ITA Ensemble

Giovanni's room

Giovanni's room
15 jan '25 t/m 02 feb '25
ITA Ensemble / Eline Arbo

‘Ik sta voor het raam van een groot huis in het zuiden van Frankrijk als de nacht valt, de nacht die me naar de meest verschrikkelijke ochtend van mijn leven voert.’

Zo opent het verhaal van David, een Amerikaan in Frankrijk die herinneringen ophaalt aan zijn tijd in Parijs. Het is de stad van expats, liaisons en geweld. David wacht er op de terugkeer van zijn verloofde Hella. Maar wanneer hij Giovanni ontmoet, een charismatische Italiaanse barman, raken de twee mannen verwikkeld in een intense affaire. Na drie maanden keert Davids verloofde terug en wordt hij gedwongen een keuze te maken.

Duur nnb
Genre Theater
Taal Nederlands
Boventiteling Engels, do 23 & 30 januari

Openbare repetitie wo 15 januari
Première zo 19 januari
In Gesprek vr 24 & 31 januari

Giovanni's room


Baldwin vertelt het verhaal van een gedoemde verhouding die het conflict tussen verlangen, conventionele moraal en seksuele identiteit onderzoekt. Met een scherpe, indringende verbeelding duikt Baldwin in het mysterie van de liefde en tekent hij de sociale vervreemding die het gevolg is van een maatschappij die niet om kan met een andere kijk op seksualiteit. Zo ontstaat een diep ontroerend verhaal over dood en passie dat de complexiteit van het menselijk hart onthult.

Eline Arbo regisseert het ITA Ensemble in Giovanni's Room naar het boek van James Baldwin in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

ELINE ARBO OVER GIOVANNI'S ROOM

‘Met Giovanni’s Room bewerk ik één van mijn lievelingsboeken voor het toneel. Het loopt over van de poëtische, rake beelden over wat het is om zoekend te zijn naar wie je echt wilt zijn. Het is een boek tegen het hokjesdenken. Baldwin laat de geïnternaliseerde homofobie van het hoofdpersonage zien dat de maatschappelijke druk ervaart om enkel één iets te zijn. Tegelijk gaat het over de polarisering van het kunstenaarschap. Baldwin kreeg van zijn uitgever en agent te horen dat ze het boek niet wilden uitbrengen omdat een roman met een wit hoofdpersonage hem zou vervreemden van de zwarte gemeenschap. Baldwin heeft het boek uitgegeven bij een kleinere uitgever omdat hij ervan overtuigd was dat de strijd voor gelijkheid één gevecht was. Ik vind het heel inspirerend hoe Baldwin op radicale wijze durfde te vechten voor empathie en gelijkheid. Dat is een heel belangrijke en radicale tegenkracht.’

James Baldwin


James Arthur Baldwin (1924-1987) ontpopte zich als een toonaangevende stem in de sociaalkritische literatuur van de 20ste eeuw. Zijn sociale geweten werd diep gevormd door de segregatie en armoede uit zijn jeugd die later indringend tot uitdrukking zouden komen in klassiek geworden boeken als Go Tell It on the Mountain en If Beale Street Could Talk.

Op zoek naar troost en creatieve inspiratie vond Baldwin zijn toevlucht in de bohémienachtige sfeer van artistiek Parijs. In de cafés van Saint-Germain-des-Prés dompelde hij zich onder in de literaire scene en ontwikkelde hij langdurige vriendschappen met grootheden als Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir. Hij onderzocht er thema's als identiteit en saamhorigheid tegen de achtergrond van een stad die pulseerde van artistieke geestdrift.
-|-
Parijs werd niet alleen zijn muze, maar ook het decor voor zijn grensverleggende roman Giovanni’s Room. Baldwin veroorzaakte verontwaardiging als zwarte schrijver die over witte homoseksuelen schreef, maar voor hem waren de vraagstukken van racisme en homofobie, seksualiteit en persoonlijke vrijheid sterk met elkaar verweven.

Baldwins inzet voor sociale rechtvaardigheid reikte verder dan de straten van Parijs. Hij keerde terug naar de Verenigde Staten tijdens de tumultueuze jaren 1960 van de burgerbeweging. Hoewel hij het label ‘civil rights activist’ weigerde, was Baldwin een inspirator voor de beweging en een persoonlijke vriend van Martin Luther King. Boeken als The Fire Next Time dienden als katalysator voor verandering en spoorden de samenleving aan tot meer begrip en gelijkheid.

Eline Arbo directs the ITA Ensemble in Giovanni's Room based on the book by James Baldwin in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Eline Arbo
Regisseur
Eline Arbo

Eline Arbo is sinds september 2023 artistiek directeur van ITA. Daarvoor was zij vanaf 2022 verbonden aan ITA als Associate Artistic Director. Sinds januari 2023 is zij tevens Ibsen Artist in Residence, een initiatief van de Philip Loubser Foundation, dat regisseurs met een internationale ambitie de mogelijkheid geeft zichzelf artistiek te ontwikkelen.

