ITA Ensemble

Angels in America

Angels in America
11 apr '25 t/m 28 apr '25
ITA Ensemble / Ivo van Hove

Als er één hedendaags toneelstuk het predicaat briljant verdient, is het ongetwijfeld Angels in America. Na de première in San Francisco in 1991 veroverde Tony Kushners Gay Fantasia on National Themes de wereld op stormachtige wijze. Het stuk werd met prijzen overladen en succesvol verfilmd als HBO-serie met onder anderen Al Pacino, Emma Thompson en Meryl Streep.

In 2008 regisseerde Ivo Van Hove een radicale Angels in America die door Tony Kushner zelf na zijn passage in Amsterdam werd genoemd als zijn favoriete versie tot dan toe. Het is deze versie die nu opnieuw wordt opgevoerd met een aantal acteurs uit de originele cast en een aantal nieuwe ensemblespelers. Tijd dus voor de (her)ontdekking van een moderne klassieker.

Duur nnb
Genre Theater
Taal Nederlands
Boventiteling Engels, do 17 & 24 april

Angels in America


Amerika tijdens de Reagan-jaren. De aidsepidemie grijpt om zich heen maar wordt door de conservatieve regering doodgezwegen. Twee New Yorkers proberen elk op hun manier om te gaan met het nieuws van hun besmetting: de ex-drag Queen Prior en de aartsconservatieve advocaat Roy Cohn die zijn omgeving dwingt over de aard van zijn ziekte te liegen.

In het eerste deel, het 'Millennium naakt', worden alle personages losgerukt van hun wortels en zekerheden: familie, partners, religie en politieke ideologieën bieden geen houvast meer tegen de om zich heen grijpende ziekte en dood. In het tweede deel, 'Perestroika', ontstaan aarzelend nieuwe vriendschappen en relaties en worden de personages geconfronteerd met het pijnlijke proces van verandering.
-|-
Tony Kushner toont in een wervelende opeenvolging van tragikomische scènes en verwikkelingen dat identiteit niet te reduceren valt tot godsdienst, ras of seksualiteit maar een voortdurend proces is dat alleen in aanraking met anderen tot stand kan komen. Angels in America is een meeslepend, hilarisch en hartverscheurend verhaal over de transformerende kracht van de liefde en een ode aan de verbeelding, niet enkel als vlucht uit een onleefbare realiteit maar ook als bron van inzicht.

Ivo van Hove regisseert het ITA Ensemble in Angels in America in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

Ivo van Hove over Angels in America

Angels in America is een verhaal over hoe mensen reageren op catastrofes. Ontegenzeggelijk is dit stuk uitgegroeid tot één van de grote klassiekers van het hedendaagse toneel. Het speelt zich midden jaren tachtig af, in de Reagan-tijd, maar het is in 2025 nog even relevant. Het gaat over mensen die met de dodelijke ziekte aids worden geconfronteerd. Door COVID-19 weten nu ook jonge mensen weer wat een dodelijke epidemie is en wat het betekent als groepen worden gestigmatiseerd. In Angels in America voeren mensen letterlijk een strijd op leven en dood met de ziekte. Het laat ook zien hoe ze met verlies omgaan. Het is een ode aan het menselijk vermogen om zich aan te passen, te veranderen en zo te overleven. Gedreven door een soundtrack van louter songs van David Bowie en met een minimalistisch toneelbeeld van Jan Versweyveld, hebben we geprobeerd door te dringen tot de kern van dit epische en universele verhaal met een bonkend hart.

Tony Kushner


In zijn stukken buigt Tony Kushner zich over de vraag hoe mensen kunnen veranderen nu er nog nauwelijks ideologische modellen beschikbaar zijn, hoe ze verbindingen kunnen aangaan in een maatschappij gekenmerkt door individualisme en verdeeldheid. Hij gelooft dat compassie en medemenselijkheid de belangrijkste ingrediënten zijn waardoor mensen met uiteenlopende achtergronden zich kunnen verenigen.

De mens heeft niet alleen het vermogen om te veranderen maar is in staat zijn diepste kern opnieuw uit te vinden. En dat is in zekere zin vanuit een joods perspectief een manier om Gods aanwezigheid in de wereld te duiden. Als we spreken over de goddelijke aanwezigheid, dan herkennen we die in het aangezicht van onze naaste waarop zijn potentieel staat af te lezen.
-|-
Naast zijn werk als toneelschrijver werd Tony Kushner de laatste jaren vooral bekend door zijn nauwe samenwerking met Steven Spielberg voor wie hij inmiddels vier films schreef: Munich, Lincoln, West Side Story en The Fabelmans.

Ivo van Hove regisseert het ITA Ensemble in Angels in America in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Ivo van Hove
Regisseur
Ivo van Hove

Ivo Van Hove was van 2001 tot 2023 artistiek directeur van Internationaal Theater Amsterdam. Als regisseur tekende hij voor tal van baanbrekende en hooggeprezen voorstellingen als The Fountainhead (Ayn Rand) en Een klein leven (Hanya Yanagihara), en de twee Shakespearemarathons Romeinse tragedies en Kings of war, waarmee het ensemble de wereld over ging. Na tweeëntwintig jaar nam Van Hove het besluit om ITA te verlaten en zich op zijn internationale regiewerk te concentreren. Ook staat hij van 2024 tot 2026 als artistiek leider aan het hoofd van de Ruhrtriennale.

