City Talks Amsterdam: Carnival of Resistance
City Talks Amsterdam: Carnival of Resistance
Voorstellingen
Iedere laatste donderdag van de maand ben je welkom in The Bookshop voor City Talks Amsterdam. Voor deze maandelijkse talkshow nodigen we gasten - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen - uit die iets komen vertellen over een maatschappelijk onderwerp of stedelijke trend. Samen met jou duiken we in een thema en stellen we de vraag wat dit betekent voor Amsterdam en haar bewoners.
Thema's die afgelopen seizoen voorbij zijn gekomen zijn onder andere de invloed van geld, politiek activisme en kunstmatige intelligentie. Pak een drankje, zoek een plekje in The Bookshop, neem deel aan het gesprek, laat je inspireren en inspireer anderen!
Festival Brandhaarden
Locatie The Bookshop
Duur 60 minuten
Genre Perspectief
Taal Engels
Carnival of Resistance
Kan feest een radicale daad van verzet zijn?
Bezoek deze speciale editie van onze maandelijkse talkshow City Talks Amsterdam, waarin we de krachtige raakvlakken van het stadsleven, verzet en feest onderzoeken. Door middel van dynamische gesprekken met onze sprekers en het publiek vermengen we kunst, spiritualiteit en het stadsleven.
-|-
Deze editie is onderdeel van festival Brandhaarden, geïnspireerd op het werk van de veelgeprezen choreograaf Marlene Monteiro Freitas. Aan de hand van terugkerende thema's in haar werk - zoals menselijk kwaad, onderdrukkende systemen en bevrijding - verbinden we deze ideeën met het komende carnavalsseizoen. Samen ontdekken we hoe deze concepten resoneren in de straten, geschiedenis en gemeenschappen van Amsterdam en hoe ze onze wereld van vandaag vormgeven.
Host: Geoffrey van der Ven
Jill Mathon is copywriter, onderzoeker, journalist en auteur van boeken, zeer betrokken bij maatschappelijke kwesties en bekend om haar felle pleidooien. Ze is geboren in Brabant - een regio die zich kenmerkt om zijn levendige carnavalstradities - en groeide praktisch op in het café van haar ouders. Toch, als je Jill vraagt waar je de essentie van carnaval kunt ervaren, zal ze niet Lampegat of Oeteldonk noemen, maar Rio de Janeiro, waar de viering een krachtige daad van verzet en bevrijding is. Welke verhalen schuilen er achter de veren, optochten en samba?
Sarah Safi Harb komt oorspronkelijk uit Libanon, beoefent Raqs Sharqi (buikdans) het grootste deel van haar leven en geeft er al meer dan 14 jaar les in. Ze integreert haar Libanese afkomst, kennis van yoga en holistische danspraktijken in haar lessen. Voor Sarah is dans een vorm van activisme, empowerment en vreugde. Haar visie is dat iedereen zijn eigen unieke manier van bewegen en dansen heeft. Ze moedigt mensen aan om hun eigen stijl te vinden en hun unieke karakter te uiten, want het gaat er niet om hoe je danst, maar hoe je je voelt en wat je uitdrukt door middel van dans.
Jonathan Tjien Fooh is dichter, schrijver en onderzoeker. Hij is gespecialiseerd in het ontrafelen van systemen van onderdrukking en het tot leven wekken van uitgewiste verhalen. Als lid van het onderzoeksteam Re/Presenting Europe: Healing the Afterlives of Colonialism, put Jonathan uit zijn Javaans-Surinaamse erfgoed om te onderzoeken hoe het vertellen van verhalen, spiritualiteit en Javaanse animatie ruimtes van verzet, genezing en vreugde creëren die het Westerse begrip te boven gaan.
Taka Taka is dragtivist, pedagoog, queer theoreticus en onafhankelijk curator. Als art director van het legendarische House of Hopelezz, moeder van Amsterdams eerste drag king house The House of Løstbois en medeoprichter van de non-profit Drag King Academy Amsterdam, richtte hen ook The Closet op, een creatieve vrijplaats voor queer tieners gesteund door Stichting Erwin Olaf. Taka Taka ziet drag als een versterkte stem - een stem die communiceert, uitdaagt en nieuwe methoden voorstelt, gevormd door lokale omstandigheden. Hun kennis en methodologieën over drag mothering, op gender gebaseerde karakterpraktijken en de raakvlakken met hiv is gedeeld door middel van interviews, lezingen, essays en workshops op verschillende Nederlandse en internationale kunstinstellingen en academies - toegewijd aan het creëren van ruimtes van empathie, creativiteit en viering.
Brandhaarden
Brandhaarden is een internationaal theaterfestival, dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Het festival biedt een uniek overzicht van één maker, huis, schrijver, regio of thema. In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll, schrijver Édouard Louis, de Zuid-Europese regio (Portugal, Spanje, Italië en Griekenland) en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre des Bouffes du Nord.
The Bookshop
The Bookshop is ITA’s nieuwe culturele huiskamer aan het Leidseplein. Dit kleinschalige podium biedt een ruimte voor experiment, reflectie en nieuwe perspectieven. Hier ontmoeten makers, performers en bezoekers elkaar voor bijzondere programma’s, van experimenten tot intieme voorstellingen. The Bookshop is een plek voor iedereen, met een focus op toegankelijkheid en openheid. Het is een cadeau voor de stad, mogelijk gemaakt door de steun van meer dan 500 donateurs en verschillende fondsen en partners.