16 juni / Internationaal Theater Amsterdam

De dokter geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival

Hoera! De dokter is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival!


Gisteren maakte de Nederlandse Toneeljury haar selectie van de 12 meest indrukwekkende theaterproducties van het moment bekend. De dokter (regie Robert Icke) is geselecteerd en zal in september tijdens het Nederlands Theater Festival opnieuw te zien zijn in ITA.

Het juryrapport:
'Met De dokter brengt regisseur Robert Icke bij ITA een zeer ambitieus ideeënstuk waarin een zinderende wervelwind aan actuele pijnpunten en complexe thema’s voorbijkomt.

In strak versneden scènes behandelt deze voorstelling filosofische, maatschappelijke en ethische dilemma’s, zonder ergens voorbij te gaan aan de menselijke maat. Dat is behalve de sterke hertaling, ook op het conto te schrijven van het geweldige acteursensemble, dat met ingeleefd, gedoseerd en doorwrocht spel voortdurend de ratio met het gevoel verbindt.

Op intelligente wijze schept Icke verwarring in zijn casting – op de hoofdpersoon na hebben alle personages ten minste een eigenschap die niet correspondeert met de acteur door wie ze vertolkt worden – en stuurt zo in sterke mate de kijkervaring van de toeschouwer. Icke toont de complexiteit achter het identiteitsdebat, dat vaak verhit gevoerd wordt maar juist aandacht en inlevingvermogen verdient. De vele stemmen en perspectieven die over het podium razen, vallen uiteindelijke samen in een verstild en zeer emotioneel einde.

De dokter is beklemmend actueel, overweldigend en onverwacht ontroerend. Het is een stuk dat je laat nadenken over je eigen, onvermijdelijk subjectieve perspectief waarmee je je tot het identiteitsdebat verhoudt.'