Lieve Stad, 2023

Tijdens de zesde editie van Lieve Stad, van 17 - 26 maart, presenteren ITA en Meervaart gezamenlijk een grote verscheidenheid aan producties op het gebied van theater, dans, muziek en performance. Voorstellingen die de stad en haar diversiteit vieren, maar die ook onderwerpen die schuren niet uit de weg gaan. Dit jaar met werk van onder andere Theater RAST, ICK Dans Amsterdam, Abdelkader Benali & Club Classique en Luan Buleshkaj en een dagelijks contextprogramma vol nieuwe verhalen en perspectieven.

Sara Correia - 17 maart in Meervaart

Do Coração

Sara Correia treedt live op met Do Coração, het album dat genomineerd is voor de Latin Grammy 2021 en winnaar is van het Best Fado Album bij de PLAY Awards. Het album, geproduceerd door Diogo Clemente, is genomineerd voor Best Portuguese Language Roots Album.

MEER INFORMATIE EN TICKETS

Theater Rast / Celil Toksöz - 18 maart in ITA

Kroniek van een aangekondigde dood

Theater RAST, dat vanuit haar Turks-Nederlandse DNA reageert op wat er in de wereld gebeurt, brengt een nieuwe tekst van Aron Goosens die zijn inspiratie haalde uit Kroniek van een aangekondigde dood, Wachten op Godot en onzichtbare verhalen uit het dal van de Ararat.

MEER INFORMATIE EN TICKETS

ICK Dans Amsterdam - 18 maart in Meervaart

We, the Shameless

We, the Shameless geeft ons een andere kijk op een solo. Twee verbonden lichamen hebben hun gezamenlijk ‘lichamelijk geheugen’, maar ook hun dubbele identiteit. Zonder gêne delen ze die tweespalt met het publiek.

MEER INFORMATIE EN TICKETS
we wear our wheels with pride and slap your streets with color
we wear our wheels with pride and slap your streets with color

Club Classique / Abdelkader Benali - 19 maart in Meervaart

Een nacht met Sjahrazade

De verhalen uit duizend-en-een-nacht spreken nog altijd tot de verbeelding. Schrijver en presentator Abdelkader Benali vertelt op meeslepende wijze het verhaal over Sjahrazade en hoe zij de tiran van Bagdad met haar vertelkunst zo weet te betoveren dat ze haar eigen executie telkens een dag weet uit te stellen. Abdelkader geeft een moderne twist aan de sprookjes en Club Classique matcht muziek en woorden.

MEER INFORMATIE EN TICKETS

Meervaart / Amsterdams Andalusisch Orkest / George & Eran Producties - 20 maart in ITA

Jihad van Liefde

Jihad van Liefde is een muzikaal verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek. David Van Reybrouck tekende daarin het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachiri. Deze metrochauffeur uit het Belgische Molenbeek verloor zijn grote liefde en moeder van zijn drie kinderen bij de terreuraanslag in de Brusselse metro op 22 maart 2016.

Abhishek Thapar - 21 en 22 maart in ITA

Surpassing the beeline

Surpassing the beeline duikt in de verhalen van de Amsterdamse expatgemeenschap. Verhalen van hen die emigranten zijn als ze hun thuis verlaten en elders immigranten worden; hun verleden, heden en gevoel van 'thuis' zijn volledig in elkaar vervlochten. De emigrant van het ene land, is de immigrant van het ander.

MEER INFORMATIE EN TICKETS

Kat op het Spek / Gerardjan Rijnders - 22 maart in Meervaart

SLAKJE

SLAKJE is een integere theatermonoloog over misbruik en hoe dit je leven kan tekenen. Over het ongelooflijke vermogen van mensen om hoop te houden, tegen de klippen op.

