Antigone in de Amazone

Sluiten
Nederlands Theater Festival
05 sep '24

Antigone in de Amazone

NTGent / MST / Milo Rau
Antigone in de Amazone
05 sep '24
NTGent / MST / Milo Rau

Milo Rau maakt een politieke Antigone voor de 21ste eeuw, samen met inheemse mensen, activisten en acteurs uit Brazilië en Europa. Nadat hij voor Orestes in Mosul naar de voormalige hoofdstad van de Islamitische Staat trok en voor de Jezusfilm The New Gospel naar de vluchtelingenkampen in Zuid-Italië, reist Milo Rau nu naar het Amazonewoud in Brazilië om met Antigone in de Amazone zijn Trilogie van Klassieke Mythen te voltooien.

Festival Nederlands Theater Festival

Zaal Grote Zaal
Duur 90 minuten
Genre Theater
Taal Meertalig (Engels, Portugees, Tucano)
Boventiteling Engels en Nederlands

Geselecteerd door de officiële juryselectie 2024


Samen met zijn team reisde Rau af naar de Braziliaanse staat Pará, waar de bossen branden om plaats te maken voor de sojateelt en waar het kapitalisme de natuur verslindt. Op een bezet stuk land creëert het team in samenwerking met de Movimento dos Trabalhadores Sem Terra, ’s werelds grootste organisatie van ‘landlozen’, een allegorisch stuk over de gewelddadige verwoestingen en ontheemding door de moderne staat, die privébezit belangrijker acht dan het traditionele recht op land.  

-|-
Uit het juryrapport
"Antigone in de Amazone is even radicaal als onontkoombaar politiek theater. Het is een ontmoeting van twee werelden: tussen het Westen en het Globale Zuiden, tussen de machtige neoliberale machine en inheemse landlozen, tussen fictieve en werkelijke tragedie. Indrukwekkend zijn ook de ijzingwekkende prestaties van de inheemse actievoerders op beeld."

NTGent speelt Antigone in de Amazone in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
NTGent speelt Antigone in de Amazone in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

REVIEWS

De Volkskrant

'Het is veel, vol, inventief, bij tijd en wijle radicaal politiek en activistisch theater, en tenslotte behoorlijk deprimerend (...) Rau heeft de Griekse verzetsstrijder van toen naar nu gehaald, en daar onverzettelijke theaterkunst van gemaakt.'

Le Monde

'Niet één video die geen doel treft. Niet één woord dat de beelden niet versterkt. Niet één beweging op scène die niet resoneert met de beelden. Het besef treedt in dat theater, als het zo zo ver uit zijn comfortzone verwijdert, iets doet beleven én begrijpen dat zoveel groter is dan het zelf is, en dat wij zijn.'

Die Welt

'Terwijl in kringen met politiek correcte rotzooi en culturele segregatie Rau's Antigone wordt geminacht als cultureel imperialistisch, dompelt de avond je onder in een vreemdheid die elke beschuldiging van culturele toe-eigening trotseert(...) kunst kan geweld overstijgen, waar dan ook.'

5 - 15 september

Nederlands Theater Festival

Het Nederlands Theater Festival (NTF) markeert de feestelijke start van het nieuwe theaterseizoen. Elf dagen lang toont NTF de mooiste, meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen, gebaseerd op de keuzes van zeven onafhankelijke jury’s uit Nederland en Vlaanderen. Zodoende viert NTF vele genres en vormen van het theater: toneel, cabaret, jeugdtheater, mime, performance en meer.

Het festival start met de altijd spraakmakende lezing De Staat van het Theater en het diepte-interview The State of the World met een beroemde internationale kunstenaar. Het festival wordt feestelijk afgesloten met de uitreiking van de belangrijkste theaterprijzen van het land tijdens Het Gala van het Nederlands Theater.

Credits


met
 Frederico Araujo, Pablo Casella, Sara De Bosschere, Arne De Tremerie 
op video Kay Sara, Gracinha Donato, Célia Maracajà, Choir of militants of Movimento dos Trabalhadores Rurais sem Terra (MST), and as Tiresias, Ailton Krenak 
tekst Milo Rau & ensemble 
concept & regie Milo Rau 
dramaturgie Giacomo Bisordi 
dramaturgische medewerking Douglas Estevam, Martha Kiss Perrone 
assistent dramaturgie Kaatje De Geest, Carmen Hornbostel 
muziekontwerp Elia Rediger, Pablo Casella 
decorontwerp Anton Lukas 
kostuumontwerp Gabriela Cherubini, Jo De Visscher, Anton Lukas 
lichtontwerp Dennis Diels 
video-ontwerp Moritz von Dungern 
video making of Fernando Nogari 
videomontage Joris Vertenten 
medewerking concept, research & dramaturgie Eva-Maria Bertschy 

