ITA–Ensemble

vogels

vogels
25 apr '24 t/m 03 mei '24
ITA Ensemble / Alize Zandwijk

Geselecteerd door het Nederlands Theater Festival!

'Onder regie van Alize Zandwijk biedt Vogels behalve voer voor bewustwording een sprankje hoop die overstijgend is aan polariserende perspectieven. Een uitnodiging om het hart te openen voor die oh zo verraderlijke ander.' – Theaterkrant

Vogels
van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan. We zijn ons bewust van de gewijzigde context waarin Vogels nu gespeeld wordt, maar vinden het meer dan ooit van belang om dit verhaal naar het toneel te brengen. We zien theater als een krachtig middel om verhalen te vertellen en om met elkaar in gesprek te gaan.

Duur 130 minuten
Genre theater
Taal Nederlands
Boventiteling Engels, do 25 april & do 2 mei

In Gesprek vindt na elke voorstelling plaats. Aanmelden is verplicht.

VOGELS


Eitan, een joodse student in New York wordt verliefd op de Arabische Wahida maar stuit op de onwrikbare houding van zijn vader die 'de vijand' niet in zijn familie wil toelaten. Eitan gaat op zoek naar zijn roots in Israël en belandt na een bomaanslag in het ziekenhuis. De familieleden verzamelen zich rond het ziekenhuisbed en brengen een lang verzwegen geheim aan het licht dat alle aannames over identiteit en vijandschap aan het wankelen brengt.
-|-
Alize Zandwijk introduceerde het werk van Mouawad in Nederland. Bij het Ro Theater waar ze van 2006 tot 2016 artistiek leider was, regisseerde ze vier van zijn stukken, waaronder Branden. Ook in Vogels dat ze eerder bij Theater Bremen regisseerde staan oorlog en identiteit centraal. Het publiek wordt meegezogen in een spannende zoektocht die uiteindelijk alle personages dwingt om hun vooroordelen en afkomst tegen het licht te houden. Zandwijk maakt van Vogels een muzikale en poëtische voorstelling waarin de acteurs op onnavolgbare wijze de complexe personages tot leven wekken.

Vogels (c)Fabian Calis

Alize Zandwijk over Vogels

‘Over een ontmoeting die voorbestemd is: een Joodse jongen en een Arabisch meisje ontmoeten elkaar in een bibliotheek. Een prachtig liefdesverhaal. Maar de Joodse vader accepteert de keuze van zijn zoon niet.
Over de zoektocht van de jongen naar de roots van zijn vader, de roots van zijn familie. Die heel wat verwarring oproept. Want niets is wat het is. Over de roots van het meisje dat haar thuisland weer gevonden heeft. Omdat ze er alles aan gedaan heeft om het uit te drijven.
Over vijandschap en over identiteit. Over dat de vogels heen en weer over de Israëlisch-Palestijnse muur kunnen vliegen. Een ademloze zoektocht naar wie je bent. En dat we als de vogels zouden moeten kunnen leven.’

IN GESPREK

Na afloop van de voorstelling Vogels gaan we graag in gesprek, omdat we het belangrijk vinden om het publiek de ruimte te geven voor het delen van hun ervaringen. In dit kringgesprek worden deelnemers begeleid door een moderator om ervaringen uit te wisselen. U bent van harte welkom om aanwezig te zijn bij dit nagesprek. In Gesprek is gratis toegankelijk en begint kort na afloop van de voorstelling in één van onze foyers, wordt in het Nederlands gevoerd en duurt gemiddeld een half uur. Vanwege beperkte capaciteit is aanmelden verplicht. Als u kaarten besteld voor Vogels verschijnt tijdens het proces de mogelijkheid om u aan te melden voor In Gesprek.

