Umwelt

Sluiten

Umwelt

Maguy Marin

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Umwelt
Maguy Marin

Umwelt van het Franse icoon Maguy Marin opende in 2006 Julidans. Destijds werd de voorstelling beschreven als een van de belangrijkste performances in de danswereld. Maar ook vandaag de dag is het werk nog altijd actueel. Samen met negen performers zitten we gevangen in een huiveringwekkend spel dat leven heet tijdens schijnbaar alledaagse bezigheden.

Duur 60 minuten
Genre dans
Taal language no problem


Opgelet Deze productie bevat scènes met harde geluidsfragmenten.

UMWELT


Umwelt
, een plastische wereld die door een stormachtige wind wordt geteisterd, maakt gebruik van een indringende enscenering met deuren en spiegels. Binnen dit levendige kader gaan lichamen heen en weer, ze verschijnen en verdwijnen, en beginnen aan alledaagse gebeurtenissen. Ze zwaaien met een voorwerp, knuffelen, lopen, eten of verdwijnen. Deze ononderbroken reeks in- en uitgangen vormt een galerijachtige verzameling van lichaamshoudingen - als een willekeurig filmrolletje dat in een defecte projector wordt gestopt. De machine begint gaandeweg uit de hand te lopen, valt uit, herhaalt zich en start dan opnieuw op. De verschillende lichamen in de ruimte splitsen zich op, herhalen zich, staan op de rand van hun eigen bestaan. Als een 'handleiding voor het leven' verkent Umwelt de toekomst van onze eigen omgeving - in al haar ijdelheid en kwetsbaarheid.-|-
Het werk van Maguy Marin breekt los van alle codes en vormbeperkingen om nieuwe ensceneringen uit te vinden waarin muziek, tekst, theater en dans elkaar confronteren en bevragen. Elk van haar werken beschouwt het lichaam, de stem, de tijd en de vloer als zaken die moeten worden verenigd, verdraaid of verweven. In 2003, meer dan 30 jaar na haar eerste productie, presenteerde ze Umwelt, waarvan het radicale karakter de fundamenten van de performance op zijn grondvesten deed schudden - het publiek werd ondergedompeld in een onstuimig visioen van lichamen die worstelen met de tijd en hun zelfbeeld midden in een chaotische omgeving. Twintig jaar later heeft deze choreografische grootmacht nog niets van haar impact verloren.

Maguy Marin

Al meer dan 40 jaar behoort de Franse choreografe Maguy Marin (1951) tot de top van de Franse danswereld. In de jaren tachtig brak zij door met haar opzienbarende choreografie May B. Dit werk geldt sindsdien als een mijlpaal en heeft met glans de tand des tijds doorstaan. Compagnie Maguy Marin is in de afgelopen decennia verbonden geweest aan diverse belangrijke Franse podia. In 2011, meer dan 30 creaties en een aantal belangrijke dansprijzen later, vestigde Marin zich met haar gezelschap in haar geboortestad Toulouse. Zij ontving als één van de weinige niet-Amerikaanse artiesten de American Dance Festival Award. In 2008 werd ze onderscheiden met een Bessie Award in New York voor Umwelt. In 2016 overhandigde de Biënnale van Venetië haar een Gouden Leeuw voor het geheel van haar artistiek oeuvre.

In de Stadsschouwburg waren onder andere May B, Salves, Deux mille dix sept en Trois Grandes Fugues eerder te zien.

REVIEWS

Libération

'Een zeldzaam en ongewoon werk, levendig tot het punt van verzadiging'

Le Figaro

'een uitzonderlijke productie'

DE ANDERE KANT VAN DE SPIEGEL

Op 9 Mei vertonen we na afloop van de voorstelling de film Umwelt, l’autre côte des miroir (de andere kant van de spiegel) van David Mambouch. In deze film bekijken we de voorstelling opnieuw, maar dan vanaf de achterkant van de spiegels die te zien zijn in de voorstelling. Zo zien we hoe complex en precies Umwelt is opgebouwd, en hoe ook de achterkant van de voorstelling óók een choreografie kent. Deze film is gratis toegankelijk voor bezoekers.

