31 mei / Internationaal Theater Amsterdam

Yahya Gaier genomineerd voor de Arlecchino

Geweldig nieuws! Deze week heeft de Nederlandse Toneeljury de nominaties voor de VSCD-Toneelprijzen bekendgemaakt. Voor zijn rol in Vogels is Yahya Gaier genomineerd voor de Arlecchino!

Het juryrapport:
'
In Vogels speelt Yahya Gaier vele rollen en allemaal speelt hij deze even innemend en intelligent. Dankbaar is zijn moeiteloze veelzijdigheid ingezet.

Hij speelt een arts, een rabbijn, een clown, een verslagever, een AlWazzan. Met zijn uitzonderlijke energie vormt het spel van Gaier een rode draad door het Vogels van Alize Zandwijk.

In het stuk ligt als een fundament onder de plot en alle personages het Joods-Palestijnse conflict. Hierin vertolkt Gaier steeds lucide de positie van de bemiddelaar, van de middenweg, het samen komen van twee schijnbaar tegenover gestelden. Hij spreekt, zeult, beweegt, danst, zingt zo innemend dat het publiek via hem mededogen krijgt voor de positie van de andere personages. Door zijn rijke arsenaal aan bewegingstaal brengt hij met ongekende elegantie en komisch talent gevoelens over die de kijker door de hele voorstelling meeneemt.

Op het einde van de voorstelling vertelt Gaier een fabel in het Arabisch, waarmee hij diep weet te raken. Hij speelt moeiteloos samen met de animaties, die groot geprojecteerd worden tijdens zijn tekst. Het is een krachtige hartenkreet, die lichaam vindt in Gaier. Zijn interpretatie laat je verstild achter.'

Vogels ging op 8 april 2023 in première. Alize Zandwijk maakte van Vogels een muzikale en poëtische voorstelling waarin de acteurs op onnavolgbare wijze de complexe personages tot leven wekken. Vogels is van 23 april t/m 3 mei opnieuw te zien in Internationaal Theater Amsterdam.

De uitreiking van de prijzen vindt plaats op zondag 17 september tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam.