ITA Ensemble

Julie

Julie
25 aug '24 t/m 03 sep '24
ITA ensemble / Rebecca Frecknall

De jonge Britse sterregisseur Rebecca Frecknall maakt een eigentijdse bewerking van het beroemde stuk van August Strindberg.

Duur 110 minuten
Genre Theater
Taal Nederlands
Boventiteling Engels, 25, 26, 27, 30 en 31 aug

In Gesprek vr 30 augustus

Julie


Tijdens een warme zomernacht ontspint zich een gevaarlijk kat-en-muisspel. Julie, de wispelturige dochter van een rijke magnaat, verlangt ernaar los te komen van de beperkingen van haar familie en de maatschappij. Tegenover haar staat Jan, de chauffeur van haar vader die zijn eigen verlangens naar rebellie en revolutie koestert. Tussen de twee in staat Christine, de huishoudster, Julies vertrouwelinge en Jans vrouw. Wat begint als een roekeloze flirt ontwikkelt zich tot een onontkoombare patstelling waar niemand ongeschonden uit komt.

Rebecca Frecknall blaast August Strindbergs Freule Julie (1888) nieuw leven in en transporteert het naar de 21e eeuw. Thema's als sociale klasse, machtsdynamiek en de gevolgen van ongebreidelde verlangens drijven het verhaal.

-|-

Rebecca Frecknall (1986) is in haar thuisland het meest bekend door haar West End regie van Cabaret – een klassieke musical uit de jaren zestig die in het Berlijn van de jaren dertig speelt – waar zij een Olivier Award voor kreeg.

The Evening Standard ★★★★★ schreef: ‘Frecknall proves herself one of our most exciting directors, and she draws superb performances from all involved.’ Rebecca Frecknall is Associate Director bij het Londense Almeida Theatre, waar zij o.a. Drie zusters (van Tsjechov) en A Streetcar Named Desire (van Tennessee Williams) regisseerde.

Over deze laatste voorstelling schreef The Times ★★★★★: ‘This is raw, poetic, painful and plausible. Funny, too.’

Julie (geregisseerd door Rebecca Frecknall) is gebaseerd op Miss Julie, het toneelstuk geschreven door August Strindberg. Het ITA Ensemble speelt dit door Frecknall bewerkte stuk in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

Rebecca Frecknall over Julie

"Ik ben eindeloos gefascineerd door de machtsdynamiek tussen mannen en vrouwen op het toneel. Er zijn maar weinig toneelstukken die deze seksuele en politieke onderstromen op vluchtigere en complexere manieren onderzoeken dan Strindbergs Freule Julie.

De drie jonge personages schakelen tussen liefde en haat, verlangen en afkeer, roekeloos vertrouwen en verlammende angst gedurende één nacht die elk van hun levens zal veranderen. De keuken wordt een slagveld, bunker, podium, graf en gymzaal die van de acteurs vereist dat ze emotionele atleten worden en de grenzen van hun vak verleggen.

Meer dan 130 jaar geleden geschreven en oorspronkelijk verboden vanwege het grove taalgebruik en seksuele inhoud, heeft dit stuk nog steeds het vermogen om een publiek te grijpen, te choqueren en te provoceren. Julie onderzoekt hoe ver mensen elkaar kunnen pushen en legt de vernietigende kracht bloot die we allemaal in ons dragen."

CAST

Language NP Language no problem Eefje Paddenburg Eefje Paddenburg
Language NP Language no problem Minne Koole Minne Koole
Language NP Language no problem Hannah Hoekstra Hannah Hoekstra

REVIEWS

De Volkskrant

‘Deze Julie is sober en doeltreffend: knap gemaakt, overtuigend teksttoneel dat alle ruimte biedt aan drie excellerende acteurs.’

Trouw

‘Wat een mooie, schrijnende ervaring is het geheel: drie mensen gevangen door hun obsessie met hun eigen en elkaars kwetsbaarheden en impulsen.’

NRC

‘Megatalent Eefje Paddenburg schittert als verwende en eenzame Julie op zoek naar liefde.’

Trouw

‘Het effect is betoverend; alsof de gouden rijkeluisdochter vanuit zichzelf licht geeft. Prachtige scenografie. Geen wonder dat Christine en Jan voorzichtig om haar heen draaien, alsof ze meer fenomeen is dan mens.’

Het Parool

‘Spetterend statement voor vrijgevochten vrouw.’

NRC

‘Ook figuurlijk schittert Paddenburg, want hemeltjelief, wat een magnetische podiumaanwezigheid is zij.’

Theaterkrant

‘Julie is een intelligente theatervoorstelling over verlangen, status en onafhankelijkheid, waarin de drie acteurs elkaar tot grote hoogtes stuwen.’

