Pride Art Expo: PEEKABOO

Sluiten
31 jul '24 t/m 04 aug '24

Pride Art Expo: PEEKABOO

Zjef van Bezouw e.a.

Voorstellingen

Pride Art Expo: PEEKABOO
31 jul '24 t/m 04 aug '24
Zjef van Bezouw e.a.

Stap binnen in een wereld van kleur, liefde en creativiteit tijdens Pride Amsterdam! The Bookshop in ITA transformeert zich tot een bijzondere ontmoetingsplek met de speciale tentoonstelling Pride Art Expo: PEEKABOO. Laat je verrassen door een zorgvuldig samengestelde selectie van kunstwerken die de diversiteit, kracht en schoonheid van de LGBTQI+ gemeenschap vieren. Deze werken, gecureerd door multidisciplinair kunstenaar Zjef van Bezouw, zijn een representatie van de verschillende kunstexposities die door de hele stad plaatsvinden tijdens Pride.

Pride Amsterdam

Locatie The Bookshop
Genre Expositie

Openingstijden

10.00 tot 20.00 uur
do, vr tot 00:00 uur

Pride Art Expo: PEEKABOO


Deze expo is niet alleen een viering van kunst, maar ook van de gemeenschap. Of je nu een fervent kunstliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig, Pride Art Expo: PEEKABOO biedt een plek voor iedereen om te genieten en te reflecteren.
-|-
In aanloop naar Pride Amsterdam maken we meer bekend over de geselecteerde kunstenaars en werken. Volg ons op onze sociale media om op de hoogte te blijven. We kijken ernaar uit je te verwelkomen!

Pride Art Route

Tijdens Pride Amsterdam vinden er door de hele stad kunstexposities plaats. Geniet en vier de diversiteit, kracht en schoonheid van de LGBTQI+ gemeenschap tijdens de Pride Art Route.

Bekijk de route

Multidisciplinair kunstenaar en curator

Zjef van Bezouw

Zjef van Bezouw (1960) is een Nederlandse mixed media kunstenaar/ontwerper en curator. Zijn ontwerpen en kunstwerken omvatten performance kunst, omgevingen, fetisjkledij en schoenen. Hij studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie en aan DASARTS voor Theatervormgeving. Hij woonde en werkte van 2011-2019 in NYC en werkt momenteel tussen Amsterdam en Portugal. Onder zijn alias ZJEFWORKS is hij gespecialiseerd in het creëren van multi-zintuiglijke ervaringen door ruimtes te transformeren, lederwaren te ontwerpen en kunsttentoonstellingen te cureren tot happenings die “op je netvlies branden”. Hij heeft verschillende kunsttentoonstellingen georganiseerd, ook voor PrideAmsterdam waar hij in de jaren 90 zijn pioniersrol vervulde. In 2019 verhuisde hij naar Portugal van waaruit hij BoaBoa lanceerde en nu exploiteert, een kunst & cultuurinitiatief.

Meer over Zjef van Bezouw

Carlos Marló

Carlos Marló, afgestudeerd in hedendaagse dans en in mode styling, is een beeldend kunstenaar op zoek naar nieuwe uitdagingen. Hij gebruikt verschillende technieken, maar is gespecialiseerd in de handmatige collagetechniek als expressiemiddel om nieuwe verhalen te creëren/vertellen, decontextualiseren en een tweede leven te geven aan reeds bestaande beelden, met referenties uit de popcultuur, mythologie, religie, punkbeweging, klassieke kunst, mode, homo/queer scène of fetisjisme. Tijdens PEEKABOO zal Marló ook live collages maken.

EMBRACE

Arjan Spannenburg

Arjan Spannenburg is een vooraanstaand kunstenaar wiens werk zich richt op sociale thema's en maatschappelijke veranderingen. Zijn kunstwerken worden internationaal geëxposeerd en gewaardeerd om hun diepgaande boodschap en esthetische kracht. Spannenburg staat bekend om zijn aangrijpende kunstwerken die maatschappelijke thema's belichten. Zijn werk, dat kijkers uitdaagt om stil te staan bij vooroordelen en discriminatie, is een inspiratie tot verandering. Deze expositie, gericht op LHBT+ acceptatie, is daar geen uitzondering op. De kunstwerken zullen uitnodigen tot reflectie en discussie, en vieren de diversiteit van de menselijke ervaring.

