ITA–Ensemble

de wetten

de wetten
22 aug '24 t/m 01 sep '24
ITA Ensemble / Eline Arbo

In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.

Duur 135 minuten
Genre theater
Taal Nederlands
Boventiteling elke dag in augustus

Ilke Paddenburg en Eelco Smits van het ITA Ensemble in De wetten in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Ilke Paddenburg en Janni Goslinga van het ITA Ensemble in De wetten in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

De wetten


Binnen het jaar van verschijning werden van dit boek meer dan 400.000 exemplaren verkocht. Dertig jaar later is het uitgegroeid tot een moderne klassieker. Eline Arbo maakt een eigentijdse bewerking waarin de personages loskomen van gender en afkomst.
-|-
Met haar bewerking van Weg met Eddy Bellegueule won Eline Arbo de Regieprijs 2020. Afgelopen seizoen regisseerde zij de hitvoorstelling De jaren naar het boek van Annie Ernaux, de recentste winnaar van de Nobelprijs voor literatuur. Voor ITA regisseerde zij eerder De uren naar de roman van Michael Cunningham en Penthesilea van Heinrich von Kleist. Sinds september 2023 is Eline artistiek directeur van ITA.

Connie Palmen gefotografeerd door Fjodor Buis. De wetten is te zien in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

Connie Palmen over De wetten

"Ik ben een groot bewonderaar van het transformerende en persoonlijke werk van Eline Arbo. Ze heeft me met elke voorstelling van een roman, romanpersonage of schrijver iets getoond wat ik niet zelf had begrepen van het boek of gezien had in die schrijver. Dus ik lever mijn roman De wetten en mijzelf in het volste vertrouwen uit aan haar verbeeldingskracht uit en ik ben buitengewoon benieuwd naar wat ze me laat zien."

Foto: Fjodor Buis

Eline Arbo gefotografeerd door Fabian Calis. De wetten is te zien in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

Eline Arbo over De wetten

"Toen ik De wetten voor het eerst las was het alsof ik over mijn eigen leven aan het lezen was: de zoektocht naar je eigen stem, je kunstenaarschap en wie je bent in relatie tot de ander. Het is een onvergetelijk onderzoek naar mens-zijn, in de perfecte balans tussen universeel en persoonlijk. Ik ben vereerd dat ik dit absolute meesterwerk van Connie Palmen op het toneel mag brengen."

CAST

Language NP Language no problem Ilke Paddenburg Ilke Paddenburg
Language NP Language no problem Maarten Heijmans Maarten Heijmans
Language NP Language no problem Jesse Mensah Jesse Mensah
Language NP Language no problem Janni Goslinga Janni Goslinga
Language NP Language no problem Steven Van Watermeulen Steven Van Watermeulen
Language NP Language no problem Chris Nietvelt Chris Nietvelt
Language NP Language no problem Eelco Smits Eelco Smits
Language NP Language no problem Thijs van Vuure Thijs van Vuure
De astroloog
De epilepticus
De filosoof
De fysicus
De kunstenaar
De psychiater

In de pers

Trouw

'Een grootse en meeslepende toneelvertaling van de klassieker.'

Theaterkrant

'Eline Arbo en het ITA Ensemble verbeelden toegewijd en vol dynamiek de pijn van het denken die leidt tot vereenzaming.'

Het Parool

'Eline Arbo bewerkt ‘De wetten’, het debuut van Connie Palmen, tot een knappe voorstelling.'

DIGITALE PROGRAMMABROCHURE

Lees meer over het verhaal, de regie, scenografie, muziek en kostuums van de voorstelling in onze digitale programmabrochure.

NAAR DE BROCHURE

PODCAST: OP DE PLANKEN

In deze aflevering van onze podcast Op de planken gaat ITA Programmeur Richard Kofi in gesprek met regisseur en ITA’s artistiek directeur Eline Arbo en schrijver, fotograaf en podcast host Tatjana Almuli over de voorstelling.

NAAR DE PODCAST
Eline Arbo
Regisseur
Eline Arbo

Eline Arbo (1986) is sinds september 2023 artistiek directeur van ITA. Daarvoor was zij al vanaf 2022 verbonden aan ITA als Associate Artistic Director. Sinds januari ‘23 is zij tevens Ibsen Artist in Residence, een initiatief van de Philip Loubser Foundation, dat regisseurs met een internationale ambitie de mogelijkheid geeft zichzelf artistiek te ontwikkelen.

In seizoen 23|24 gaan haar regies van Prima Facie (Suzie Miller) en De wetten (Connie Palmen) bij ITA in première en gaan haar regies van Penthesilea en De uren in reprise.

Bekijk Profiel

Ibsen Artist in Residence

Vanaf januari 2023 is Eline Arbo Ibsen Artist in Residence, een initiatief van de Philip Loubser Foundation, dat regisseurs met een internationale ambitie de mogelijkheid geeft zich artistiek te ontwikkelen. De Ibsen Artist in Residence ontvangt jaarlijks een budget voor zijn eigen artistieke ontwikkeling, ook buiten ITA.

Credits


van Connie Palmen
regie Eline Arbo
compositie en live muziek Thijs van Vuure
bewerking Eline Arbo en Peter Van Kraaij
dramaturgie Peter Van Kraaij
scenografie Roel Van Berckelaer
lichtontwerp Varja Klosse
kostuums Wojciech Dziedzic
geluidsontwerp Dennis Slot

-|-
particulier producent Jeroen van Ingen & Jaap Kooijman, Esther Kwaks en Anna Wouters, Bertil van Kaam, Hendrik Jan ten Have & Gabriella de Rooij
deze productie wordt ondersteund door de Philip Loubser Foundation binnen de Ibsen Artist in Residency van Eline Arbo
ondersteund door Ammodo

Gebaseerd op De Wetten van Connie Palmen uitgegeven door Uitgeverij Prometheus

Deze voorstelling wordt ondersteund door

MEER ITA ENSEMBLE

Language NP Language no problem vogels ITA–Ensemble Theater vogels
Sluiten vogels ITA Ensemble / Alize Zandwijk
23 apr '24 t/m 03 mei '24
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan.
Language NP Language no problem de dokter
ITA–Ensemble Theater de dokter
Sluiten de dokter ITA Ensemble / Robert Icke
05 mei '24 t/m 17 mei '24
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina. 
Language NP Language no problem prima facie ITA–Ensemble Theater prima facie
Sluiten prima facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.
Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA–Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem de wetten ITA–Ensemble Theater de wetten
Sluiten de wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.