In seizoen 24|25 gaan zijn regies van Wie heeft mijn vader vermoord (Édouard Louis) en Angels in America (Tony Kushner) in reprise.

Bekijk Profiel

CAST

Language NP Language no problem ‘Ntianu Stuger ‘Ntianu Stuger
Language NP Language no problem Eelco Smits Eelco Smits
Language NP Language no problem Minne Koole Minne Koole
Language NP Language no problem Hans Kesting Hans Kesting
Language NP Language no problem Eefje Paddenburg Eefje Paddenburg
Language NP Language no problem Marieke Heebink Marieke Heebink
Language NP Language no problem Achraf Koutet Achraf Koutet
Language NP Language no problem Jesse Mensah Jesse Mensah
De Engel
Prior Walter
Louis Ironson
Roy Cohn
Harper Pitt
Hanna Pitt / Ethel Rosenberg
Joe Pitt
Belize / Mr. Lies

REVIEWS

The New York Times

“Yet this is in many ways the most penetrating “Angels” that I’ve seen. Mr. van Hove finds a universal heart that seems destined to beat, loudly and steadily, for as long as there is theater.”

Het Parool

‘TA toont zich met deze productie in topvorm, zowel mentaal als fysiek en brengt vijf uur lang hartbrekend toneel, waarover je je nog tijden kunt verwonderen.’

de Volkskrant

‘Zelden heeft dit ensemble zo gedreven, bijna bezeten toneelspel laten zien als in dit epos over Amerika in het aids-tijdperk.’

Credits


van Tony Kushner
regisseur Ivo Van Hove
bewerking en dramaturgie Peter van Kraaij
scenografie en lichtontwerp Jan Versweyveld
kostuumontwerp Wojciech Dziedzic
muziek Wim Selles
video ontwerp Tal Yarden
vertaling Carel Alphenaar
-|-
particulier producent Rob van den Bergh, Jeroen van Ingen en Bertil van Kaam

MEER ITA ENSEMBLE

Language NP Language no problem Prima Facie ITA Ensemble Theater Prima Facie
Sluiten Prima Facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. Deze snoeiharde monoloog maakte furore op West End en Broadway. Wereldwijd werden er tal van versies geproduceerd. Eline Arbo was de eerste die het stuk in Nederland op het toneel zette.
Language NP Language no problem Medea
on Tour
ITA Ensemble Theater Medea
Sluiten Medea ITA ensemble / Simon Stone
09 jul '24 t/m 11 jul '24
In zijn versie van Medea mengt Simon Stone de tragedie van Euripides met het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw die in de jaren negentig haar kinderen ombrengt.
Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem De wetten ITA Ensemble Theater De wetten
Sluiten De wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.
Language NP Language no problem Julie ITA Ensemble Theater Julie
Sluiten Julie ITA Ensemble
25 aug '24 t/m 03 sep '24
De jonge Britse sterregisseur Rebecca Frecknall maakt een eigentijdse bewerking van het beroemde stuk van August Strindberg.
Language NP Language no problem Penthesilea ITA Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA Ensemble / Eline Arbo
10 sep '24 t/m 28 sep '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem Cliënt E. Busken
ITA Ensemble Theater Cliënt E. Busken
Sluiten Cliënt E. Busken ITA Ensemble
02 okt '24 t/m 13 okt '24
Maria Kraakman debuteerde als regisseur bij ITA met Cliënt E. Busken, een monoloog gespeeld door Gijs Scholten van Aschat en muzikant Jip van den Dool. De tekst is gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers.
Language NP Language no problem Prima Facie ITA Ensemble Theater Prima Facie
Sluiten Prima Facie ITA Ensemble / Eline Arbo
04 okt '24 t/m 20 nov '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. Deze snoeiharde monoloog maakte furore op West End en Broadway. Wereldwijd werden er tal van versies geproduceerd. Eline Arbo was de eerste die het stuk in Nederland op het toneel zette.
Language NP Language no problem Weg met Eddy Bellegueule ITA Ensemble Theater Weg met Eddy Bellegueule
Sluiten Weg met Eddy Bellegueule ITA Ensemble
17 nov '24 t/m 01 dec '24
De autobiografische roman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis was in één klap een wereldwijd succes. Het boek vertelt zonder franje het levensverhaal van een homoseksuele jongen in een homofobe omgeving.
Language NP Language no problem De dokter ITA Ensemble Theater De dokter
Sluiten De dokter ITA Ensemble
05 jan '25 t/m 19 jan '25
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina. 
Language NP Language no problem Giovanni's room ITA Ensemble Theater Giovanni's room
Sluiten Giovanni's room ITA Ensemble / Eline Arbo
15 jan '25 t/m 02 feb '25
David wacht er op de terugkeer van zijn verloofde Hella. Maar wanneer hij Giovanni ontmoet, een charismatische Italiaanse barman, raken de twee mannen verwikkeld in een intense affaire. Na drie maanden keert Davids verloofde terug en wordt hij gedwongen een keuze te maken.
Language NP Language no problem Vogels
on Tour
ITA Ensemble Theater Vogels
Sluiten Vogels ITA Ensemble
12 feb '25 t/m 15 mrt '25
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan.