04 oktober

Directeur Wouter van Ransbeek verlaat ITA

De Raad van Toezicht van Stichting Internationaal Theater Amsterdam (ITA) maakt hierbij bekend dat creatief directeur Wouter van Ransbeek na ruim 15 jaar besloten heeft ITA te verlaten. De redenen van deze beslissing zijn gelegen in de persoonlijke ambities van Van Ransbeek om een nieuwe stap te zetten. Van Ransbeek: “Ik heb een mooie ontwikkeling mogen maken binnen zowel Toneelgroep Amsterdam als na de fusie met ITA. Het is belangrijk op een gegeven moment je zekerheden los te laten en op zoek te gaan naar het onverwachte en het onbekende. Ik denk dat dat goed en gezond is. Ik laat een schitterend en succesvol theater achter en blijf in mijn hart altijd met ITA verbonden.

Voorzitter van de Raad van Toezicht Marry de Gaay Fortman stelt dat Van Ransbeek een grote rol heeft gespeeld bij de groei van ITA. Mede onder zijn leiding ontwikkelde Toneelgroep Amsterdam zich tot een internationaal leidend gezelschap dat tours maakte langs theaters in alle delen van de wereld en werkt met internationale topregisseurs. Ook was Van Ransbeek een drijvende kracht achter het talentprogramma TA2 en de fusie waaruit Internationaal Theater Amsterdam ontstond; Van Ransbeek gaf mede leiding aan het tot stand komen van Internationaal Theater Amsterdam (ITA), de fusie en transformatie van Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg tot een vernieuwd programmerend en producerend toneelhuis. Tijdens de recente coronacrisis stond Van Ransbeek aan de wieg van ITA’s nieuwe digitale podium: ITALive.

De Gaay Fortman: “Wouter heeft een grote rol gespeeld op tal van terreinen, Wouters’ bijdrage aan de ontwikkeling van ITA kan moeilijk worden overschat. We zijn hem daar zeer dankbaar voor en wensen hem alle succes toe."

Van Ransbeek zal zijn werkzaamheden als directeur van de organisatie met ingang van 1 januari 2022 neerleggen. Tot die tijd houdt hij zich bezig met de afronding van de lopende projecten en het overdragen van zijn taken. De Raad van Toezicht respecteert het besluit van Van Ransbeek en dankt hem zeer voor de wijze waarop hij in de afgelopen jaren in zijn diverse functies en laatstelijk als creatief directeur aan de ontwikkeling en het succes van ITA heeft bijgedragen. Een procedure voor het vinden van een opvolger wordt spoedig gestart.