umuko

umuko
07 jul '24 t/m 08 jul '24
Dorothée Munyaneza (RW/FR) / Cia. Kadidi

In umuko luistert Dorothée Munyaneza naar hen die het Rwanda van morgen maken: jonge mensen die borrelen van de creativiteit, durf en levensdrift. Opzwepende dans, poëzie, zang en muziek worden gemixt tot een voorouderlijk ritueel om de nieuwe generatie Rwandese performers – opgegroeid na de genocide – te bekrachtigen.

Voor haar nieuwe creatie umuko keerde de in Frankrijk werkende danseres, choreograaf en theatermaker Dorothée Munyaneza terug naar haar geboorteland Rwanda. In dialoog met jonge dichters, dansers en muzikanten, allen geboren na de genocide die het Afrikaanse land in 1994 verscheurde, viert ze de creativiteit, durf en vrijheid van een nieuwe generatie. Hoe krijgen de herinneringen aan een gruwelijk verleden een plek in een verwachtingsvolle toekomst?

Festival Julidans
Programmaonderdeel Julidans On Stage

Nederlandse première


Locatie Frascati
Zaal Frascati 1
Duur 80 minutes
Genre Dans
Taal Language no problem

Umuko


Met een jonge, ultra-energieke cast tovert Munyaneza de 'umuko' tevoorschijn. Deze boom, met zijn vermiljoenrode bloemen, verlichtte Munyaneza's kindertijd voordat ze met haar familie naar Europa vluchtte. Aan de voet van de umuko, de beschermboom van voorouderlijke verhalen, vol troost en geneeskracht, verzamelt de groep zich en legt verbindingen tussen wat bewaard is gebleven, wat komen gaat en hoe ze het hoofd kunnen bieden aan het kwade.

Umuko is een flamboyante en tegelijk kwetsbare verkenning van het verleden en heden. Met dans, poëzie, muziek en zang wordt liefde, solidariteit en vreugde uitgedrukt met de rebelse kracht van de jeugd. Munyaneza: “Dit is het moment om de thuisboom te vinden en om kracht te herwinnen langs de kronkelende en rijke paden van het creatieve proces.”
-|-
De multidisciplinaire kunstenaar Dorothée Munyaneza put voor haar werk uit de diversiteit van haar Rwandese erfgoed maar wordt vooral gedreven door haar honger naar uitwisseling. Naast smaakmakers uit de hedendaagse dans als Robyn Orlin, Rachid Ouramdane en Maud Le Pladec, werkte ze samen met fotograaf Nan Goldin, modeontwerper Stéphanie Coudert en multi-instrumentalist en zanger en Ben LaMar Gay.

CREDITS


artistiek leider Dorothée Munyaneza
artiesten Cedrick Mizero, Akayezu Jean Patient, Impakanizi, Abdoul Mujyambere en Michael Makembe
geluid Camille Frachet
productie Virginie Dupray / Cie Kadidi
met steun van Institut Français du Rwanda
illustraties Maya Mihindou