MEER INFORMATIE EN TICKETS

Mohammad Motemedi, Tony Overwater en anderen - 23 maart in ITA

Noor

Ga mee op een spirituele reis van Perzië naar Anatolië en van de Levant naar Andalusië. Gedichten van mystieke dichters als Rumi, Rabia Al Adawiya en Ibn Arabi worden onder aanvoering van de wereldberoemde Perzische zanger Mohammad Motamedi voorgedragen, een wereldprimeur.

MEER INFORMATIE EN TICKETS

Tg. Winterberg / Feikes Huis - 23 maart in Meervaart

Alles naar de Hemel

Alles naar de Hemel gaat over het maken van een onmogelijke keuze tussen leven en dood en de onmenselijke zoektocht die daar aan vooraf gaat. Een inventieve en fascinerende achtbaan van emoties, in een liefdevolle ode aan alle mensen die van hun kinderen houden.

MEER INFORMATIE EN TICKETS

Luan Buleshkaj - 24 maart in Meervaart

Leeuwenkind

Luan Buleshkaj is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en is een gevestigde naam in de spoken word-scene in Nederland. Leeuwenkind is zijn eerste solovoorstelling. Hij wordt muzikaal ondersteund door gitarist Yassine Belghanch. ‘Spoken word op topniveau, met een vleugje kleinkunst en cabaret’, aldus de jury van het Amsterdam Fringe Festival.

MEER INFORMATIE EN TICKETS

Theater Rotterdam / Well Made Productions / Romana Vrede / Alida Dors - 25 en 26 maart in ITA

The Story of Travis

The Story of Travis is een nieuwe toneeltekst geïnspireerd door de Broadway klassieker A Raisin in the Sun van Lorraine Hansberry. Over het belang van het hebben van dromen, het laten gelden van je stem in een wereld die niet voor jou lijkt ingericht en het vinden van een thuis. In poëtische monologen, herkenbare familiesituaties en spirituele dialogen bevraagt de voorstelling de burden van the black (American) dream en hoe het is om als enige hoop van je familie de wereld ingezonden te worden.

It takes a child to raise a village / football meets dance
It takes a child to raise a village / football meets dance

ITA-junior / Esmée Begemann / Ro, Rox, Roxy, Roxana Verwey - 24, 25 en 26 maart in ITA

The Money Game jr.

The Money Game jr. is een onderzoek naar ons ontspoorde financiële systeem met en door een generatie die er middenin opgroeit. Alles heeft een waarde. Geld is macht. In 2023 heeft invloed een prijs en runnen de bazen van Insta, Apple en Amazon de wereld. Money makes the World go Round, maar alleen voor de allerrijksten. Wat moet de rest met een financieel systeem waar geen uitweg voor lijkt te zijn? En staat er een prijs op het verkloten van de wereld?

MEER INFORMATIE EN TICKETS

CONTEXTPROGRAMMA

Wie is eigenlijk een echte Amsterdammer? Het dagelijkse contextprogramma van Lieve Stad, gaat over de Amsterdammer, het leven van de Amsterdammer en de stad. Laat je inspireren, hoor nieuwe verhalen en perspectieven.

Tijdens het festival organiseren we Talks en edities van In Gesprek bij verschillende voorstellingen en zijn er exposities te bezoeken in zowel Internationaal Theater Amsterdam als Meervaart.

Opening festival Lieve Stad,


Op vrijdag 17 maart openen we vol trots het festival Lieve Stad,.

Opening foto-expositie Groeipijn
Deze expositie is het resultaat van een fotografie project met jonge Amsterdammers van Meervaart & Foam, gegeven door Coco Olakunle.
Van liefdesverdriet, identiteit en van familiegeschiedenis tot het leren van loslaten, de foto expositie ‘Groeipijn’ toont het intieme werk van 8 jonge fotografen, die hun persoonlijke verhalen vertellen aan de hand van het thema ‘volwassen worden’.
-|-
Talkshow: Dzifa Kusenuh in gesprek met de makers
In een korte talkshow gepresenteerd door Dzifa Kusenuh tijdens de officiële opening van deze expositie nemen Coco Olakunle en de 8 jonge makers je mee in hun persoonlijke reis en vertellen ze je meer over welke ontwikkeling zij hebben doorgemaakt. Welk verhaal vertellen ze, en waarom?

