Porca Miseria

Sluiten
Holland Festival

Porca Miseria

Trajal Harrell

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Porca Miseria
Trajal Harrell
€ 57 / HF Young € 20 / CJP - student € 12

Trilogie met verrassende perspectieven

Hedendaagse dans, vogue, Japanse butoh, oud-Grieks theater, performancekunst – voor zijn elegante, subtiele dansstijl laat de Amerikaanse choreograaf Trajal Harrell zich breed inspireren.


Zijn grote, nieuwe trilogie Porca Miseria baseert hij op de verhalen en gevechten van drie zeer verschillende, maar even sterke vrouwen, zoals: Maggie uit Tennessee Williams’ Cat on a Hot Tin Roof en de Grieks-mythologische Medea. Via hen verkent hij op een meeslepende manier kwesties van identiteit, gender, seksualiteit en macht.

Ook doorbreekt Harrell de grenzen tussen dans, theater en beeldende kunst. Het eerste deel is zowel kunstinstallatie als performance , het middendeel is een film en het derde deel is te zien in een theatersetting.

Festival Holland Festival

Eindtijd 21:05
Genre Dans
Taal language no problem

Trajal Harrell


'De toe-eigening van de modetaal in de dans komt voort uit de voguing-danstraditie. De catwalk als mijn signatuur en als architectonische ruimte binnen de danscompositie blijft leidend voor mijn formele proces en zal hopelijk een blijvende bijdrage aan de dans en de kunstgeschiedenis leveren.’ - Trajal Harrell

-|-

Trajal Harrells meest in het oog springende werk was de achtdelige serie Twenty Looks or Paris is Burning at The Judson Church. De Judson Church was de plek waar in de jaren zestig een groep danspioniers als Trisha Brown, Lucinda Childs en Steve Paxton de concepten van de postmoderne dans uitwerkten. De reeks is opgezet als een ontmoeting tussen deze vroegmoderne dans en voguing.

Start om 16:00 of 17:15


16:00 - 17:15 Deel 1: Deathbed
17:15 - 19:30 pauze
19:30 - 21:05 Deel 2: O Medea + Deel 3: Maggie the cat
-|-
17:15 - 18:30 Deel 1: Deathbed
18:30 - 19:30 pauze
19:30 - 21:05 Deel 2: O Medea + Deel 3: Maggie the cat

Porca Miseria


Deel 1: Deathbed

Het eerste deel van Porca Miseria is geïnspireerd door een ontmoeting van Harrell met een grote Afro-Amerikaanse choreografe. Deze ontmoeting vormt de basis van dit deel van Porca Miseria. In Deathbed doorbreekt Harrell de grenzen tussen dans, theater en beeldende kunst; het is evenzeer installatie als performance en het publiek kan zich vrijelijk door de ruimte bewegen.

Deel 2: O Medea
O Medea is een korte film gebaseerd op de figuur van Medea uit de Grieks-mythologie. Harrell: ‘Ik zie Medea als een vrouw die crazy in love is, om Beyoncé te citeren. Het vermoorden van haar kinderen is voor mij een metafoor: ze moest het ideaalbeeld van moederschap en vrouwelijkheid doden om zich van die mannelijke definitie van vrouwelijkheid te bevrijden.’ Een emotioneel eerbetoon aan een tragische heldin in een buitengewone verkenning van verdriet en rouw.

-|-

Deel 3: Maggie the Cat
Deel drie van Harrells trilogie Porca Miseria is geïnspireerd op Maggie, het onrustige maar stoere centrale karakter van Tennessee Williams’ Cat on a Hot Tin Roof – waarin Harrell het perspectief verschuift van de rijke, witte familie van Maggie's man Brick naar de Afro-Amerikaanse bedienden. De night-on-the-town soundtrack past evengoed in een nachtclub als in het theater.

Credits

choreografie Trajal Harrell productie Manchester International Festival in opdracht van Manchester International Festival, Schauspielhaus Zürich, Onassis Stegi, Kampnagel Hamburg, Holland Festival, Barbican, Dance Umbrella, NYU Skirball, Berliner Festspiele, The Arts Center at NYU Abu Dhabi

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Ammodo

Over Holland Festival

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en een van de oudste festivals in Europa. Het in 1947 opgerichte Holland Festival viert in 2022 het 75-jarig bestaan.

Het festival vindt ieder jaar in juni, in en om Amsterdam plaats op verschillende locaties, binnen en buiten, grootschalig en intiem, online en offline.

Meer informatie over Holland Festival

Meer Holland Festival

Language NP Language no problem Hamlet Christiane Jahaty Theater Hamlet
Sluiten Hamlet Christiane Jahaty
21 jun '24 t/m 23 jun '24
In Christiane Jatahy’s eigenzinnige interpretatie van Shakespeares klassieker wordt Hamlet, na vier eeuwen het toonbeeld van mannelijke melancholie te zijn geweest, wakker als een volwassen vrouw die haar verleden recht wil zetten.
Language NP Language no problem The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble Dans The Romeo
Sluiten The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble
25 jun '24 t/m 27 jun '24
Stel je eens voor dat er één dans was voor iedereen, geïnspireerd op een wereld zoals die had kunnen zijn. Met The Romeo verbeeldt choreograaf Trajal Harrell deze dans voor alle mensen, ongeacht achtergrond, gender, karakter of stemming en van welke generatie dan ook.