Still life

Sluiten
Julidans

Still life

Alan Lucien Øyen (NO) / winterguests

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Still life
Alan Lucien Øyen (NO) / winterguests

Geïnspireerd door de radicale Japanse butoh-dans en de menselijke stem gaat Alan Lucien Øyen op zoek naar een verbinding met de wereld en pure menselijke expressie. Als een van de smaakmakers in de hedendaagse theaterdans in Europa brengt hij deze zoektocht tot leven door te verstillen en te vereenvoudigen.

Festival Julidans
Programmaonderdeel Julidans On Stage

Nederlandse première


Locatie Theater Bellevue
Zaal Grote Zaal
Duur 70 minuten
Genre Dans
Taal Language no problem

Still Life

In Still Life onderzoekt choreograaf en theatermaker Alan Lucien Øyen met zijn gezelschap Winter Guests hoe we te midden van de razendsnelle ontwikkelingen van communicatiemiddelen, technologie en virtuele netwerken onze relatie met onszelf, met elkaar en met de levende wereld kunnen herstellen.

Øyen keert daarvoor terug naar de analoge zuiverheid van de natuurlijke wereld en verkent deze via dans, beweging en verstilling. Door middel van menselijke stemmen – gefluister, geneurie en gezongen harmonie – onderzoekt hij de essentie van menselijke expressie.

In Still Life worden de rollen vertolkt door Mirai Moriyama en Daniel Proietto, gespecialiseerd in de ultrafysieke en hyper-esthetische butoh-dansvorm, die ontstond als reactie op de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, waarbij de titel de dualiteit van leven en dood onderstreept.
-|-
Øyen ziet die kern van butoh als metafoor voor onze tijd, waar de natuur sterft en wijzelf vastzitten in onze ‘stille levens’ – levend, maar stervend.

Øyen streeft naar de grootst mogelijke oprechtheid in een enscenering die, naar eigen zeggen, ‘zichzelf niet bedriegt’. Hij maakt gebruik van eenvoudige theatrale middelen, zoals geschilderde achtergronden van landschappen: een oceaan, een bos, of de natuur – zonder theatrale opsmuk.

Alan Lucien Øyen, een van de opmerkelijkste en toonaangevendste kunstenaars in Europa, staat bekend om zijn multidisciplinaire werken met een diepe emotionele, filmische en dramatische kracht, waarbij hij samenwerkt met gerenommeerde gezelschappen als het Nederlands Dans Theater, het Parijse Opera Ballet en Tanztheater Wuppertal.

Credits


gemaakt door Alan Lucien Øyen
met Mirai Moriyama, Daniel Proietto
geproduceerd door winter guests
in coproductie met La Biennale – Venezia, Julidans Amsterdam, Dansens Hus, Oslo, Rüm För Dans, Halland
ondersteund door Arts Council, Norway, AiRK - Kobe, The Norwegian Opera and Ballet, Pfalztheater Kaiserslautern
regie / choreografie / tekst Alan Lucien Øyen
decor- en kostuumontwerp Aida Vainieri / Alan Lucien Øyen
scenografie assistent Ayana Ishihara
componist Henrik Skram
geluidsontwerp Mathias Grønsdal
lichtontwerp Martin Flack
technisch directeur/lichttechnicus Chris Sanders -|-
stage manager Danny Hones
producent/tourmanager Isaïe Richard
fotografie Mats Bäcker
oceaandecor door Christof Beck, Celina Fuchts, Anatoli Detzel
aanvullende muziek door Olafur Arnalds, Richard Skelton, Hanan Townshend, Alex Kozobolis, Sylvian Chauveau, Goldmund, Daniel Hart, Thomas Newman
touragent Menno Plukker Theatre Agent
de choreografie is gecreëerd in nauwe samenwerking met Mirai Moriyama en Daniel Proietto

Over Alan Lucien Øyen

Alan Lucien Øyen is een van de meest fascinerende artiesten uit Noorwegen van dit moment. Zijn werk als schrijver, regisseur en choreograaf wordt in binnen- en buitenland zeer geprezen.

Of het nu gaat om theater, dans of film, de werken van Alan hebben een zeer emotionele en dramatische drive. Zijn choreografische taal is complex en technisch uitdagend. Zijn werk is geïnspireerd door de wereld om hem heen, waardoor hij inspiratie kan putten uit een groot aantal bronnen, waaronder hoge kunst en populaire cultuur, maar ook persoonlijke gesprekken en ervaringen - altijd op zoek naar een oprechte en menselijke expressie.

Alan heeft verschillende prijzen gewonnen, zowel voor zijn choreografieën als voor zijn theaterproducties. Zijn zes uur durende toneelstuk Coelacanth, (samen geschreven met Andrew Wale), leverde hem de prestigieuze HEDDA Award (Norwegian Theatre Awards) op voor Beste Originele Toneelstuk, evenals drie andere nominaties waaronder Beste Regisseur en Beste Toneelstuk.

MEER JULIDANS