Voordracht Lieve Stad,
Luan Buleshkaj is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en een gevestigde naam in de spoken word-scene in Nederland. De geboren en getogen Amsterdammer met Kosovaars-Albanese roots neemt ons tijdens de opening mee op een reis door de stad.

Gratis entree, aanmelden via Meervaart

17 - 26 mrt, ITA Infohal & Meervaart

FOTOSTUDIO

Wie zijn nou eigenlijk die Amsterdammers? Lieve Stad, nodigt Amsterdammers uit om zichzelf te laten portretteren in een van onze mobiele fotostudio’s. Gedurende het gehele festival kun je in zowel ITA als Meervaart jezelf laten vereeuwigen. Deze portretten worden tijdens het festival geprojecteerd op beide locaties. Op zondag 26 maart kun je het antwoord zien op de vraag “Wie zijn nou eigenlijk die Amsterdammers?’’, in beide theaters.

17 - 26 mrt, ITA & Meervaart

BRIEVEN AAN DE STAD

Amsterdam is een stad met vele gezichten, letterlijk, want we wonen hier samen met vele verschillende nationaliteiten. Lieve Stad, gaat over de stad en alle soorten Amsterdammers die de stad rijk is. Tijdens Lieve Stad, eren Amsterdammers de stad door middel van een brief gericht aan de stad. Allemaal hebben ze hun eigen verhalen, dagelijkse uitdagingen en een eigen beleving van de stad. Ga mee op ontdekkingsreis door Amsterdam en zie de stad door de ogen van een ander.

Lieve Stad, nodigt alle Amsterdammers ook uit om tijdens het festival ook een brief te schrijven aan de stad.

17 - 26 mrt, ITA & Meervaart

EXPOSITIE GROEIPIJN

Deze expositie is het resultaat van een fotografie project met jonge Amsterdammers van Meervaart & Foam, gegeven door Coco Olakunle.

Van liefdesverdriet, identiteit en van familiegeschiedenis tot het leren van loslaten, de foto expositie ‘Groeipijn’ toont het intieme werk van 8 jonge fotografen, die hun persoonlijke verhalen vertellen aan de hand van het thema ‘volwassen worden’.

Talks, In Gesprek en meer


Talks

- 18 mrt: Talk - met Cecil Toksöz. ITA Salon, 19:00 uur
- 20 mrt: Talk - met Amnesty. ITA Salon, 19:00 uur
- 23 mrt: City Talks. ITA Salon, 18:00 uur
- 25 mrt: Talk - The Black Archives x The Story of Travis. ITA Salon, 19:00 uur
- 26 mrt: Talk - van het Leidseplein naar het theater. Meervaart Studio, 14:45 uur
- 26 mrt: Talk - The Black Archives x The Story of Travis. ITA Salon, 19:00 uur
-|-
In Gesprek
- 18 mrt: In Gesprek met Robyn Orlin. ITA Nieuwe Foyer, 22:20 uur
- 21 mrt: In Gesprek met Maxine Palit de Jongh. Meervaart Blauwe Zaal, 21:30 uur
- 22 mrt: In Gesprek met Gerardjan Rijnders. Meervaart Blauwe Zaal, 22:30 uur
- 23 mrt: In Gesprek met Marlyn Coetsier en Rob Vriens. Meervaart Blauwe Zaal, 21:45 uur

Open mic
- 24 mrt: Open mic voor woordkunstenaars. Meervaart Studio Poetry Café, 19:00 uur

Workshop
- 26 mrt: Workshop Breaking (introductie). Meervaart Studio, 16:00 uur