Lieve Stad, 2024

De mentale staat van de stad
20 - 30 maart in ITA en Meervaart

Amsterdam is een stad met vele gezichten. Lieve Stad, – een viering van theater, kunst en dialoog – weerspiegelt de dynamiek van die grootstedelijke omgeving, waarin de stad zelf een bron van inspiratie is. Tijdens dit festival, een samenwerking van ITA en Meervaart, gaat het om het samenbrengen van mensen in de stad, in het theater, in de maatschappij. Hoe leven we samen en welke verhalen dragen alle individuen en groepen met zich mee?

TE ZIEN IN ITA

Language NP Language no problem Opening Lieve Stad, 2024: A KABÁ & OSSO Ghamte en Guillaume Schmidt / Priscilla Vaudelle Theater Opening Lieve Stad, 2024: A KABÁ & OSSO
Sluiten Opening Lieve Stad, 2024: A KABÁ & OSSO Ghamte en Guillaume Schmidt / Priscilla Vaudelle
De opening van Lieve Stad, 2024 wordt gecureerd door de broers Guillaume en Ghamte Schmidt. Onderdeel van het programma is ook de voorstelling OSSO van de Amsterdamse theatermaker Priscilla Vaudelle.
Language NP Language no problem Mensen zoals jij WAT WE DOEN / Floris van Delft Theater Mensen zoals jij
Sluiten Mensen zoals jij WAT WE DOEN / Floris van Delft
Mensen zoals jij is een persoonlijk familie epos over een familie die zwijgt. Drie generaties kunnen of willen niet praten over belangrijke gevoelens en gedachten. Wat betekenen gesprekken als ziekte, verlangen en angst, niet op tafel mogen of kunnen komen?
Language NP Language no problem Fire will become ashes, but not now Pitcho Womba Konga & Mike van Alfen / KVS Theater Fire will become ashes, but not now
Sluiten Fire will become ashes, but not now Pitcho Womba Konga & Mike van Alfen / KVS
Wat betekent het om zwart te zijn? Ga kopje onder in het universum van Fire Will Become Ashes, But Not Now – een mix van muziek, slam, beatbox dans en theater – en kijk met een andere bril naar morgen.
Language NP Language no problem All is energy jr. ITA-junior / Wensley Piqué, Khouloud Zaher theater-jongeren All is energy jr.
Sluiten All is energy jr. ITA-junior / Wensley Piqué, Khouloud Zaher
All is energy jr. is een onderzoek naar het vijfde meest onbekende natuurelement ETHER, met en door de volgende generatie strijders van het licht.
Language NP Language no problem Vlag Yousef Gnaoui / Likeminds Theater Vlag
Sluiten Vlag Yousef Gnaoui / Likeminds
VLAG is een theatraal-muzikaal-beeldende voorstelling waarin, Yousef Gnaoui, onze ideeën over religie, spiritualiteit, geloven en leven, uit elkaar laat vallen en in een nieuw perspectief laat samensmelten.