Kings & Queens

Léon Hendrickx & Micha Schneijderberg

Het Kings & Queens-project (K&Q ) is een internationaal geprezen fotoserie die dragperformers afbeeldt met hun andere helft: zichzelf. Elk beeld toont dezelfde persoon in en uit drag. Hun ware zelf wordt blootgelegd: geportretteerd met liefde, in zelfjuxtapositie en geconstrueerd met behulp van zeer nauwkeurige fotomontagetechnieken. Het resultaat is een intieme weergave van het onderwerp dat liefdevol zijn andere ik omhelst, of door hem wordt omhelsd: een ik dat in de rest van de wereld misschien wordt gediscrimineerd, maar hier als gelijke wordt verheven.

MAMABIRD

Dyan van Staveren

MAMABIRD is het alter ego van Dyan van Staveren uit Rotterdam, ze is kunstenares en creatief pur sang. Na vele jaren een beauty/styling salon te hebben gehad, gaat ze sinds juni dit jaar haar make-up kwasten nu vooral gebruiken om foto-realistische schilderijen te maken, waarbij Barbie en ander speelgoed haar creatieve inspiratie zijn. Spelen en speelgoed hebben altijd een grote rol gehad in haar werk. Eerst was dit vooral spelen in het uitgaansleven en nu al een paar jaar in haar schilderkunst

Stadszwanen

Femke Krol & Marc Amsterdam

De pure schoonheid van de zee. Femke Krol wordt er grenzeloos door geïnspireerd. De schoonheid en symboliek van schelpen - die staan voor geboorte, sexualiteit en wedergeboorte – zijn de bron voor haar kunstwerken waar de energie en kleur vanaf spat. Met haar werk creëert Femke een heel eigen, betoverende wereld waarin je meegezogen wordt. Marc Amsterdam toont werk dat is opgebouwd uit bedrukte cocaïne envelopjes met daarop afbeeldingen die verwijzen naar de beroemde 17e eeuwse Delfts blauwe tegels met oer-Hollandse scènes.

Renata Dutrée

Renata Dutrée is een Nederlandse lensbased kunstenaar die is afgestudeerd aan The FotoAcademy Amsterdam (2019) en Erasmus Universiteit Rotterdam, Dermatologie (1992). Ze maakt FineArt portretten door het gebruik van licht te combineren met verwijzingen naar symboliek, religie, kunst en geschiedenis met terugkerende thema's van verbergen en/of onthullen en het vrouwelijke versus het mannelijke. Persoonlijke verhalen en emoties van haar modellen worden gecombineerd met haar eigen ervaringen als arts.

MOREPIXX?

Voor het achtste jaar tijdens Queer en Gay Pride Amsterdam in het Ramses Shaffy huis de tentoonstelling van de genomineerde en winnende foto’s van MOREPIXX? the international gay fetish photo competition. Fotografen van over de hele wereld, zowel amateur als professioneel hebben hun gay fetish artwork ingezonden om te strijden voor de beste foto van 2024. Hun werk beslaat het hele spectrum van uitingen in de gay fetish wereld, zoals leer, rubber, sportswear, bondage, SM.

Medical Body Jewels

Ton of Holland

Een schaamteloze expositie die gaat over de binnen kant en de buitenkant van het menselijk lichaam, over zijn schoonheid maar ook over ziekte, gebreken, verval en andere intieme zaken. Lichaamsversieringen van buiten zoals kettingen, ringen, armbanden, piercings en edelstenen waaronder diamanten. Van binnen zoals implantaten en protheses. De basis vormt vintage fotografie van het sensuele mannenlichaam. D.m.v. schilderen, fotocollage en borduren wordt er op brutale wijze een uiterst esthetisch beeld neergezet met name van lichamelijke gebreken waar we vaak liever niet over willen praten.

Eyes On Art

KunstRUIM

7 kunstenaars hebben de handen ineengeslagen om een gevarieerde expositie samen te stellen voor de Amsterdam Pride. Laat je overdonderen door de explosieve composities van Ariya Razmjou. Dompel je onder in de aansprekende scènes van Eva Gans. Tel de gespierde torso's in de sculpturen van Farzin Kavaji. Draai je om en stap in het kleurrijke universum van Kaidusa. Verwonder jezelf over de prachtige complexe werken van Liaisan Musina. Vergeet Vincent van Gogh! het zijn de reflecties van zijn achterkleinneef Lieuwe die je moet zien en ook Mylo Freeman beroert je met haar prachtige schilderijen.

