Umwelt

Umwelt
09 mei '23 t/m 10 mei '23
Maguy Marin

Umwelt van het Franse icoon Maguy Marin opende in 2006 Julidans. Destijds werd de voorstelling beschreven als een van de belangrijkste performances in de danswereld. Maar ook vandaag de dag is het werk nog altijd actueel. Samen met negen performers zitten we gevangen in een huiveringwekkend spel dat leven heet tijdens schijnbaar alledaagse bezigheden.

Duur 70 minuten
Genre dans
Taal language no problem

UMWELT


Umwelt
, een plastische wereld die door een stormachtige wind wordt geteisterd, maakt gebruik van een indringende enscenering met deuren en spiegels. Binnen dit levendige kader gaan lichamen heen en weer, ze verschijnen en verdwijnen, en beginnen aan alledaagse gebeurtenissen. Ze zwaaien met een voorwerp, knuffelen, lopen, eten of verdwijnen. Deze ononderbroken reeks in- en uitgangen vormt een galerijachtige verzameling van lichaamshoudingen - als een willekeurig filmrolletje dat in een defecte projector wordt gestopt. De machine begint gaandeweg uit de hand te lopen, valt uit, herhaalt zich en start dan opnieuw op. De verschillende lichamen in de ruimte splitsen zich op, herhalen zich, staan op de rand van hun eigen bestaan. Als een 'handleiding voor het leven' verkent Umwelt de toekomst van onze eigen omgeving - in al haar ijdelheid en kwetsbaarheid.-|-
Het werk van Maguy Marin breekt los van alle codes en vormbeperkingen om nieuwe ensceneringen uit te vinden waarin muziek, tekst, theater en dans elkaar confronteren en bevragen. Elk van haar werken beschouwt het lichaam, de stem, de tijd en de vloer als zaken die moeten worden verenigd, verdraaid of verweven. In 2003, meer dan 30 jaar na haar eerste productie, presenteerde ze Umwelt, waarvan het radicale karakter de fundamenten van de performance op zijn grondvesten deed schudden - het publiek werd ondergedompeld in een onstuimig visioen van lichamen die worstelen met de tijd en hun zelfbeeld midden in een chaotische omgeving. Twintig jaar later heeft deze choreografische grootmacht nog niets van haar impact verloren.

Maguy Marin

Al meer dan 40 jaar behoort de Franse choreografe Maguy Marin (1951) tot de top van de Franse danswereld. In de jaren tachtig brak zij door met haar opzienbarende choreografie May B. Dit werk geldt sindsdien als een mijlpaal en heeft met glans de tand des tijds doorstaan. Compagnie Maguy Marin is in de afgelopen decennia verbonden geweest aan diverse belangrijke Franse podia. In 2011, meer dan 30 creaties en een aantal belangrijke dansprijzen later, vestigde Marin zich met haar gezelschap in haar geboortestad Toulouse. Zij ontving als één van de weinige niet-Amerikaanse artiesten de American Dance Festival Award. In 2008 werd ze onderscheiden met een Bessie Award in New York voor Umwelt. In 2016 overhandigde de Biënnale van Venetië haar een Gouden Leeuw voor het geheel van haar artistiek oeuvre.

In de Stadsschouwburg waren onder andere May B, Salves, Deux mille dix sept en Trois Grandes Fugues eerder te zien.

REVIEWS

Libération

'Een zeldzaam en ongewoon werk, levendig tot het punt van verzadiging'

Le Figaro

'een uitzonderlijke productie'

CREDITS


Concept, ontwerp Maguy Marin
Uitvoering Ulises Alvarez, Kostia Chaix, Kais Chouibi, Daphné Koutsafti, Louise Mariotte, Lise Messina, Isabelle Missal, Paul Pedebidau, Ennio Sammarco
Licht Alexandre Béneteaud
Geluid Victor Pontonnier
Toneelmeester Albin Chavignon
Kostuums Nelly Geyres-|-

Coproductie Le Théâtre de la Ville - Parijs, Maison de la danse - Lyon, Le Toboggan - Décines, Centre Chorégraphique National de Rillieux-la-Pape / Compagnie Maguy Marin, Charleroi Danse (reprise) en Teatro Rivoli (reprise)

Compagnie Guy Marin wordt ondersteund door DRAC Auvergne-Rhône-Alpes en gesubsidieerd door de stad Lyon en regio Auvergne-Rhône-Alpes en ontvangt steun van Institut Français voor projecten in het buitenland.
Nationale en internationale distributie door A Propic / Line Rousseau en Marion Gauvent

MEER DANS

Language NP Language no problem Climb the sky Nederlands Dans Theater 2 Dans Climb the sky
Sluiten Climb the sky Nederlands Dans Theater 2
24 apr '23 t/m 26 apr '23
In elk van de tien duetten wordt een beeld van redding opgeslagen en vastgehouden voor een kort moment van bezinning voordat het weer wordt losgelaten in de dans.
Language NP Language no problem Two Tales Scapino Ballet Rotterdam / RIDCC Dans Two Tales
Sluiten Two Tales Scapino Ballet Rotterdam / RIDCC
02 mei '23 t/m 03 mei '23
Intrigerende dansrituelen en de intense en mystieke sfeer maken van dit dansstuk een overweldigende ervaring.
Language NP Language no problem Umwelt Maguy Marin Dans Umwelt
Sluiten Umwelt Maguy Marin
09 mei '23 t/m 10 mei '23
Umwelt is een kantelpunt in het werk van Maguy Marin en biedt een fascinerende visie op wat het bestaan is - banaal, meervoudig, verbonden met echo's van andere bestaansvormen.
Language NP Language no problem 30 appearances out of darkness Arno Schuitemaker Dans 30 appearances out of darkness
Sluiten 30 appearances out of darkness Arno Schuitemaker
14 mei '23
Met 30 appearances out of darkness creëert Arno Schuitemaker een ervaring waar vanuit het duister een nieuwe dimensie opent.
Language NP Language no problem Raw are the roots Nederlands Dans Theater 1 Dans Raw are the roots
Sluiten Raw are the roots Nederlands Dans Theater 1
19 mei '23 t/m 21 mei '23
Met een toon die reflecteert op de menselijke conditie, creëert Landerer poëtische composities die geworteld zijn in verzet en veerkracht en gevormd worden door helderheid en intentie.
Language NP Language no problem Dorian (14+) Junior Company / ISH Dance Collective / Het Nationale Ballet Dans Dorian (14+)
Sluiten Dorian (14+) Junior Company / ISH Dance Collective / Het Nationale Ballet
30 mei '23
Het verhaal van Wilde’s boek, in een excentrieke, eigentijdse setting.
Language NP Language no problem Exótica Amanda Piña, nadaproductions Dans Exótica
Sluiten Exótica Amanda Piña, nadaproductions
06 jun '23 t/m 07 jun '23
In het begin van de twintigste eeuw hadden veel dansers en choreografen uit verschillende delen van de wereld veel succes in Europa. Toch raakten ze in de vergetelheid omdat ze niet in de westerse canon pasten. Met EXÓTICA blaast choreograaf Amanda Piña hun werk nieuw leven in.
Language NP Language no problem Lemniskata Lukas Avendaño Dans Lemniskata
Sluiten Lemniskata Lukas Avendaño
12 jun '23 t/m 14 jun '23
Een abstract decor met enorme, met touw bespannen frames, een geluidsontwerp voor pre-koloniale instrumenten en een krachtige groepschoreografie, maken het eerste grootschalige danswerk van de Mexicaanse kunstenaar Lukas Avendaño tot een poëtische reis.