Antigone in Molenbeek + Tiresias

Sluiten
08 nov '20 t/m 09 nov '20

Antigone in Molenbeek + Tiresias

Toneelhuis / Guy Cassiers
Antigone in Molenbeek + Tiresias
08 nov '20 t/m 09 nov '20
Toneelhuis / Guy Cassiers
vanaf € 36

Guy Cassiers maakt een tweeluik over Griekse figuren – Antigone en Tiresias - die in opstand komen tegen de consensus. De eerste titelheldin plaatst hij in Molenbeek, voor de tweede volgt hij de tekst van slam poet Kae Tempest. Een van de monologen ziet u door een virtual reality bril!

aanvang 19:30
locatie Rabozaal
duur ntb
taal Nederlands gesproken

Twee van de meest fascinerende figuren uit de Griekse oudheid, twee buitenstaanders, leggen de vooroordelen van onze 21e-eeuwse samenleving bloot. Antigone: een jonge vrouw die tegen koningsorders in haar broer, een oorlogsmisdadiger, wil begraven. Tiresias: de blinde ziener die altijd de onwelgevallige waarheid spreekt. Zij staan in hun eentje op tegen de gevestigde orde en tegen politieke, culturele en seksuele discriminatie.

Schrijver Stefan Hertmans bewerkte Antigone voor de 21e eeuw. De titelheldin woont nu in de Brusselse wijk Molenbeek. Een 'aandachtswijk' met een slechte reputatie - drie van de acht daders van de aanslagen in Parijs woonde in Molenbeek, een van de kopstukken werd er gearresteerd. Wat als je broer een IS-zelfmoordterrorist was en je wil hem fatsoenlijk begraven?

Tiresias is een nieuw spreekgedicht van slam poet Kae Tempest. De 15-jarige Tiresias wisselt van identiteit als van jas, met als doel het volledig doorgronden van de mensen en de mensheid. Zo kan hij de waarheid zien en spreken.

Net als hun oud-Griekse voorbeelden stellen de hedendaagse Antigone en Tiresias de wetten en moraal van de patriarchale (westerse) samenleving in vraag. De twee monologen worden doorweven met muziek van Dmitri Sjostakovitsj.

Virtual Reality

Het publiek wordt in twee groepen opgedeeld. Het ene deel ziet Antigone in Molenbeek live in de theaterzaal, het andere deel zit in een andere ruimte en ziet de voorstelling via een bril door de ogen van een 360° camera die op het podium hangt. Terwijl de toeschouwers in de zaal de voorstelling op een ‘klassieke’ manier ervaren, is het voor de toeschouwers met een bril alsof ze samen met de actrice op het toneel staan. Ze kunnen om zich heen en naar het publiek kijken.

Na de pauze, bij Tiresias, verwisselen de twee groepen van plaats. Door een ingenieus spel met de spanning tussen afstand en nabijheid, tussen aanwezigheid en afwezigheid, tussen vervreemding en identificatie, krijgt het publiek twee totaal verschillende perspectieven op twee figuren die revolteren tegen de consensus.

Credits

Antigone in Molenbeek
regie Guy Cassiers
met Ikram Aoulad
tekst Stefan Hertmans
Antigone in Molenbeek is een uitgave van De Bezige Bij
vormgeving en video Charlotte Bouckaert
muziek Danel Quartet
productie Toneelhuis Antwerpen
coproductie Danel Quartet
met de steun van Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid, Casa Kafka Pictures

Tiresias
regie Guy Cassiers
tekst naar Tiresias van Kae Tempest
met Katelijne Damen
dirigent Duncan Ward
muziek Antwerp Sympony Orchestra
vormgeving en video Charlotte Bouckaert
productie Toneelhuis
coproductie Antwerp Sympony Orchestra
met de steun van Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid, Casa Kafka Pictures

Bekijk ook

Language NP Language no problem Piano Works Debussy Voetvolk / Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier Dans Piano Works Debussy
Sluiten Piano Works Debussy Voetvolk / Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier
04 nov '20 t/m 06 nov '20
'Muziek is de ruimte tussen de noten.', schreef Debussy. Dat is het uitgangspunt voor deze dialoog tussen klassiek muziek en hedendaagse dans. Want tussen de noten schuilt de ruimte voor de verbeelding.
Language NP Language no problem Romeo en JuliaITA–EnsembleTheater Romeo en Julia
Sluiten Romeo en Julia ITA–Ensemble
14 nov '20 t/m 05 dec '20
Ook wie Shakespeares bekendste liefdesdrama nooit op de planken heeft gezien, kent het verhaal van de onstuimige liefde van de ‘star crossed lovers’, en zijn fatale afloop.
Language NP Language no problem Orestes in Mosul - Documentaire making-of NTGent Film Orestes in Mosul - Documentaire making-of
Sluiten Orestes in Mosul - Documentaire making-of NTGent
Milo Rau - de centrale gast tijdens Brandhaarden 2019 - was in oktober 2019 terug in Internationaal Theater Amsterdam met zijn spraakmakende regie Orestes in Mosul. Het Nederlands Theater Festival toont de première van de documentaire Orestes in Mosul: the making of.
Language NP Language no problem Laura H. Toneelgroep Oostpool / Nina Spijkers Theater Laura H.
Sluiten Laura H. Toneelgroep Oostpool / Nina Spijkers
20 okt '20 t/m 24 okt '20
Naar de gelijknamige bestseller van Thomas Rueb. De afstand tussen waar je staat en waar je naar kijkt, is bepalend voor wat je ziet