14 september / Internationaal Theater Amsterdam

ITA gaat door met ITALive

ITA gaat door met zijn succesvolle digitale podium ITALive en presenteert deze herfst maar liefst vier nationale en internationale topvoorstellingen voor thuis op de bank. Na 12 succesvolle livestreams sinds 30 oktober 2020 gaat ITA door met ITALive. Via de livestream maakt het publiek mee wat er op dat moment op het podium aan het Leidseplein gespeeld wordt. Tot nu toe werden er voor de livestreams in 73 verschillende landen meer dan 48.000 tickets verkocht. Dit najaar presenteert ITA vier nieuwe livestreams: twee klassiekers van het ITA-ensemble (Een klein leven en Ibsen huis) en de bijzondere internationale producties La Ménagerie de verre (regie Ivo van Hove, met in de hoofdrol Isabelle Huppert) en Gardenia van Alain Platél.

Wouter van Ransbeek, directeur ITA: ‘Met ITALive hebben wij tijdens de lockdown een prachtig derde podium gebouwd. Dit zetten we graag door met een avontuurlijke programmering dit najaar. Ik ben echt supertrots dat kunstenaars zoals Hanya Yanagihara, Isabelle Huppert en Alain Platél geloven in de kwaliteit en de publieksverbredende kracht van onze digitale voorstellingen. ITA ziet digitaal theater niet als een tijdelijke oplossing in de coronacrisis, maar juist als een belangrijke ontwikkeling voor de toekomst. Het is een moderne en drempelverlagende manier om te programmeren voor een breed en nieuw publiek: tot nu toe is 40% procent van de ITALive-kijkers nieuw publiek en komt 75% van buiten Amsterdam’.

Het enthousiasme over ITALive resoneert ook in de financiële steun van particuliere donateurs en partners als Fonds21 en Clifford Chance. We zijn er trots op dat de jarenlange samenwerking met het internationale advocatenkantoor Clifford Chance zich in het komend seizoen richt op ITALive: ‘Clifford Chance herkent zich in de ambities van ITA’, zegt Titus de Vries, Managing Partner van Clifford Chance Amsterdam. ‘Net als Internationaal Theater Amsterdam is Clifford Chance een organisatie die vooruit kijkt en voortdurend innoveert. Als ITALive sponsor vinden wij het geweldig juist aan deze ontwikkeling bij te kunnen dragen’.

Een klein leven (regie Ivo van Hove) – vrijdag 1 oktober
Geen boek heeft de afgelopen paar jaar miljoenen lezers zo in de ban gehouden en aangegrepen als Een klein leven van de Amerikaanse schrijver Hanya Yanagihara. Ivo van Hove maakte een vertaling naar theater en creëerde een monumentale voorstelling over de kracht van liefde en vriendschap en de last van een traumatisch verleden.

-|- Ibsen huis (regie Simon Stone) – zondag 7 november
Simon Stone schreef en regisseerde op basis van het werk van Henrik Ibsen een groots familie-epos over het moeizame maar onvermijdelijke samenleven van verschillende generaties onder één dak. Maarten Heijmans won de Arlecchino voor zijn rol van Sebastiaan.

La Ménagerie de verre (regie Ivo van Hove) – zaterdag 27 november
Isabelle Huppert is voor de tweede keer op het podium van ITA te zien. Zij speelt de hoofdrol in La Ménagerie de verre (Glazen speelgoed) van Tennessee Williams, in regie van Ivo van Hove voor Odéon-Théâtre de l'Europe in Parijs.

Gardenia – 10 jaar later (regie Alain Platél en Frank van Laecke) – zondag 5 december

25 Juni 2010. Het doek in de Gentse stadschouwburg NTGent gaat open en Gardenia gaat in première. Gardenia - 10 jaar later daalt af in de woelige levens van opmerkelijke mensen. Oudere personages die de schemerzone tussen man- en vrouw-zijn moeiteloos bewandelen. Regisseurs Alain Platel en Frank Van Laecke en componist Steven Prengels creëerden een project dat in alle opzichten uniek kan worden genoemd. Tien jaar later komt de cast opnieuw samen.

ITALive najaar 2021

Language NP Language no problem La ménagerie de verre Odéon-Théâtre de l’Europe / Ivo van Hove Theater La ménagerie de verre
Sluiten La ménagerie de verre Odéon-Théâtre de l’Europe / Ivo van Hove
La Ménagerie de verre (Glazen speelgoed; Tennessee Williams), met in de hoofdrol steractrice Isabelle Huppert, is de tweede regie van Ivo van Hove voor Théâtre de l’Odéon in Parijs. In 2017 maakte hij Vu du pont, naar de klassieker van Arthur Miller.