Valdens historie

Sluiten
Brandhaarden 2022

Valdens historie

Det Norske Teatret / Kjersti Horn

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Valdens historie
Det Norske Teatret / Kjersti Horn
1e rang € 35,50 / 2e rang € 33 / 3e rang € 22,50

Kan een leven in vernedering verklaren waarom iemand eindigt als moordenaar? Valdens historie is een eerlijk verhaal over verkrachting en de gevolgen voor het slachtoffer en de misbruiker. Valdens historie is de Noorse bewerking door Det Norske Teatret / Kjersti Horn, van Édouard Louis' Histoire de la violence.

Aanvangstijd 19:30
Duur 135 min
Locatie Rabozaal
Taal Noors met Nederlandse en Engelse boventiteling

Nederlandse première


Met In Gesprek op 27 februari (voertaal: Engels)

De pers over Valdens historie

Aftenposten: "Een krachtige ervaring" ★★★★★

Klassekampen: "Een schokkende en poëtische voorstelling"

Dagsavisen: "Horn slaagt erin om de complexiteit van Édouard Louis' geavanceerde verhaal op het toneel te brengen" ★★★★★

Over de voorstelling

Édouard Louis was in aanloop naar de première in Noorwegen in interviews openhartig over zijn autobiografische werk. Hij deelde zijn gedachten over hoe het is om slachtoffer te zijn en wat het later in je leven te zeggen heeft over wie je bent. Hoe je het jou als mens kunt laten definiëren. Er is zoveel waar je niet aan denkt als je niet zoiets pijnlijks hebt meegemaakt. Louis moest zichzelf de vragen stellen: Kun je dit te boven komen? Krijgt de dader de straf die hij verdient? Zal het voorkomen dat anderen aan hetzelfde worden blootgesteld? En hoe zit het met het slachtoffer en de dader als zo'n incident wordt gemeld?

De Noorse toneelregisseur Kjersti Horn heeft een bijzondere band met Édouard Louis sinds de publicatie van zijn eerste boek. Zij was de eerste die zijn debuutroman in 2015 als toneelstuk ensceneerde. -|-Zij heeft nu drie van zijn boeken bewerkt en werkt aan een vierde bewerking. Haar aanwezigheid in Brandhaarden onderstreept de lange samenwerking en vriendschap tussen haar en Louis.

Horn wordt geroemd om haar werk en staat bekend om haar rauwe, expressieve en soms brutale werk. Pers en publiek waren unaniem lovend over Valdens historie. 'Ik hou ervan hoe ze durft, net iets te ver durft te gaan zodat het extra pijn doet om in het publiek te zitten. Het wordt zo heel realistisch. En het brengt Édouard Louis' idee naar voren dat het belangrijk is om het verhaal van echte mensen te horen.' - reactie uit het publiek.

Édouard is op weg naar huis na een feestje op kerstavond. Hij ontmoet een man, ze beginnen te praten en de man volgt Édouard naar huis. Wanneer de nacht overgaat in de dag, realiseert Édouard zich dat zijn iPad en zijn telefoon verdwenen zijn. Hij confronteert zijn gast met diefstal, en de man reageert hierop met agressie. Het eindigt allemaal met een poging tot moord en verkrachting.

Na afloop van de voorstelling op 27 februari

In gesprek

In Gesprek is een terugkomend programma van ITA. Kom na de voorstelling meedenken, -luisteren en -praten.

Na de voorstelling gaat onze gespreksleider in gesprek met een gast en het publiek. Met Valdens Historie als vertrekpunt, nodigen we het publiek en onze gast uit om de thematiek nog verder te onderzoeken, ervaringen uit te wisselen en vragen aan elkaar te stellen.

Credits

Naar het boek van: Édouard Louis
Met: Emil Johnsen en Preben Hodneland
Regisseur: Kjersti Horn
Noorse vertaling: Egil Halmøy
Nieuwe Noorse vertaling: Carl Morten Amundsen
Bewerkt voor het toneel door: Kjersti Horn
Scenografie en kostuumontwerp: Sven Haraldsson
Muziek van: Erik Hedin og Arthur Kay Piene
Geluidsontwerp: Erik Hedin
Lichtontwerp: Ole Randers
Dramaturg: Carl Morten Amundsen

10e editie

Brandhaarden 2022

Brandhaarden is een internationaal theaterfestival, dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Het festival biedt een uniek overzicht van één maker, huis, regio of thema. In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre Bouffes du Nord. In 2020 lag de focus van het festival voor het eerst op een regio, Zuid-Europa, en toonde het opvallende dans – en toneelproducties uit Portugal, Spanje, Italië en Griekenland.

De tiende editie van het ITA-festival Brandhaarden, van 19 februari t/m 3 maart, focust op het werk van een van de meest gevierde schrijvers van zijn generatie: Édouard Louis.

Athenaeum Boekhandel

De Athenaeum Boekhandel op het Spui 14-16 heeft tijdens Brandhaarden alle boeken van Édouard Louis in de verkoop.

Meer informatie

Meer Brandhaarden