Wigs & Willies

Drag artiesten worden vaak gevraagd om gefotografeerd te worden terwijl ze hun make-up verwijderen. Maar als de kleren uit gaan, is de fotograaf meestal allang weg. Fotograaf Remon van den Kommer blijft echter in de buurt om de ware persoon achter the queen te zien - naked & proud. Samengesteld door Taka Taka & Jennifer Hopelezz.

Protest2Pride

Marian Bakker

In de tentoonstelling Protest2Pride onderzoekt IHLIA de Roze Zaterdag-protesten van de jaren ‘80 en ‘90 door de lens van fotograaf Marian Bakker. Marian zoomde in op lesbische subculturen, maar haar foto’s laten ook zien wie er in deze periode nog meer vochten voor lhbtiq+-rechten. Ze schetsen een tijdsbeeld van de jaren ’80 en ’90, hoe deze mensen zich kleedden, hun perspectieven, hun strategieën en hoe ze de weg vrijmaakten voor de Pride-vieringen die we vandaag de dag kennen. De foto’s van Marian fungeren als een genuanceerd historisch verslag, een bijdrage aan ons collectieve geheugen en begrip.

Victor Studulski

Victor is een queer kunstenaar wiens werk de complexe realiteiten van onze moderne samenleving onderzoekt en bevraagt. Door middel van fotografie, videografie en installatiekunst reflecteert hij op actuele thema's zoals community, internetcultuur en ongeschreven gedragsregels in een steeds meer gesurveilleerde wereld. Met een fascinatie voor de opkomst van de surveillance maatschappij, onderzoekt hij de implicaties hiervan voor privacy, individuele vrijheid en zelfexpressie. Het werk dient als een spiegel, waarbij de kijker wordt geconfronteerd met de constante aanwezigheid van toeschouwers en de potentiële gevolgen die hieraan verbonden zijn.

MEER PRIDE

Language NP Language no problem Pride Art Expo: PEEKABOO Zjef van Bezouw e.a. Expo Pride Art Expo: PEEKABOO
Sluiten Pride Art Expo: PEEKABOO Zjef van Bezouw e.a.
31 jul '24 t/m 04 aug '24
Stap binnen in een wereld van kleur, liefde en creativiteit tijdens Pride Amsterdam! The Bookshop in ITA transformeert zich tot een bijzondere ontmoetingsplek met de speciale tentoonstelling Pride Art Expo: PEEKABOO.
Language NP Language no problem Amber Vineyard's Queer Cabaret: Pearl Dive Amber Vineyard Theater Amber Vineyard's Queer Cabaret: Pearl Dive
Sluiten Amber Vineyard's Queer Cabaret: Pearl Dive Amber Vineyard
01 aug '24
Na het grote succes van onze laatste Pearl Dive, waar de legendarische Moeder der Sirenen Amber Vineyard ITA in een rode zee veranderde, staan we te popelen om alle duikers uit te nodigen voor het volgende hoofdstuk.
Language NP Language no problem Pride at ITA: House of Champagne Performance Party (ft. PEEKABOO) Emma Champagne Queen / Victor Studulski / Zjef van Bezouw Events & Awards Pride at ITA: House of Champagne Performance Party (ft. PEEKABOO)
Sluiten Pride at ITA: House of Champagne Performance Party (ft. PEEKABOO) Emma Champagne Queen / Victor Studulski / Zjef van Bezouw
02 aug '24
Stap binnen in een wereld van kleur, liefde en creativiteit tijdens Pride Amsterdam! Op vrijdagavond transformeren The Bookshop en Brasserie in ITA zich tot een bijzondere ontmoetingsplek met een speciale performance van Victor Studulski én een feestje met DJ Emma Champagne Queen.
Language NP Language no problem Safe Space i.s.m. Dress and Dance Events & Awards Safe Space i.s.m. Dress and Dance
Sluiten Safe Space i.s.m. Dress and Dance
03 aug '24
ITA wil dat iedereen zich veilig voelt. En al helemaal tijdens de Pride. Niet iedereen voelt zich veilig om in hun ultieme Pride-outfit naar Amsterdam te reizen. Daarom opent ITA op zaterdag 3 augustus de deuren, zodat bezoekers van de Canal Parade een veilige plek hebben om zich om te kleden.