In seizoen 24|25 creëert zij Giovanni’s Room (James Baldwin) en De wand (Marlen Haushofer), maakt zij remakes van de eerder elders door haar gerealiseerde voorstellingen Weg met Eddy Bellegueule (Édouard Louis) en De jaren (Annie Ernaux) en gaan haar regies van De wetten (Connie Palmen), Prima Facie
(Suzie Miller), Penthesilea (Heinrich von Kleist) en De uren (Michael Cunningham) in reprise.

Bekijk Profiel

CAST

Language NP Language no problem Eefje Paddenburg Eefje Paddenburg
Language NP Language no problem Eelco Smits Eelco Smits
Language NP Language no problem Hans Kesting Hans Kesting
Language NP Language no problem Jesse Mensah Jesse Mensah
Language NP Language no problem Steven Van Watermeulen Steven Van Watermeulen
Eline Arbo regisseert het ITA Ensemble in Giovanni's Room naar het boek van James Baldwin in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

IN GESPREK

Kom na de voorstelling meedenken, luisteren en napraten bij In Gesprek. We nodigen een gast uit om de thematiek van Giovanni’s room verder te onderzoeken en om ervaringen uit te wisselen. Als u nog vragen heeft, is dit het perfecte moment om ze te stellen. In Gesprek is gratis toegankelijk, begint kort na afloop van de voorstelling in één van onze foyers, wordt in het Nederlands gevoerd en duurt gemiddeld een half uur.

Credits


van James Baldwin
regie Eline Arbo
vertaling en dramaturgie Bart Van den Eynde
scenografie Roel Van Berckelaer
lichtontwerp Varja Klosse
muziek en geluidsontwerp Thijs van Vuure
-|-
geproduceerd in samenwerking met Concord Theatricals Corporation
particulier producent Marcelle en Joost Kuiper, Gabriëlla de Rooij en Hendrik Jan ten Have, Jeroen van Ingen en Jaap Kooijman, Bertil van Kaam en Felix van der Heijden

MEER ITA ENSEMBLE

Language NP Language no problem Prima Facie ITA Ensemble Theater Prima Facie
Sluiten Prima Facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. Deze snoeiharde monoloog maakte furore op West End en Broadway. Wereldwijd werden er tal van versies geproduceerd. Eline Arbo was de eerste die het stuk in Nederland op het toneel zette.
Language NP Language no problem Medea
on Tour
ITA Ensemble Theater Medea
Sluiten Medea ITA ensemble / Simon Stone
09 jul '24 t/m 11 jul '24
In zijn versie van Medea mengt Simon Stone de tragedie van Euripides met het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw die in de jaren negentig haar kinderen ombrengt.
Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem De wetten ITA Ensemble Theater De wetten
Sluiten De wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.
Language NP Language no problem Julie ITA Ensemble Theater Julie
Sluiten Julie ITA Ensemble
25 aug '24 t/m 03 sep '24
De jonge Britse sterregisseur Rebecca Frecknall maakt een eigentijdse bewerking van het beroemde stuk van August Strindberg.
Language NP Language no problem Penthesilea ITA Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA Ensemble / Eline Arbo
10 sep '24 t/m 28 sep '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem Cliënt E. Busken
ITA Ensemble Theater Cliënt E. Busken
Sluiten Cliënt E. Busken ITA Ensemble
02 okt '24 t/m 13 okt '24
Maria Kraakman debuteerde als regisseur bij ITA met Cliënt E. Busken, een monoloog gespeeld door Gijs Scholten van Aschat en muzikant Jip van den Dool. De tekst is gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers.
Language NP Language no problem Prima Facie ITA Ensemble Theater Prima Facie
Sluiten Prima Facie ITA Ensemble / Eline Arbo
04 okt '24 t/m 20 nov '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. Deze snoeiharde monoloog maakte furore op West End en Broadway. Wereldwijd werden er tal van versies geproduceerd. Eline Arbo was de eerste die het stuk in Nederland op het toneel zette.
Language NP Language no problem Weg met Eddy Bellegueule ITA Ensemble Theater Weg met Eddy Bellegueule
Sluiten Weg met Eddy Bellegueule ITA Ensemble
17 nov '24 t/m 01 dec '24
De autobiografische roman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis was in één klap een wereldwijd succes. Het boek vertelt zonder franje het levensverhaal van een homoseksuele jongen in een homofobe omgeving.
Language NP Language no problem De dokter ITA Ensemble Theater De dokter
Sluiten De dokter ITA Ensemble
05 jan '25 t/m 19 jan '25
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina. 
Language NP Language no problem Giovanni's room ITA Ensemble Theater Giovanni's room
Sluiten Giovanni's room ITA Ensemble / Eline Arbo
15 jan '25 t/m 02 feb '25
David wacht er op de terugkeer van zijn verloofde Hella. Maar wanneer hij Giovanni ontmoet, een charismatische Italiaanse barman, raken de twee mannen verwikkeld in een intense affaire. Na drie maanden keert Davids verloofde terug en wordt hij gedwongen een keuze te maken.
Language NP Language no problem Vogels
on Tour
ITA Ensemble Theater Vogels
Sluiten Vogels ITA Ensemble
12 feb '25 t/m 15 mrt '25
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan.