Bros
Waar en waarom ontstaat geweld? Met adembenemende beelden en geluid toont Romeo Castellucci in Bros hoe het meest brute geweld zonder enig aanwijsbaar kwaad kan ontstaan.
Festival Holland Festival
Duur 90 minuten
Genre Theater
Taal Language no problem
Opgelet Deze productie bevat scènes met hard geluid en politiegeweld.
Bros
Drieëntwintig niet-professionele acteurs hebben de hoofdrol in dit werk van Castellucci naast drie professionele performers. Ze dragen Amerikaanse politie-uniformen en krijgen instructies via een zendertje in hun oor. Allemaal hebben ze een overeenkomst ondertekend waarin ze toezeggen te zullen gehoorzamen. Zonder van tevoren te weten wat er gaat gebeuren, voeren ze handelingen uit waar zij niet zelf voor kiezen en waarvan ze de gevolgen niet overzien. Dit leidt tot een hallucinante reeks schokkende situaties. -|-
Castellucci staat bekend om de onuitwisbare beelden die zijn werk bij het publiek op het netvlies brandt. Zijn grote gevoel voor schoonheid schuurt met de zware maatschappelijke onderwerpen die hij aankaart. De groep agenten in Bros doet onder andere denken aan Cops van Buster Keaton, maar lachwekkend is het niet. Aan de hand van een reeks tableaux vivants stelt Castellucci vragen over geweld. Door beelden uit de popcultuur, christelijke beeldtaal en massamedia te vermengen, verpakt hij een messcherpe reflectie op de maatschappij in een fascinerende trip, die het midden houdt tussen stomme film, slapstickkomedie en hedendaagse verbeelding.
Romeo Castellucci
Castellucci: ‘De taak van de kunstenaar is een esthetisch problematisch beeld samen te stellen. De taak van de toeschouwer is te ‘kijken’ en alleen al met dit werkwoord worden toeschouwers opgeroepen morele keuzes te maken die hen persoonlijk op de proef stellen.’
Credits
concept Romeo Castellucci
regie Romeo Castellucci
muziek Scott Gibbons
cast Valer Dellakeza, Luca Nava, Sergio Scarlatella, figuranten
artistieke samenwerking Piersandra Di Matteo
decor Piersandra Di Matteo
licht PiersandraDi Matteo
regie-assistentie Silvano Voltolina, Filippo Ferraresi
technische leiding EugenioResta
podiumtechniek AndreiBenchea
lichttechniek Andrea Sanson
kostuum Chiara Venturini
sculpturen Plastikart
studio realisatie kostuums GraziaBagnaresi
vertaling Latijn StefanoBartolini
productieleiding Benedetta Briglia, Giulia Colla
distributie GildaBiasini
administratie MichelaMedri, Elisa Bruno, Simona Barducci
economisch consult MassimilianoColi
productie Socìetas-|-
coproductie Kunstenfestivaldesarts, Printemps des Comédiens Montpellier, LAC Lugano Arte e Cultura, Maillon, Théâtre de Strasbourg – Scène européenne, Temporada Alta, Manège Maubeuge, scène nationale transfrontalière, Le Phénix, scène Nationale Valenciennes, MC93 — maison de la culture de Seine-Saint-Denis Bobigny, ERT Emilia Romagna Teatro Fondazione, Ruhrfestspiele Recklinghausen, Holland Festival, Triennale Milano, National Taichung Theater
Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door InstitutoItaliano di Cultura Amsterdam, Holland Festival
Over Holland Festival
Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en een van de oudste festivals in Europa. Het in 1947 opgerichte Holland Festival vierde in 2022 het 75-jarig bestaan.
Het festival vindt ieder jaar in juni, in en om Amsterdam plaats op verschillende locaties, binnen en buiten, grootschalig en intiem, online en offline.
Meer Holland Festival
Hedendaagse dans, vogue, Japanse butoh, oud-Grieks theater, performancekunst – voor zijn elegante, subtiele dansstijl laat de Amerikaanse choreograaf Trajal Harrell zich breed inspireren.
Door Wagner weggelaten verhalen krijgen alsnog een plek in deze meerstemmige bewerking van Der Ring des Nibelungen door Schauspielhaus Zürich.
Wegens groot succes is de thriller The Nation terug in het theater. De zesdelige theatermarathon over een mysterieuze verdwijning is geschreven als een Netflix-serie op toneel: actueel, geestig en vol zenuwslopende cliffhangers.
Geïnspireerd door haar voorouders, haar familie en de veerkracht van Afrika vertelt zangeres Angélique Kidjo een verhaal waarmee ze haar publiek wakker schudt.
Regisseur Nicolas Stemann ensceneert de denkbeeldige ontmoeting tussen de hoofdpersonen van twee romans, de ene geschreven door de Franse Albert Camus en de andere door de Algerijnse Kamel Daoud.
Na een jarenlang verblijf in Parijs keert een vrouw, gespeeld door de Franse steractrice Isabelle Huppert, terug naar haar familielandgoed, waar zij met haar broer opgroeide. Dat staat op het punt verkocht te worden vanwege schulden.