-|-
productie NTGent 

coproductie The International Institute of Political Murder (IIPM), Festival d'Avignon, Romaeuropa Festival, Factory International (Manchester), La Villette (Parijs), Tandem - Scène nationale (Arras Douai), Künstlerhaus Mousonturm (Frankfurt), Equinoxe Scène Nationale (Châteauroux), Wiener Festwochen 
in samenwerking met Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST) 
met de steun van Goethe Institut Saõ Paulo, PRO HELVETIA programme COINCIDENCIA - Kulturausch Schweiz - Südamerika, The Belgian Tax Shelter 
met dank aan Carolina Bufolin 

MEER NEDERLANDS THEATER FESTIVAL

Language NP Language no problem DARKMATTER Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties Dans DARKMATTER
Sluiten DARKMATTER Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties
05 sep '24
Hoe zou de wereld eruitzien als er geen kolonisatie had bestaan?
Language NP Language no problem Antigone in de Amazone NTGent / MST / Milo Rau Theater Antigone in de Amazone
Sluiten Antigone in de Amazone NTGent / MST / Milo Rau
05 sep '24
Milo Rau maakt een politieke Antigone voor de 21ste eeuw, samen met inheemse mensen, activisten en acteurs uit Brazilië en Europa. 
Language NP Language no problem The State of the World - Nino Haratischwili Nederlands Theater Festival Perspectief The State of the World - Nino Haratischwili
Sluiten The State of the World - Nino Haratischwili Nederlands Theater Festival
06 sep '24
In het interviewprogramma The State of the World reflecteert een belangrijke buitenlandse kunstenaar op de rol van de kunsten en Nederland in de wereld. Onze gast dit jaar is de wereldvermaarde en bekroonde bestsellerschrijver, toneelauteur en -regisseur Nino Haratischwili.
Language NP Language no problem Augustus: Oklahoma Toneelgroep Maastricht / Theateralliantie Theater Augustus: Oklahoma
Sluiten Augustus: Oklahoma Toneelgroep Maastricht / Theateralliantie
06 sep '24 t/m 07 sep '24
Augustus: Oklahoma speelt zich af op het platteland van de Amerikaanse staat Oklahoma, waarvan de oorspronkelijke bewoners ooit zijn verjaagd.
Language NP Language no problem Diarree is mijn lievelingskleur (8+) Theater Artemis / Studio Julian Hetzel theater-kind Diarree is mijn lievelingskleur (8+)
Sluiten Diarree is mijn lievelingskleur (8+) Theater Artemis / Studio Julian Hetzel
07 sep '24
Theater Artemis en Studio Julian Hetzel presenteren: een talentenshow voor mislukkingen. Wie faalt er als de beste? De kandidaten trekken alles uit de kast, in deze kak-voorstelling met een grote boodschap.
Language NP Language no problem Opening Night De Hoe Theater Opening Night
Sluiten Opening Night De Hoe
09 sep '24
Opening Night is een collectieve zoektocht naar een Nieuwe Emotionaliteit in een emotioneel verzadigde samenleving.
Language NP Language no problem Schau Rundfunk Theater Schau
Sluiten Schau Rundfunk
10 sep '24
Na een uitverkochte tournee afgelopen seizoen is Rundfunk terug met Schau.
Language NP Language no problem A Case for the Existence of God Theater Rotterdam / Erik Whien Theater A Case for the Existence of God
Sluiten A Case for the Existence of God Theater Rotterdam / Erik Whien
11 sep '24 t/m 12 sep '24
Regisseur Erik Whien brengt met A Case for the Existence of God een hartroerend pleidooi voor hoop, zélfs wanneer alles verloren lijkt. In dit nieuwe stuk van de Amerikaanse toneelschrijver Samuel D. Hunter zien we een onwaarschijnlijke vriendschap tussen twee vaders ontstaan.
Language NP Language no problem Herfst Ryan Djojokarso Theater Herfst
Sluiten Herfst Ryan Djojokarso
13 sep '24 t/m 14 sep '24
Herfst is een cross-over in dans, (opera)zang, theater en beeld. Een visueel indrukwekkende voorstelling waarin afscheidsrituelen uit verschillende culturen samenkomen.