29 okt '19 t/m 30 okt '19

Orestes in Mosul

NTGent / Milo Rau

Voor deze bewerking van de oud-Griekse Oresteia – een tragedie over een niet-eindigende reeks moorden uit bloedwraak – trok Milo Rau naar een van de brandhaarden van de wereld, Irak. Hoe kan de keten van geweld eindigen?

Grote Zaal
Duur: 1 uur, 35 min, zonder pauze
Taal: Nederlands, Arabisch, Engels gesproken, Nederlands boventiteld
Locatie Grote Zaal

Orestes vanaf de frontlinie in Irak.

Milo Rau, de artistiek leider van NTGent, wil in het theater niet slechts de wereld voorstellen, maar de wereld veranderen. Niet vanuit het veilige comfort van de schouwburg, maar door daadwerkelijk de plek van handelen op te zoeken.

Na een uiterst succesvolle festival-editie van Brandhaarden, waarin zijn werk centraal stond, keert Milo Rau terug met Orestes in Mosul. De Oresteia is een van de grote tragedies, waarin de eeuwigdurende kringloop van het wreken, het ‘oog om oog’, werd vervangen door de rechtspraak, integratie en verzoening. Milo Rau plaatst de tragedie in Noord-Irak en gebruikt filmmateriaal in de voorstelling, dat ter plaatste is geschoten. Hij werkt met een gemengd ensemble van Europese en Iraakse acteurs. Wat denken Belgische en Nederlandse acteurs als Elsie de Brauw, Johan Leysen of Bert Luppes wanneer zij de Oresteia, die zij in hun lange carrière zo vaak gezien en gespeeld hebben, nu samen met de inwoners van Mosul naar vandaag vertalen en geconfronteerd worden met deze extreme verhalen? En wat speelt er zich af in het hoofd van de inwoners van Mosul wanneer ze worden geconfronteerd met de bloeddorstige retoriek van de Oresteia, maar ook met de ideologie van de democratisering, van de vergeving?

Meer van Milo Rau: Familie op 17 en 18 januari 2020. De reconstructie van een familiedrama. Wat drijft mensen zo ver dat ze hun eigen kinderen doden? Wat gaat er schuil achter zo’n extreme daad?

Milo Rau
Milo Rau
Regisseur
Milo Rau

De Zwitser Milo Rau bewijst dat theater niet losgezongen hoeft te zijn van de samenleving. Dat het geen hobby is, maar een noodzakelijke bijdrage aan politiek, cultuur en maatschappij. Een plek om waargebeurde verhalen te vertellen die onze samenleving hebben vormgegeven. Handelsmerk van Rau: zijn ‘re-enactments’, theatrale reconstructies van historische gebeurtenissen, gebaseerd op uitgebreid onderzoek, vaak gespeeld door direct betrokkenen.

‘Het gaat er niet alleen meer om de wereld voor te stellen, het gaat erom de wereld te veranderen.’ – Milo Rau

Speciaal voor Brandhaarden maakten we dit mooie videoprotret. Bekijk het via youtube.

Bekijk Profiel

Credits

tekst Milo Rau & ensemble
regie Milo Rau
spel Duraid Abbas Ghaieb, Susana AbdulMajid, Elsie de Brauw, Risto Kübar, Johan Leysen, Bert Luppes, Marijke Pinoy
decorontwerp Ruimtevaarders
kostuums An De Mol
lichtontwerp Dennis Diels
muziek Saskia Venegas Aernouts

Bekijk de agenda

Bekijk ook

Language NP Language no problem De kersentuinTheater ITA–Ensemble De kersentuin
Sluiten De kersentuin ITA–Ensemble
22 aug '19 t/m 19 jan '20
Tsjechovs De kersentuin, over de vergeefse hunkering naar iets dat niet meer bestaat, is een van de geliefdste stukken uit het wereldrepertoire.
Language NP Language no problem De Drie MusketiersTheater De Warme Winkel / Het Amsterdamse Bostheater i.s.m. ITA De Drie Musketiers
Sluiten De Drie Musketiers De Warme Winkel / Het Amsterdamse Bostheater i.s.m. ITA
02 jul '19 t/m 31 aug '19
In de zomer, als de festivals als Holland Festival en Julidans zijn afgelopen en ons ensemble op internationale festivals speelt, wordt het wat stiller wordt op het Leidseplein. Net als voorgaande jaren sturen wij u dan graag het bos in. Sinds 2017 hebben wij ons verbonden aan de zomerproductie...
Language NP Language no problem Outwitting The DevilDans Akram Khan Dance Company / Akram Khan Outwitting The Devil
Sluiten Outwitting The Devil Akram Khan Dance Company / Akram Khan
28 aug '19 t/m 29 aug '19
De Brits-Bengaalse choreograaf Akram Khan is een meester in zowel de traditionele Indiase Kathak-dans als de westerse hedendaagse dans en weet deze als geen ander samen te brengen in adembenemende voorstellingen.