13 mrt '20 t/m 19 mrt '20

Ritratto (Opera Forward Festival)

De Nationale Opera / Willem Jeths

Een tentoonstelling in Venetië van álle portretten van Luisa Casati inspireerde Willem Jeths tot het scheppen van Ritratto, oftewel ‘Portret’. Een uitbundig vormgegeven opera vol humor, met kostuums van Jan Taminiau. Over ‘levend kunstwerk’ Luisa Casati, de extravagante en puissant rijke markiezin die de muze was van talloze kunstenaars.

Duur 1 uur 15 minuten

Uitbundig operaportret over levend kunstwerk Luisa Casati.

De steenrijke Luisa Casati Stampa di Soncino (1881-1957) leidde een woest leven in de high society van Parijs, Venetië en Rome. Ze streefde ernaar ‘levend kunstwerk’ te zijn. Ze droeg de meest extravagante gewaden, liep rond met zwart geschminkte ogen en soms rood, soms groen geverfd haar. In haar villa in Rome hield ze panters en krokodillen. ‘s Avonds liet ze haar luipaarden uit, naakt onder een openvallende bontmantel en bijgelicht door een goud geschilderde lakei. Op bals verscheen ze omhangen met kronkelende colliers van levende boa constrictors.

Casati omringde zich met vooraanstaande kunstenaars. Met Gabriele d’Annunzio had ze een turbulente verhouding, Léon Bakst ontwierp exotische jurken voor haar. In 1908 gaf ze de Parijse societyschilder Giovanni Boldini opdracht haar in vol ornaat te schilderen – in 2018 nog te zien op de tentoonstelling High Society in het Rijksmuseum. In de dertig jaar daarna gaven meer dan tweehonderd verschillende kunstenaars ieder op hun eigen manier vorm aan het fenomeen Casati, onder wie Kees van Dongen, Filippo Marinetti en Man Ray.

De laatste jaren van haar leven spendeerde ze in Londen, compleet berooid. Ze treurde er niet om: ‘Mijn rijkdom bestaat uit mijn herinneringen. Daar kan geen fortuin tegenop.’

Componist Willem Jeths – van 2014 tot 2016 de eerste Componist des Vaderlands – speelt graag met orkestrale kleuren en kiest zorgvuldig de timbres die passen bij zijn personages. Regisseur Marcel Sijm excelleert in verrassende en vaak grappige voorstellingen met een grote rol voor uitbundige vormgeving. De kostuums in Ritratto worden ontworpen door Jan Taminiau, onder meer bekend van de blauwe mantel die koningin Maxima tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander droeg.

Credits

Concept & regie Marcel Sijm Libretto, Frank Siera

Team, Cast en Koor:
Muzikale leiding Geoffrey Paterson
Regie Marcel Sijm
Decor Marcel Warning
Kostuums Jan Taminiau
Licht Alex Brok
Dramaturg Klaus Bertisch


Orkest Amsterdam Sinfonietta Luisa C.S. di Soncino, Julietta Aleksanyan - De Nationale Opera Studio, Romaine Brooks, Polly Leech - De Nationale Opera Studio, Garbi, Martin Mkhize - De Nationale Opera Studio, Sergei Diaghilev, Lucas van Lierop, Man Ray, Cameron Shahbazi, Jacob Epstein, Frederik Bergman, Kees van Dongen, Dominic Kraemer

Bekijk ook

Language NP Language no problem Lost TangoMuziektheater Orkater / Via Berlin / Ragazze Quartet / Ria Marks Lost Tango
Sluiten Lost Tango Orkater / Via Berlin / Ragazze Quartet / Ria Marks
16 nov '19 t/m 17 nov '19
Carel Kraayenhof, beroemd door ‘de traan van Maxima’, maakt zijn opwachting in de nieuwste voorstelling van Via Berlin, Orkater en het Ragazze Quartet. Deze drie groepen werkten eerder succesvol samen in verschillende muziektheaterproducties.
Language NP Language no problem De Toverfluit (7+)Theater De Toneelmakerij / Silbersee / Paul Knieriem De Toverfluit (7+)
Sluiten De Toverfluit (7+) De Toneelmakerij / Silbersee / Paul Knieriem
19 okt '19 t/m 05 jan '20
De Toneelmakerij en Silbersee bundelen hun krachten voor een eigentijdse versie van dit beroemde meesterwerk van Mozart. Klassieke muziek, rap, dans en theater komen samen in deze muziektheatervoorstelling voor de hele familie.