Choreograaf

Gabriela Carrizo

Gabriela danst vanaf haar 10e aan een multidisciplinaire school (in die periode de enige met een groep hedendaagse dans voor kinderen en tieners). Onder leiding van Norma Raimondi transformeerde deze school in de Universiteit voor Ballet van Córdoba, waar Gabriela enkele jaren danste en waar ze haar eerste choreografieën in elkaar stak.

Op 19-jarige leeftijd verhuist ze naar Europa, waar ze doorheen de jaren samenwerkt met Caroline Marcadé, Alain Platel, les ballets C de la B (La Tristeza Complice, 1997 en Iets op Bach, 1998), Koen Augustijnen (Portrait intérieur, 1994) en Needcompany (Images of Affection, 2001). In de tussentijd blijft ze haar eigen werk maken. Ze gaat solo met Et tutto sara d’ombra et di caline en creëert Bartime, een samenwerking met Einat Tuchman en Lisi Estaras. Voor les ballets C de la B tekent ze ook voor de choreografie van de opera Wolf (2002). Gabriela speelt de hoofdrol in Fien Trochs film Kid (2012), en in 2013 maakt ze het korte stuk The missing door voor en met het Nederlands Dans Theater – NDT 1. Op 8 mei 2015 ging The Land in première, een samenwerking met het Münchense Residenztheater, in een regie van Gabriela Carrizo. In 2018 regisseerde ze samen met Franck Chartier 31 Rue Vandenbranden, een adaptatie van het origineel van Peeping Tom met de dansers van Le Ballet de l’Opéra de Lyon. Het stuk opende de prestigieuze Biennale de la Danse de Lyon.

Gabriela Carrizo is, samen met Franck Chartier, artistiek directeur van Peeping Tom, sinds ze het gezelschap samen oprichtten in 2000.