CREDITS


Concept, ontwerp Maguy Marin
Uitvoering Ulises Alvarez, Kostia Chaix, Kais Chouibi, Daphné Koutsafti, Louise Mariotte, Lise Messina, Isabelle Missal, Paul Pedebidau, Ennio Sammarco
Licht Alexandre Béneteaud
Geluid Victor Pontonnier
Toneelmeester Albin Chavignon
Kostuums Nelly Geyres-|-

Coproductie Le Théâtre de la Ville - Parijs, Maison de la danse - Lyon, Le Toboggan - Décines, Centre Chorégraphique National de Rillieux-la-Pape / Compagnie Maguy Marin, Charleroi Danse (reprise) en Teatro Rivoli (reprise)

Compagnie Guy Marin wordt ondersteund door DRAC Auvergne-Rhône-Alpes en gesubsidieerd door de stad Lyon en regio Auvergne-Rhône-Alpes en ontvangt steun van Institut Français voor projecten in het buitenland.
Nationale en internationale distributie door A Propic / Line Rousseau en Marion Gauvent

MEER DANS

Language NP Language no problem Tien Junior Company / Het Nationale Ballet Dans Tien
Sluiten Tien Junior Company / Het Nationale Ballet
12 mrt '24 t/m 13 mrt '24
Vier eigentijdse premières, één klassiek meesterwerk
Language NP Language no problem Remla Redo, Denden en Amsterdams Andalusisch Orkest Dans Remla
Sluiten Remla Redo, Denden en Amsterdams Andalusisch Orkest
26 mrt '24
Zijn onze werelden daadwerkelijk zo verschillend, of hebben we meer gemeen dan gedacht? Die vraag staat centraal in de autobiografische voorstelling REMLA.
Language NP Language no problem ZIEL Conny Janssen Danst Dans ZIEL
Sluiten ZIEL Conny Janssen Danst
01 apr '24 t/m 02 apr '24
Op zoek naar vrijheid, lichtheid en onverwachte ontmoetingen. Wat houdt ons tegen het leven te omarmen en de restricties die we onszelf en elkaar opleggen te doorbreken?
Language NP Language no problem The beauty of it all Nederlands Dans Theater 2 Dans The beauty of it all
Sluiten The beauty of it all Nederlands Dans Theater 2
03 apr '24 t/m 05 apr '24
The beauty of it all slaat de ultieme balans tussen het eren van de nalatenschap van Nederlands Dans Theater (NDT) en zijn rijke repertoire, en het creëren van ruimte voor nieuwe artistieke stemmen die het gezelschap van verrassende perspectieven voorzien.
Language NP Language no problem Assembly Hall Kidd Pivot / Crystal Pite & Jonathon Young Dans Assembly Hall
Sluiten Assembly Hall Kidd Pivot / Crystal Pite & Jonathon Young
22 apr '24 t/m 24 apr '24
Assembly hall is de nieuwste voorstelling van het Canadese gezelschap Kidd Pivot, opgericht door choreograaf Crystal Pite, viert in april haar Nederlandse première in ITA.
Language NP Language no problem WE, the EYES ICK Dans Amsterdam / Emio Greco & Pieter C. Scholten Dans WE, the EYES
Sluiten WE, the EYES ICK Dans Amsterdam / Emio Greco & Pieter C. Scholten
02 mei '24
WE, the EYES wil perspectieven ter discussie stellen in een maatschappij in crisis en claimt verandering.
Language NP Language no problem Hatched Ensemble Mamela Nyamza Dans Hatched Ensemble
Sluiten Hatched Ensemble Mamela Nyamza
20 mei '24 t/m 21 mei '24
HATCHED ENSEMBLE is de uitbreiding van Mamela Nyamza's originele en veelgeprezen solowerk HATCHED uit 2008, een autobiografisch werk waarin de choreografe reflecteerde op haar leven als moeder, lesbienne en kunstenaar.
Language NP Language no problem SPRING Introdans Dans SPRING
Sluiten SPRING Introdans
21 mei '24 t/m 22 mei '24
Om de lente én het leven te vieren, presenteert Introdans Spring, een programma dat zich concentreert rond het werk van Mauro Bigonzetti.
Language NP Language no problem The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble Dans The Romeo
Sluiten The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble
25 jun '24 t/m 27 jun '24
Stel je eens voor dat er één dans was voor iedereen, geïnspireerd op een wereld zoals die had kunnen zijn. Met The Romeo verbeeldt choreograaf Trajal Harrell deze dans voor alle mensen, ongeacht achtergrond, gender, karakter of stemming en van welke generatie dan ook.