Eefje Paddenburg, fotografie Fabian Calis. Julie (geregisseerd door Rebecca Frecknall) is gebaseerd op Miss Julie, het toneelstuk geschreven door August Strindberg. Het ITA Ensemble speelt dit door Frecknall bewerkte stuk in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Rebecca Frecknall
Regisseur
Rebecca Frecknall

Rebecca Frecknall is een prijswinnende Britse regisseur, die zowel in het Verenigd Koninkrijk als internationaal heeft geregisseerd. Ze is Associate Director bij het Almeida Theatre in Londen.

In seizoen 24|25 gaat haar regie van Julie in reprise.

Bekijk Profiel
Eefje Paddenburg en Minne Koole spelen in Rebecca Frecknall's versie van Julie, in Internationaal Theater Amsterdam.

Digitale programmabrochure

Lees meer over het verhaal, de regie, scenografie, muziek en kostuums van de voorstelling in onze digitale programmabrochure.

NAAR DE BROCHURE

CREDITS


naar August Strindberg
bewerking en regie Rebecca Frecknall
vertaling en dramaturgie Anna Sijbrands
scenografie Chloe Lamford
lichtontwerp Jack Knowles
muziek George Dennis
kostuums An D'Huys
-|-
met dank aan onze Particuliere Producent Remke Schermer en de Compagnons die hun gezamenlijke steun aan Julie hebben geoormerkt.

deze voorstelling wordt ondersteund door Ammodo, KPMG

Deze voorstelling wordt ondersteund door

MEER ITA ENSEMBLE

Language NP Language no problem Prima Facie ITA Ensemble Theater Prima Facie
Sluiten Prima Facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. Deze snoeiharde monoloog maakte furore op West End en Broadway. Wereldwijd werden er tal van versies geproduceerd. Eline Arbo was de eerste die het stuk in Nederland op het toneel zette.
Language NP Language no problem Medea
on Tour
ITA Ensemble Theater Medea
Sluiten Medea ITA ensemble / Simon Stone
09 jul '24 t/m 11 jul '24
In zijn versie van Medea mengt Simon Stone de tragedie van Euripides met het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw die in de jaren negentig haar kinderen ombrengt.
Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem De wetten ITA Ensemble Theater De wetten
Sluiten De wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.
Language NP Language no problem Julie ITA Ensemble Theater Julie
Sluiten Julie ITA Ensemble
25 aug '24 t/m 03 sep '24
De jonge Britse sterregisseur Rebecca Frecknall maakt een eigentijdse bewerking van het beroemde stuk van August Strindberg.
Language NP Language no problem Penthesilea ITA Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA Ensemble / Eline Arbo
10 sep '24 t/m 28 sep '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem Cliënt E. Busken
ITA Ensemble Theater Cliënt E. Busken
Sluiten Cliënt E. Busken ITA Ensemble
02 okt '24 t/m 13 okt '24
Maria Kraakman debuteerde als regisseur bij ITA met Cliënt E. Busken, een monoloog gespeeld door Gijs Scholten van Aschat en muzikant Jip van den Dool. De tekst is gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers.
Language NP Language no problem Prima Facie ITA Ensemble Theater Prima Facie
Sluiten Prima Facie ITA Ensemble / Eline Arbo
04 okt '24 t/m 20 nov '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. Deze snoeiharde monoloog maakte furore op West End en Broadway. Wereldwijd werden er tal van versies geproduceerd. Eline Arbo was de eerste die het stuk in Nederland op het toneel zette.
Language NP Language no problem Weg met Eddy Bellegueule ITA Ensemble Theater Weg met Eddy Bellegueule
Sluiten Weg met Eddy Bellegueule ITA Ensemble
17 nov '24 t/m 01 dec '24
De autobiografische roman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis was in één klap een wereldwijd succes. Het boek vertelt zonder franje het levensverhaal van een homoseksuele jongen in een homofobe omgeving.
Language NP Language no problem De dokter ITA Ensemble Theater De dokter
Sluiten De dokter ITA Ensemble
05 jan '25 t/m 19 jan '25
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina. 
Language NP Language no problem Giovanni's room ITA Ensemble Theater Giovanni's room
Sluiten Giovanni's room ITA Ensemble / Eline Arbo
15 jan '25 t/m 02 feb '25
David wacht er op de terugkeer van zijn verloofde Hella. Maar wanneer hij Giovanni ontmoet, een charismatische Italiaanse barman, raken de twee mannen verwikkeld in een intense affaire. Na drie maanden keert Davids verloofde terug en wordt hij gedwongen een keuze te maken.
Language NP Language no problem Vogels
on Tour
ITA Ensemble Theater Vogels
Sluiten Vogels ITA Ensemble
12 feb '25 t/m 15 mrt '25
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan.