STORM
STORM
Voorstellingen
STORM is een unieke samenwerking tussen voormalig Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki, een componist die durft te denken vanuit beweging en choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, die vorm geven aan klank. Vitale emoties en ordening, dans en muziek ontmoeten elkaar in een storm-achtige voorstelling met zes dansers en drie musici.
Aanvangstijd: 20:00
Duur: 75 minuten
Locatie: Rabozaal
Recensies
LeineRoebana, ruim 25 jaar op zoek naar versmelting van muziek en dans, kunnen met Storm een geslaagde samenwerking met muziekmakers aan hun indrukwekkende lijstje toevoegen.’ ★★★★ - Trouw
Het is een verademing weer eens dans te beleven waar musici en dansers elkaar op de planken uitdagen, inspireren, aanvullen en aanvuren.’
'In een wervelende parade van duetten, trio’s, solo’s leeft het ensemble van zes dansers zich uit, waarbij de drie musici – een fraaie combinatie van contrabas, klarinetten en theorbe – te midden van de dansers hun eigen choreografie uitvoeren.-|-
'De energieke groepsdansen getuigen van een behoefte tot samenzijn en samengaan.''
'Vol overgave deelnemen aan dit gebeuren levert een gevoel van bevrijding op die aanstekelijk werkt op het publiek' - Theaterkrant
Een basklarinet speelt klaaglijk, dan weer fel; een theorbe klinkt als een mandoline in een jazzorkest, de contrabas wordt welluidend beroerd door een blauwogige danseres, of nee toch een musicus.
LeineRoebana staat bekend om haar cross-disciplinaire producties waarin dans en muziek samensmelten tot één geheel. Calliope Tsoupaki laat zich in haar werk beïnvloeden door zowel oude als hedendaagse muziek; Westerse compositietechnieken en de traditionele klanken uit Griekenland en het Midden-Oosten. Haar muziek kenmerkt zich door haar melodische karakter, warm geluid en emotionele kwaliteit.
STORM klinkt dreigend, maar dans en muziek zijn intiem, als een bezwering van de storm. Klank en beweging roepen een echo op van oude Griekse volksfeesten, afwisselend ritueel en emotioneel. -|-Elementen als cirkelbewegingen, ingehouden energie als stilte voor de storm en het passionele van de Griekse dans en muziek vormen de basis. Die echo wint aan momentum door de gezamenlijke nieuwe ordeningsprincipes waarmee Calliope Tsoupaki en LeineRoebana dans en muziek doen versmelten.
STORM is een achtbaan van dans en muziek: van gedragen beweging, iconische gebaren en rituele precisie tot ingehouden en directe emoties uitgevoerd door een jonge cast van zes dansers en musici David Kweksilber op (bas)klarinet, David Mackor op theorbe en Dominique Chabot op contrabas. De jonge modeontwerper Carlijn Veurink voegt daar met haar autonome sculpturale kostuums een laag aan toe.
Bijzonder, persoonlijk publieksonthaal
Voorafgaand aan de voorstelling nodigt LeineRoebana haar publiek uit om kennis te maken met dansers, musici en choreografen voor een bijzondere inleiding op het toneel: een half uur voor aanvang gaan de zaaldeuren open voor het bij het publiek inmiddels zeer geliefde publieksonthaal.
Bijzondere ervaringen tijdens het maakproces en inspiratiebronnen worden gedeeld en er is de mogelijkheid voor het publiek vragen te stellen aan de choreografen, terwijl de dansers en muzikanten zich opwarmen en voorbereiden op de voorstelling. Aansluitend op het publieksonthaal begint de voorstelling.
Credits
Concept en choreografie: Andrea Leine, Harijono Roebana
Compositie: Calliope Tsoupaki
Dans: Andrea Pisano, Timon De Ridder, Aika Goto, Kris Mohammed Adem, Benedita Crispiniano,
Margarida Constantino
Musici: David Kweksilber ((bas) klarinet), David Mackor (theorbe), Dominique Chabot (contrabas)
Kostuums: Carlijn Veurink
Lichtontwerp: Jeroen Smith
Toneelbeeld: Andrea Leine, Harijono Roebana en Jeroen Smith
LeineRoebana
LeineRoebana, het dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, vervult door haar unieke, eigenzinnige danstaal en werkwijze een geheel eigen plaats in de Nederlandse en internationale danswereld. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van live uitgevoerde muziek in het werk. De producties van LeineRoebana verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst, vormgeving en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren. In de choreografieën ontmoeten kunstenaars uit verschillende culturen, disciplines en achtergronden elkaar en verhouden zich tot de wereld om ons heen. Muziek heeft een gelijkwaardige plaats in het werk. Muziek en dans vormen samen één geheel. Eén adem. Een verandering in de dans heeft gevolgen voor de muziek en omgekeerd. Een muzikale gedachte zet zich voort in beweging. Een dansthema wordt muziek. In de gelaagde producties van het gezelschap bewegen zowel dansers als musici. LeineRoebana werkte o.a. met componisten als Tan Dun, Iwan Gunawan en Kate Moore en musici als violiste Liza Ferschtman, gitarist Wiek Hijmans en zangeres Elisabeth Hetherington. Naast producties voor het theater maakt LeineRoebana voorstellingen op speciale locaties zoals LOST INTIMACY (’21) in een voormalig industrieel gebouw of locatievoorstellingen tussen het groen op muziekfestival Wonderfeel en Oerol.
Calliope Tsoupaki
Calliope Tsoupaki deelt met LeineRoebana een voorliefde voor oude én hedendaagse muziek; westerse compositietechnieken en de traditionele klanken uit Griekenland en het Midden-Oosten. In haar werk laat Tsoupaki zich beïnvloeden door al deze aspecten en creëert zo een geheel eigen stijl. Haar muziek wordt gewaardeerd om haar melodische karakter, warm geluid en emotionele kwaliteit. Haar bekendste werk, het oratorium St. Luke’s Passion, combineert de contrasterende werelden van de West-Europese eigentijdse klassieke muziek en de Byzantijnse muziek van Oost-Europa. -|-Ze componeerde ruim 100 werken in vele genres: solo-, orkest- en kamermuziek, vocale muziek, dansen theatermuziek, opera en oratorium. In het instrumentarium maakt ze vaak gebruik van bijzondere instrumenten zoals qanûn, ney, kemençe, draailier, viola da gamba en panfluit. Calliope heeft zich ontwikkeld tot één van de meest toonaangevende componisten van Nederland en was van 2018-2021 Componist des Vaderlands. Zij ontving in 2021 van het Fonds Podiumkunsten de Matthijs Vermeulenprijs voor haar werk Thin Air.