CAST

Language NP Language no problem Minne Koole Minne Koole
Language NP Language no problem Nastaran Razawi Khorasani Nastaran Razawi Khorasani
Language NP Language no problem Steven Van Watermeulen Steven Van Watermeulen
Language NP Language no problem Marieke Heebink Marieke Heebink
Language NP Language no problem Gijs Scholten van Aschat Gijs Scholten van Aschat
Language NP Language no problem Chris Nietvelt Chris Nietvelt
Language NP Language no problem Frieda Barnhard Frieda Barnhard
Language NP Language no problem Yahya Gaier Yahya Gaier

IN DE PERS

NRC

'Door het sterke stille spel van de acteurs speelt het drama zich net zo goed op hun gezichten af als in de dramatische scènes die ze samen met ons aanschouwen. Zo maakt Zandwijk het doorwerken van het verleden in het heden tastbaar.'

de Volkskrant

'Met haar fantasierijke regie heeft Alize Zandwijk een opwindende voorstelling gemaakt.'

de Telegraaf

'Een poëtische poging tot verbinding.'

Het Parool

'Zo verweeft Vogels de grotere geschiedenis met persoonlijke levens en keuzes, of laat die juist met elkaar botsen.'

Trouw

'Geen troost wellicht, maar in dit stuk heel veel glimpen schoonheid.'

Theaterkrant

'Onder regie van Alize Zandwijk biedt Vogels behalve voer voor bewustwording een sprankje hoop die overstijgend is aan polariserende perspectieven op genetica. Een uitnodiging om het hart te openen voor die oh zo verraderlijke ander.'

De Groene Amsterdammer

'In de regie van Alize Zandwijk is het stuk een indrukwekkende rouwklacht over een onoplosbaar conflict dat wereldwijd voor verdeeldheid zorgt.'

8weekly

'Een fraaie, actuele, hartverscheurende en ijzingwekkende voorstelling.'

DIGITALE PROGRAMMABROCHURE

Lees meer over de regie, scenografie, kostuums en muziek van de voorstelling in onze digitale programmabrochure.

NAAR DE BROCHURE
Alize Zandwijk (c)Dim Balsem
Alize Zandwijk
Regisseur
Alize Zandwijk

Alize Zandwijk is een Nederlandse regisseur. Ze volgde een opleiding aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Kampen. In 1997 won Zandwijk De Prosceniumprijs, één van de VSCD-Prijzen.

Van 2006 tot 2016 was ze artistiek leider van het Ro Theater. In deze periode was zij samen met Guy Cassiers verantwoordelijk voor het artistieke beleid van het gezelschap. Zij vervolgde haar carrière bij Theater Bremen als Oberspielleier, waarvoor zij in 2020 de Kurt-Hubner-Preis ontving.

In seizoen 23|24 gaat haar regie van Vogels in reprise.

Bekijk Profiel

ACHTER DE SCHERMEN BIJ VOGELS

CREDITS


regie Alize Zandwijk
van Wajdi Mouawad
vertaling Tom Kleijn
dramaturgie Peter van Kraaij
scenografie Thomas Rupert
kostuums Sophie Klenk-Wulff
lichtontwerp Mark van Denesse
compositie Maartje Teussink, Amber Docters van Leeuwen
geluidsontwerp Dennis Slot
arrangementen Amber Docters van Leeuwen
animatie Wim Bechtold
-|-

particulier producent Mies en Jaap Kamp
ondersteund door Ammodo, KPMG
met dank aan Theater Bremen, Nesoptiek

Deze voorstelling wordt ondersteund door

MEER ITA ENSEMBLE

Language NP Language no problem vogels ITA–Ensemble Theater vogels
Sluiten vogels ITA Ensemble / Alize Zandwijk
23 apr '24 t/m 03 mei '24
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan.
Language NP Language no problem de dokter
ITA–Ensemble Theater de dokter
Sluiten de dokter ITA Ensemble / Robert Icke
05 mei '24 t/m 17 mei '24
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina. 
Language NP Language no problem prima facie ITA–Ensemble Theater prima facie
Sluiten prima facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.
Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA–Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem de wetten ITA–Ensemble Theater de wetten
Sluiten de wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.