Porca Miseria

Sluiten
Holland Festival

Porca Miseria

Trajal Harrell

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Porca Miseria
Trajal Harrell
€ 57 / HF Young € 20 / CJP - student € 12

Trilogie met verrassende perspectieven

Hedendaagse dans, vogue, Japanse butoh, oud-Grieks theater, performancekunst – voor zijn elegante, subtiele dansstijl laat de Amerikaanse choreograaf Trajal Harrell zich breed inspireren.


Zijn grote, nieuwe trilogie Porca Miseria baseert hij op de verhalen en gevechten van drie zeer verschillende, maar even sterke vrouwen, zoals: Maggie uit Tennessee Williams’ Cat on a Hot Tin Roof en de Grieks-mythologische Medea. Via hen verkent hij op een meeslepende manier kwesties van identiteit, gender, seksualiteit en macht.

Ook doorbreekt Harrell de grenzen tussen dans, theater en beeldende kunst. Het eerste deel is zowel kunstinstallatie als performance , het middendeel is een film en het derde deel is te zien in een theatersetting.

Festival Holland Festival

Eindtijd 21:05
Genre Dans
Taal language no problem

Trajal Harrell


'De toe-eigening van de modetaal in de dans komt voort uit de voguing-danstraditie. De catwalk als mijn signatuur en als architectonische ruimte binnen de danscompositie blijft leidend voor mijn formele proces en zal hopelijk een blijvende bijdrage aan de dans en de kunstgeschiedenis leveren.’ - Trajal Harrell

-|-

Trajal Harrells meest in het oog springende werk was de achtdelige serie Twenty Looks or Paris is Burning at The Judson Church. De Judson Church was de plek waar in de jaren zestig een groep danspioniers als Trisha Brown, Lucinda Childs en Steve Paxton de concepten van de postmoderne dans uitwerkten. De reeks is opgezet als een ontmoeting tussen deze vroegmoderne dans en voguing.

Start om 16:00 of 17:15


16:00 - 17:15 Deel 1: Deathbed
17:15 - 19:30 pauze
19:30 - 21:05 Deel 2: O Medea + Deel 3: Maggie the cat
-|-
17:15 - 18:30 Deel 1: Deathbed
18:30 - 19:30 pauze
19:30 - 21:05 Deel 2: O Medea + Deel 3: Maggie the cat

Porca Miseria


Deel 1: Deathbed

Het eerste deel van Porca Miseria is geïnspireerd door een ontmoeting van Harrell met een grote Afro-Amerikaanse choreografe. Deze ontmoeting vormt de basis van dit deel van Porca Miseria. In Deathbed doorbreekt Harrell de grenzen tussen dans, theater en beeldende kunst; het is evenzeer installatie als performance en het publiek kan zich vrijelijk door de ruimte bewegen.

Deel 2: O Medea
O Medea is een korte film gebaseerd op de figuur van Medea uit de Grieks-mythologie. Harrell: ‘Ik zie Medea als een vrouw die crazy in love is, om Beyoncé te citeren. Het vermoorden van haar kinderen is voor mij een metafoor: ze moest het ideaalbeeld van moederschap en vrouwelijkheid doden om zich van die mannelijke definitie van vrouwelijkheid te bevrijden.’ Een emotioneel eerbetoon aan een tragische heldin in een buitengewone verkenning van verdriet en rouw.

-|-

Deel 3: Maggie the Cat
Deel drie van Harrells trilogie Porca Miseria is geïnspireerd op Maggie, het onrustige maar stoere centrale karakter van Tennessee Williams’ Cat on a Hot Tin Roof – waarin Harrell het perspectief verschuift van de rijke, witte familie van Maggie's man Brick naar de Afro-Amerikaanse bedienden. De night-on-the-town soundtrack past evengoed in een nachtclub als in het theater.

Credits

choreografie Trajal Harrell productie Manchester International Festival in opdracht van Manchester International Festival, Schauspielhaus Zürich, Onassis Stegi, Kampnagel Hamburg, Holland Festival, Barbican, Dance Umbrella, NYU Skirball, Berliner Festspiele, The Arts Center at NYU Abu Dhabi

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Ammodo

Over Holland Festival

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en een van de oudste festivals in Europa. Het in 1947 opgerichte Holland Festival viert in 2022 het 75-jarig bestaan.

Het festival vindt ieder jaar in juni, in en om Amsterdam plaats op verschillende locaties, binnen en buiten, grootschalig en intiem, online en offline.

Meer informatie over Holland Festival

Meer Holland Festival

Language NP Language no problem Angela (a strange loop) Susanne Kennedy, Markus Selg Theater Angela (a strange loop)
Sluiten Angela (a strange loop) Susanne Kennedy, Markus Selg
07 jun '23 t/m 09 jun '23
Voor Angela (a strange loop) nemen regisseur Susanne Kennedy en multimediakunstenaar Markus Selg het leven van een vrouw als uitgangspunt om het individuele leven als een reis weer te geven en te vragen wat het betekent om vandaag de dag een mens te zijn.
Language NP Language no problem Exótica Amanda Piña, nadaproductions Dans Exótica
Sluiten Exótica Amanda Piña, nadaproductions
06 jun '23 t/m 07 jun '23
In het begin van de twintigste eeuw hadden veel dansers en choreografen uit verschillende delen van de wereld veel succes in Europa. Toch raakten ze in de vergetelheid omdat ze niet in de westerse canon pasten. Met EXÓTICA blaast choreograaf Amanda Piña hun werk nieuw leven in.
Language NP Language no problem Lemniskata Lukas Avendaño Dans Lemniskata
Sluiten Lemniskata Lukas Avendaño
12 jun '23 t/m 14 jun '23
Een abstract decor met enorme, met touw bespannen frames, een geluidsontwerp voor pre-koloniale instrumenten en een krachtige groepschoreografie, maken het eerste grootschalige danswerk van de Mexicaanse kunstenaar Lukas Avendaño tot een poëtische reis.
Language NP Language no problem penthesileaITA–EnsembleTheater penthesilea
Sluiten penthesilea ITA-ensemble / Eline Arbo
15 jun '23 t/m 25 jun '23
In dit verschroeiende drama over een fatale liefde kolkt een zinderende passie die onstuitbaar naar de oppervlakte dringt.
Language NP Language no problem Vake Poes; of hoe God verdween Lisaboa Houbrechts, laGeste (les ballets C de la B + kabinet k) Theater Vake Poes; of hoe God verdween
Sluiten Vake Poes; of hoe God verdween Lisaboa Houbrechts, laGeste (les ballets C de la B + kabinet k)
16 jun '23 t/m 17 jun '23
Hoe werken verborgen trauma’s uit het verleden door in het heden? Vake Poes; of hoe God verdween is een familie-epos dat drie generaties overspant vanuit het perspectief van een jong meisje.
Language NP Language no problem Dragons Eun-Me Ahn Dans Dragons
Sluiten Dragons Eun-Me Ahn
20 jun '23 t/m 21 jun '23
Met hun hedendaagse én traditionele dansen, te midden van een speels futuristische setting met holografische projecties, onthullen dansers uit verschillende Aziatische landenhun hoop en visie voor de toekomst. Een kleurrijk vuurwerk!
Language NP Language no problem Bros Romeo Castelluci, Socìetas Theater Bros
Sluiten Bros Romeo Castelluci, Socìetas
24 jun '23 t/m 25 jun '23
Waar en waarom ontstaat geweld? Met adembenemende beelden en geluid toont Romeo Castellucci in Bros hoe het meest brute geweld zonder enig aanwijsbaar kwaad kan ontstaan.