ITA–Ensemble

Weg met Eddy Bellegueule

Weg met Eddy Bellegueule
15 nov '24 t/m 01 dec '24
ITA Ensemble / Eline Arbo

De autobiografische roman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis was in één klap een wereldwijd succes. Het boek vertelt zonder franje het levensverhaal van een homoseksuele jongen in een homofobe omgeving.

Duur nnb
Genre Theater
Taal Nederlands
Boventiteling Engels, do 21 & 28 november

In Gesprek vr 22 & 29 november

Weg met Eddy Bellegueule


In een klein dorpje in Noord-Frankrijk groeit de zachte en gevoelige Eddy op  in een platvloers, grof en genadeloos arbeidersmilieu. We volgen hem door zijn vele pogingen om een ​‘normale jongen’ te zijn, maar hij lijkt in niets op de kinderen in zijn omgeving. Zijn houding, zijn tongval en zelfs zijn loopje bezorgen hem evenveel vernederingen van zijn klasgenootjes als van zijn alcoholistische vader en bazige moeder. Nog voor hij de minste begeerte voelt gaan velen ervan uit dat hij homoseksueel is. Door zijn verhaal te vertellen openbaart Eddy zijn verstikkende milieu. Kan hij zich eraan ontworstelen?

Eline Arbo maakte in 2020 bij Toneelschuur Producties een bejubelde theatrale en muzikale bewerking van deze roman. Voor deze theaterhit ontving zij de VSCD-regieprijs. Ook werd de voorstelling geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. De originele cast uit 2020 werd genomineerd voor de Louis d’Or, de toenmalige theaterprijs voor de beste mannelijke hoofdrol. Vier jonge acteurs speelden alle personages en deelden ook de hoofdrol. Het was een primeur dat meerdere acteurs gezamenlijk werden genomineerd voor één rol. ​‘Als een rake choreografie gaan tekst, muziek en decor voortdurend met elkaar aan de haal, wat in een veelkleurige en onvoorspelbare toneelavond resulteert’, aldus het juryrapport.
-|-
‘In het overweldigende Weg met Eddy Bellegueule toont regisseur Eline Arbo hoe verschillende inwoners van een klein arbeidersdorp tevergeefs proberen te ontsnappen aan hun eigen beperkte denkkaders. Het levert zinderend, hartverscheurend en oprecht toneel op, dat maanden later nog onverminderd nadreunt.’ – De Theaterjury

Eline Arbo regisseert ITA Ensemble in Weg met Eddy Bellegueule, naar de roman van Edouard Louis

Eline Arbo over Weg met Eddy Bellegueule

“De eerste keer dat ik Weg met Eddy Bellegueule las, was ik blown away door de rauwe energie, het herkenbare jeugdgevoel, de slimme maatschappijkritiek, het gevoel van onrecht en de eis van de hoofdpersoon om een plek te kunnen innemen in de wereld. Het verhaal is heel persoonlijk én tegelijk universeel. We krijgen een inkijk in het leven van een jongen die opgroeit in een dorp en in een gezin waar geen plaats is voor iemand die anders is. Als een kameleon probeert hij overal in te passen, maar uiteindelijk rekent hij af met zijn verleden en creëert hij een leven waarin hij zichzelf mag zijn. Ik ben nog altijd trots op de voorstelling die ik in 2020 van dit boek maakte. Helaas leven we vandaag nog altijd in dezelfde wereld als toen, waarin mensen worden gediscrimineerd omwille van hun geaardheid. Daarom vind ik het belangrijk om dit verhaal te blijven vertellen. Op vraag van velen en dankzij het repertoiresysteem van ITA kan de voorstelling blijven bestaan.”

CAST

Language NP Language no problem Jesse Mensah Jesse Mensah
Language NP Language no problem Minne Koole Minne Koole
Language NP Language no problem Achraf Koutet Achraf Koutet
Language NP Language no problem Felix Schellekens Felix Schellekens

REVIEWS

The Guardian

“[…] the play embodies a strong plea for the transforming power of theatre and its empathetic leaps of imagination.”

de Volkskrant

‘De voorstelling onder leiding van Eline Arbo is in diepste wezen een ode aan het theater.’

NRC

‘Een van de beste voorstellingen van dit seizoen.’

Trouw

‘Prachtig drama over anders-zijn in een grof milieu.’

Dagblad van het Noorden

‘Sublieme regie geeft ijzig verhaal een hartverwarmend karakter.’

Het Parool

‘Theaterversie van hitboek van Édouard Louis is ijzersterk.’

Theaterkrant (Keuze van de criticus)

‘Hoogtepunt van dit theaterseizoen.’

Eline Arbo regisseert ITA Ensemble in Weg met Eddy Bellegueule
Eline Arbo
Regisseur
Eline Arbo

Eline Arbo is sinds september 2023 artistiek directeur van ITA. Daarvoor was zij vanaf 2022 verbonden aan ITA als Associate Artistic Director. Sinds januari 2023 is zij tevens Ibsen Artist in Residence, een initiatief van de Philip Loubser Foundation, dat regisseurs met een internationale ambitie de mogelijkheid geeft zichzelf artistiek te ontwikkelen.

