carmo in de populaire soap Onderweg Naar Morgen. Tijdens zijn soapavontuur stortte Juan zich op zijn muziekcarrière. Met het duo Fluitsma en Van Tijn scoorde Juan een grote hit met het nummer Summer Rain. De passie voor het acteer vak bleef en zo speelde Juan samen met o.a. Marnix Kappers en Dominique van Vliet in de familiemusical Doornroosje en de Knappe Kikker. In de satirische muziektheaterproductie van Opera aan het IJ The beastly bombing speelde Juan de rol van Jezus, waarvoor hij lovende recensies kreeg. Ook was Juan te zien in het schitterende La Cage Aux Folles naast Stanley Burleson en Jon van Eerd. Juan speelde hierin de rol van Jacob de butler. In de spetterende Disney musical Little Mermaid, speelde Juan de rol van Sebastiaan de krab. Momenteel speelt hij in Boni de Musical.

NOELL3

NOELL3 heeft zich in het afgelopen jaar ontpopt tot één van de meest vooraanstaande vrouwelijke talenten in de Nederlandse hiphopscene. De female rapper is opgegroeid in de Amsterdamse Bijlmer en gooide hoge ogen met haar 101Barz sessie, FunX Talent deelname en muzikale samenwerkingen met o.a. Cho en Reanny. Op het podium blinkt NOELL3 uit met een spetterende show vol dans en choreografie, wat afgelopen zomer zichtbaar was op meerdere prominente festivals. Als artiest wil NOELL3 een inspiratie zijn voor andere vrouwen die graag de muziekindustrie willen betreden. Met haar catchy flows en pakkende teksten heeft deze rijzende ster de ambitie om het dagelijks leven van andere ambitieuze jongvolwassenen kleurrijker te maken.

Ondrofeni

Als verrassing, zo ontstond de Kaskawi-band Ondrofeni in oktober 1993. Met een onverwacht optreden maakten zes jongens een gigantisch feest met wat stokken en dozen. Deze zijn inmiddels verruild voor 'echte' instrumenten en de groep is uitgebreid van zes naar vijftien man. De jongens die de groep oprichtten waren destijds zo'n 12-15 jaar en moesten zelf ondervinden hoe het is om een band om te zetten zonder geld en andere middelen. Vandaar de toepasselijke naam Ondrofeni dat vrij vertaald 'ondervinding' betekent. Ze speelden al op Oerol, de Uitmarkt, Antilliaanse feesten, Kwaku Festival, Welcome to the village, ontelbaar veel feesten en zelfs het North Sea Jazz Festival!

Kaskawi (Kaseko–Kawina) muziek uit Suriname is Surinaamse moderne swingende percussie muziek waarbij je zeker weten niet stil kan staan!

OSSO


Maggie en Steven zijn sinds een jaar uit elkaar. Ze hebben samen twee kinderen: Stef (18) en Michael (16). Samen proberen ze hun gezinsleven op een nieuwe manier vorm te geven. Maar hoe leef je je leven als familie op het moment dat je uit elkaar bent? Met muziek van singer-songwriter Zoë Livay en muzikale coaching van Glen Faria.

Zoon Michael (Erwin Kiene) heeft zich opgesloten op zijn kamer. Precies op de dag dat zijn zus Stef (Zoë Livay) haar eerste solo-optreden heeft. Niemand weet waarom hij zijn deur niet opendoet en in paniek vraagt Maggie (Samantha Cherish Wielkens) aan Steven (Ayrton Kirchner) om langs te komen. Ze heeft hem gisteravond verteld dat ze een grote opdracht in het buitenland heeft aangenomen, met de mededeling dat de kinderen voorlopig bij hem zullen moeten wonen. Haar eigen huis heeft ze te huur gezet en morgenochtend komen er huurders voor een bezichtiging. Alleen is het daarvoor wel nodig dat Michael uit zijn kamer komt.
-|-
Aan de hand van scherpe dialogen, kwetsbare songs en vurige bewegingen komen de structuren binnen het gezin bloot te liggen. Een ontroerend, grappig en confronterend familieportret, waarin niet de oplossing maar de poging centraal staat.

Reviews OSSO

Volkskrant

'Hilarische, eerlijke en vlammende voorstelling'

Parool

'OSSO geeft een scherp inkijkje in een gebroken gezin'

Theaterkrant

'Priscilla Vaudelle maakt zeker nieuwsgierig naar volgend werk'

Credits OSSO


spel Samantha Cherish Wielkens, Ayrton Kirchner, Erwin Kiene, Zoë Livay
concept en regie Priscilla Vaudelle
tekst Priscilla Vaudelle en Tim Van Den Heuvel
decor- en kostuumontwerp Laura De Jong
-|-
dramaturgie Madelon Kooijman
muziek en zang Zoë Livay
muzikale coach Glen Faria
producenten Frascati Producties / Suburbia

20 – 30 maart

FESTIVAL LIEVE STAD,

Amsterdam is een stad met vele gezichten. Lieve Stad, – een viering van theater, kunst en dialoog – weerspiegelt de dynamiek van die grootstedelijke omgeving, waarin de stad zelf een bron van inspiratie is. Tijdens dit festival, een samenwerking van ITA en Meervaart, gaat het om het samenbrengen van mensen in de stad, in het theater, in de maatschappij. Hoe leven we samen en welke verhalen dragen alle individuen en groepen met zich mee?

BEKIJK HET HELE PROGRAMMA

Met dank aan

Het openingsprogramma van Festival Lieve Stad, is onderdeel van de Rabo Community Reeks, en mede mogelijk gemaakt door Rabobank, community partner van Internationaal Theater Amsterdam.

Meer Lieve Stad,