TE ZIEN IN MEERVAART

Language NP Language no problem Saman Amini's Integratieplan Black Sheep Can Fly / Saman Amini Theater Saman Amini's Integratieplan
Sluiten Saman Amini's Integratieplan Black Sheep Can Fly / Saman Amini
In Saman Amini’s Integratieplan zet hij op hilarische, intieme en met vlagen pijnlijke wijze uiteen hoe we met elkaar omgaan in deze multiculturele samenleving.
Language NP Language no problem 233 ºC Rose Stories / Abdel Daoudi Theater 233 ºC
Sluiten 233 ºC Rose Stories / Abdel Daoudi
Een vlammende mozaïekvertelling over samen leven, verbinding voelen en het vinden van geluk.
Language NP Language no problem Holi Festival of Colors Ujala Theater Holi Festival of Colors
Sluiten Holi Festival of Colors Ujala
Ujala, Meervaart en ITA vieren het kleurrijke Holi-festival met een speciaal concert!
Language NP Language no problem Het mooiste blauw Studio Figur theater-kind Het mooiste blauw
Sluiten Het mooiste blauw Studio Figur
Een fantasievolle figurentheatervoorstelling over zussen die het gefluister, de lach en de kwetsende woorden buiten proberen te drijven met prachtige en krachtige beelden en muziek. Om te staan voor wie ze zijn.
Language NP Language no problem Los Roads, Theaterhuiskamer en Eiwerk Theater Los
Sluiten Los Roads, Theaterhuiskamer en Eiwerk
LOS is een community theatervoorstelling gebaseerd op waargebeurde verhalen van de spelers. Gedurende een traject van anderhalf jaar onderzocht een groep unieke paradijsvogels wat vrijheid voor hen betekent.
Language NP Language no problem Remla Redo, Denden en Amsterdams Andalusisch Orkest Dans Remla
Sluiten Remla Redo, Denden en Amsterdams Andalusisch Orkest
Zijn onze werelden daadwerkelijk zo verschillend, of hebben we meer gemeen dan gedacht? Die vraag staat centraal in de autobiografische voorstelling REMLA.
Language NP Language no problem Keraban Het Volksoperahuis en reART Collective Muziektheater Keraban
Sluiten Keraban Het Volksoperahuis en reART Collective
Een epische muziektheatervoorstelling waarin we worden meegevoerd op een muzikale reis langs landen en culturen rondom de Zwarte Zee en kennis maken met volkse tradities uit die regio.
Language NP Language no problem Gendermonologen Raymi Sambo Maakt Theater Gendermonologen
Sluiten Gendermonologen Raymi Sambo Maakt
In Gendermonologen staan de persoonlijke verhalen van vijf jonge mensen centraal. Verhalen over wat het betekent om niet in het binaire gender plaatje te vallen. In zang, dans en tekst vertellen zij over je plek vinden in onze samenleving.
Language NP Language no problem LIVE Tank and the Bangas & Metropole Orkest Muziek LIVE
Sluiten LIVE Tank and the Bangas & Metropole Orkest
Tank and the Bangas en het Metropole Orkest komen samen voor een opwindend concert in Meervaart! Laat je meevoeren door de aanstekelijke energie van de Amerikaanse band en de orkestrale kracht van het internationaal befaamde Metropole Orkest. Jazz, hiphop, soul en funk.
Language NP Language no problem Welkom in de Noordside Verdedig Noord Muziek Welkom in de Noordside
Sluiten Welkom in de Noordside Verdedig Noord
Een hiphop theaterconcert dat een vuist in de lucht is én een hart onder de riem voor iedereen die de stad lief heeft en lief wil houden.

CONTEXTPROGRAMMERING

Language NP Language no problem May Our Love Continue To Grow With Happiness and Peace (expo) Djuwa Mroivili Expo May Our Love Continue To Grow With Happiness and Peace (expo)
Sluiten May Our Love Continue To Grow With Happiness and Peace (expo) Djuwa Mroivili
May Our Love Continue To Grow With Happiness and Peace is een expositie van de multidisciplinaire artiest Djuwa Mroivili (1998) over queerness, de sporen van een koloniaal verleden in de stad Amsterdam, en de relatie met haar vader.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam: Breathing Space Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam: Breathing Space
Sluiten City Talks Amsterdam: Breathing Space Internationaal Theater Amsterdam
City Talks is ITA’s sip & talkshow, waarin we focussen op de getalenteerde creatieven en vernieuwers van onze stad.
Language NP Language no problem Ik Ontmoet Mij (expo) Female Economy Expo Ik Ontmoet Mij (expo)
Sluiten Ik Ontmoet Mij (expo) Female Economy
De video-installatie Ik Ontmoet Mij is een artistieke vertaling en intieme ervaring van de gelijknamige trainingsmethodiek, gebaseerd op emotioneel lichaamswerk.
Language NP Language no problem Ik Ontmoet Mij (workshop) Female Economy Perspectief Ik Ontmoet Mij (workshop)
Sluiten Ik Ontmoet Mij (workshop) Female Economy
Wees welkom in de wereld van Ik ontmoet Mij. Binnen het intieme decor van de video-installatie worden workshops gegeven om de methodiek van Ik Ontmoet Mij zelf te ervaren. De workshop duurt twee uur en biedt ruimte voor maximaal veertien personen per workshop.
Language NP Language no problem Handpan Workshop Handpan Studio Amsterdam Perspectief Handpan Workshop
Sluiten Handpan Workshop Handpan Studio Amsterdam
Laat je tijdens de handpan workshop van Handpan Studio Amsterdam in meditatieve staat brengen door de natuurlijke en serene klanken.