In seizoen 24|25 creëert zij Giovanni’s Room (James Baldwin) en De wand (Marlen Haushofer), maakt zij remakes van de eerder elders door haar gerealiseerde voorstellingen Weg met Eddy Bellegueule (Édouard Louis) en De jaren (Annie Ernaux) en gaan haar regies van De wetten (Connie Palmen), Prima Facie
(Suzie Miller), Penthesilea (Heinrich von Kleist) en De uren (Michael Cunningham) in reprise.

Bekijk Profiel
Édouard Louis, schrijver van Weg met Eddie Bellegueule dat Eline Arbo met ITA Ensemble naar het toneel brengt

Auteur

Édouard Louis

De jonge schrijver en socioloog Édouard Louis (1992) werd geboren als Eddy Bellegueule. Al bij het uitkomen van zijn debuut geldt hij als een van de meest gevierde schrijvers van zijn generatie, en is hij een belangrijke stem in het politieke debat in Frankrijk. Zijn thema’s zijn sociale en economische ongelijkheid, familie en seksualiteit. Zijn gepassioneerde en geëngageerde werk wordt door de internationale theaterwereld omarmd: zijn boeken zijn wereldwijd al bijna veertig keer voor theater bewerkt. Bij ITA werd eerder door Ivo Van Hove Ze hebben mijn vader vermoord en Strijd en metamorfose van een vrouw op het toneel gezet.

‘Al mijn schrijven is politiek – en mijn hele leven is dat ook.’ – Édouard Louis in The Guardian

Eline Arbo regisseert ITA Ensemble in Weg met Eddy Bellegueule

In Gesprek

Kom na de voorstelling meedenken, luisteren en napraten bij In Gesprek. We nodigen een gast uit om de thematiek van Weg met Eddy Bellegueule verder te onderzoeken en om ervaringen uit te wisselen. Als u nog vragen heeft, is dit het perfecte moment om ze te stellen. In Gesprek is gratis toegankelijk, begint kort na afloop van de voorstelling in één van onze foyers, wordt in het Nederlands gevoerd en duurt gemiddeld een half uur.

Credits


van Édouard Louis
regie Eline Arbo
scenografie Juul Dekker
lichtontwerp Varja Klosse
kostuumontwerp Rebekka Wörmann
geluidsontwerp Thijs van Vuure
-|-
original producer Toneelschuur Producties
particulier producent Mechteld Daniels en Joris Kaak

MEER ITA ENSEMBLE

Language NP Language no problem Prima facie ITA–Ensemble Theater Prima facie
Sluiten Prima facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.
Language NP Language no problem Medea
on Tour
ITA–Ensemble Theater Medea
Sluiten Medea ITA ensemble / Simon Stone
09 jul '24 t/m 11 jul '24
In zijn versie van Medea mengt Simon Stone de tragedie van Euripides met het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw die in de jaren negentig haar kinderen ombrengt.
Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA–Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem De wetten ITA–Ensemble Theater De wetten
Sluiten De wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.
Language NP Language no problem Julie ITA–Ensemble Theater Julie
Sluiten Julie ITA–Ensemble
25 aug '24 t/m 03 sep '24
De jonge Britse sterregisseur Rebecca Frecknall maakt een eigentijdse bewerking van het beroemde stuk van August Strindberg.
Language NP Language no problem Penthesilea ITA–Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA Ensemble / Eline Arbo
10 sep '24 t/m 28 sep '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem Cliënt E. Busken
ITA–Ensemble Theater Cliënt E. Busken
Sluiten Cliënt E. Busken ITA–Ensemble
02 okt '24 t/m 13 okt '24
Maria Kraakman debuteerde als regisseur bij ITA met Cliënt E. Busken, een monoloog gespeeld door Gijs Scholten van Aschat en muzikant Jip van den Dool. De tekst is gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers.
Language NP Language no problem Prima Facie ITA–Ensemble Theater Prima Facie
Sluiten Prima Facie ITA Ensemble / Eline Arbo
04 okt '24 t/m 20 nov '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. Deze snoeiharde monoloog maakte furore op West End en Broadway. Wereldwijd werden er tal van versies geproduceerd. Eline Arbo was de eerste die het stuk in Nederland op het toneel zette.
Language NP Language no problem Weg met Eddy Bellegueule ITA–Ensemble Theater Weg met Eddy Bellegueule
Sluiten Weg met Eddy Bellegueule ITA–Ensemble
17 nov '24 t/m 01 dec '24
De autobiografische roman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis was in één klap een wereldwijd succes. Het boek vertelt zonder franje het levensverhaal van een homoseksuele jongen in een homofobe omgeving.
Language NP Language no problem De dokter ITA–Ensemble Theater De dokter
Sluiten De dokter ITA–Ensemble
05 jan '25 t/m 19 jan '25
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina. 
Language NP Language no problem Giovanni's room ITA–Ensemble Theater Giovanni's room
Sluiten Giovanni's room ITA Ensemble / Eline Arbo
15 jan '25 t/m 02 feb '25
David wacht er op de terugkeer van zijn verloofde Hella. Maar wanneer hij Giovanni ontmoet, een charismatische Italiaanse barman, raken de twee mannen verwikkeld in een intense affaire. Na drie maanden keert Davids verloofde terug en wordt hij gedwongen een keuze te maken.
Language NP Language no problem Vogels
on Tour
ITA–Ensemble Theater Vogels
Sluiten Vogels ITA–Ensemble
12 feb '25 t/m 15 mrt '25
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan.