City Talks Amsterdam: Toybox Wisdom
City Talks Amsterdam: Toybox Wisdom
Voorstellingen
Iedere laatste donderdag van de maand ben je welkom in The Bookshop voor City Talks Amsterdam. Voor deze maandelijkse talkshow nodigen we gasten - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen - uit die iets komen vertellen over een maatschappelijk onderwerp of stedelijke trend. Samen met jou duiken we in een thema en stellen we de vraag wat dit betekent voor Amsterdam en haar bewoners.
Thema's die afgelopen seizoen voorbij zijn gekomen zijn onder andere de invloed van geld, politiek activisme en kunstmatige intelligentie. Pak een drankje, zoek een plekje in The Bookshop, neem deel aan het gesprek, laat je inspireren en inspireer anderen!
Locatie The Bookshop
Duur 60 minuten
Genre Perspectief
Taal Engels
Toybox Wisdom
Onze kindertijd draagt de sleutel in zich tot het begrijpen van wie we zijn, diep vanbinnen. In deze editie van City Talks ontrafelen we het web dat herinneringen, identiteit en het innerlijke kind samenbindt. Hoe weven de ervaringen uit onze eerste jaren zich door de keuzes, daden en dromen van vandaag? Kunnen we die verloren vreugde en verwondering hervinden en daarmee nieuwe kleuren geven aan de wereld om ons heen? Met onze gasten reizen we terug, langs paden van spel en verbeelding, op zoek naar het kind dat nooit ver van ons is geweken. Want door hem te omarmen, vinden we misschien heling, voor onszelf en voor alles wat we samen bouwen. Duik met ons in het hart van herinneringen en vier de magie van fantasie en speelsheid, als sleutels tot een wereld die wacht om ontdekt te worden.
Moderator: Geoffrey van der Ven
-|-
Het thema van deze editie is geïnspireerd op het toneelstuk Terug naar Prinsenplein van Gershwin Bonevacia – een verkenning van het verleden, waarin hij terugkeert naar zijn tienjarige zelf, genaamd Gush, en het verleden, familiebanden en zijn kindertijd onderzoekt. Terug naar Prinsenplein begint om 19.30 uur en kan worden bijgewoond na City Talks (extra ticket vereist).
Als freelance danseres, choreograaf en docent gebruikt Vainergill Thurnim haar unieke bewegingsstijl om mensen met elkaar te verbinden, empathie te bevorderen en ruimtes te creëren waar mensen van alle lagen van de bevolking zich gezien en gehoord voelen. Op 16-jarige leeftijd ontdekte Vainergill haar passie voor lesgeven, wat haar naar de Academie voor Theater en Dans leidde, waar ze zich specialiseerde als Docent Dans. Met een dubbele opleiding in zowel MBO als HBO, ontwikkelde ze een brede expertise in verschillende dansstijlen met de nadruk op West-Afrikaanse dansesthetiek en (urban) contemporary.
Noura Soussi is geboren en getogen in Brabant maar heeft tot voor kort altijd in Amsterdam en omgeving gewoond en gewerkt. Noura is eigenaar van de praktijk: Noor de Spiegeloog. Geen toevallige woordspeling: “hoe mooi is het dat kinderen mij via (oog)contact een kijkje gunnen in hun innerlijke wereld van gedachten en gevoelens.” Noura biedt een wereld die een verklaring geeft voor klachten die hun omgeving vaak bezighouden. In het werken met kinderen wordt ze uitgedaagd om creatief te zijn, omdat kinderen niet altijd in staat zijn tot zelfreflectie. Met haar rijke culturele achtergrond heeft ze het geluk gehad een schat aan kennis en ervaring op te doen op verschillende werkplekken en met verschillende soorten gezinnen en individuen. Ze is zich zeer bewust van de verantwoordelijkheid voor de geestelijke gezondheid van anderen en de zorg die dit vraagt om hier vertrouwen in te krijgen. Haar visie: genezing begint als je teleurstellingen kunt loslaten en je kunt richten op de mogelijkheden.
Lior Steinberg is stedenbouwkundige en medeoprichter van Humankind, een multidisciplinair bureau dat zich richt op het transformeren van steden naar meer mensvriendelijke omgevingen. Lior is gepassioneerd over het creëren van stedelijke ruimten die vreugde uitstralen en betrekt lokale gemeenschappen en bewoners bij zijn ontwerp-denkproces. Dit betekent ook dat hij kinderen betrekt als actieve ontwerpers en hen aanmoedigt om vorm te geven aan de steden waarin ze leven. In 2022 publiceerde hij The Car That Wanted to be a Bike, een kinderboek dat het plezier van fietsen benadrukt en pleit voor het heroverwegen van de openbare ruimte en de toekomst van steden.
Nadia Shah is van jongs af aan gefascineerd door verhalen. Nadat ze een succesvolle carrière had opgebouwd als onderzoeker en regisseur in het creëren van tv- en onlinecontent, richtte ze haar blik op het maken van documentaires om de verhalen die haar het meest na aan het hart liggen tot leven te brengen. Haar korte documentaire Noï & Roco legt de levendige, denkbeeldige wereld van twee 8-jarige vrienden vast, en viert hun creativiteit, hun agency en de kracht van hun band. De film won onlangs de Best Documentary Award op het IFF Young Horizons, waarbij de jury de film prees voor het oprechte portret van kindervriendschap en de schoonheid van het zien van de wereld door de ogen van een kind.