Op 20, 23, 27, 28 en 29 maart in de infohal in ITA

Lieve Stad, fotostudio

Wie zijn nou eigenlijk die Amsterdammers? Lieve Stad, nodigt Amsterdammers uit om zichzelf te laten portretteren in onze fotostudio. Op voorstellingsdagen kun je je in zowel ITA als Meervaart laten vereeuwigen. Deze portretten worden tijdens het festival geprojecteerd op beide locaties.

20 – 30 maart, ITA en Meervaart

Brieven aan de stad

Voor de tentoonstelling Brieven aan de stad hebben we Patta, Verdedig Noord en House of Vineyard gevraag een brief te schrijven aan Amsterdam. Centraal staat de vraag ‘Hoe voel jij je in de stad?’, waarmee de schrijvers worden uitgedaagd een inkijkje te geven in hun mentale staat in relatie tot de stad.

De brieven worden tentoongesteld bij ITA en Meervaart. Bezoekers kunnen in ITA een brief terugschrijven.

20 - 30 maart (m.u.v. 25 en 26 maart), ITA Gijsbrechtbordes

Meditatieruimte

Tijdens Lieve Stad, staat onze mentale staat en gezondheid centraal. Kom tot rust en neem een moment om uw gedachten te laten stromen en in uw lichaam te aarden in onze meditatieruimte op het Gijsbrechtbordes. Vanaf 18.00 uur tot vlak voor de voorstelling nodigen we u uit om een moment voor uzelf te nemen en in alle rust de voorstelling te betreden.

28 maart, Meervaart

Living Library

In de Living Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Een vluchteling, een transgender persoon, een ex-crimineel, een dakloze en een tienermoeder zitten klaar om jou hun levensverhaal te vertellen. In een open gesprek waarin alles gevraagd en besproken kan worden.

20 – 30 maart, Meervaart

Expositie 50 jaar hiphop by Maam

50 jaar geleden ontstond hiphop als een culturele beweging in de South Bronx, New York City. In 50 jaar tijd is hiphop uitgegroeid tot een van de grootste muziekgenres ter wereld. Overal ter wereld wordt het 50-jarig bestaan van hiphop gevierd. Deze expositie door Marco van Bijsteren (Maam) is een eerbetoon aan enkele van onze muzikale hiphophelden.

Overzicht contextprogrammering


Wo 20 - za 30 maart
Installatie Ik Ontmoet Mij
ITA Salon

Wo 20 - za 30 maart
Meditatieruimte
ITA Gijsbrechtbordes

Wo 20, za 23, ma 25, wo 27 en vr 29 maart
Fotostudio
ITA, inkomsthal

Vr 22, ma 25 en vr 29 maart

Workshop Ik Ontmoet Mij
ITA Salon
-|-
Wo 27 maart
Nagesprek Fire Will Become Ashes, But Not Now
ITA Pleinfoyer

Do 28 maart
Nagesprek Gendermonologen
Meervaart

Do 28 maart
Living Library
Meervaart

Za 30 maart

Voorgesprek Welkom in de Noordside
Meervaart

Afterparty
Meervaart

De mentale staat van de stad


De harde werkelijkheid en complexe thema's van deze tijd hebben effect op onze mentale staat: we incasseren, reageren en passen ons aan. In de komende editie van Lieve Stad, presenteren we als tegengif voorstellingen waarin makers, voor wie thema’s als dekolonisatie, meerstemmigheid en meertaligheid vanzelfsprekend zijn, ons met een nieuwe blik naar onze mentale gesteldheid laten kijken.

Yassine Boussaid, directeur Meervaart: “Met Lieve Stad, verrijken wij de stad met prikkelende, inspirerende en liefdevolle producties. Producties die in twee belangrijke cultuurankers plaatsvinden én met een verdiepende contextprogrammering. We vieren niet alleen de successen tijdens dit festival, maar durven de stad te confronteren met wat er speelt. Van kleurrijke programma's tot pittige thema's. Zie Lieve Stad, als de barometer van onze stad voor makers en publiek!"
-|-
Lieve Stad, staat in het teken van ontmoetingen, zowel met elkaar als met de verschillende perspectieven die onze stad rijk is. Zo biedt het festival ruimte voor wrijving, confrontatie en opwindende ontmoetingen, maar ook heling en ontspanning.