ITA–Ensemble

Cliënt E. Busken

Cliënt E. Busken
06 mrt '24 t/m 16 mrt '24
ITA Ensemble / Maria Kraakman

'Van zeldzame klasse en emotionaliteit. Aangrijpend, ontroerend, beklemmend en ook vol humor.' - Theaterkrant (Keuze van de criticus)

Tegen zijn wil verblijft E. Busken op de gesloten afdeling van een instelling voor hoogbejaarden. Hij voelt zich er als een kleuter behandeld en weigert te spreken. Hij geeft zich over aan een stroom van herinneringen en observaties van zijn medebewoners en het verplegend personeel. Raaskalt hij of is hij – zoals hij zelf beweert – nog bij zijn volle verstand? Haalt hij werkelijke herinneringen op of fantaseert hij zich een rijk gevuld leven bij elkaar?

Locatie Op tournee door Nederland en België
Duur 90 minuten
Genre theater
Taal Nederlands

Cliënt E. Busken


Maria Kraakman debuteerde als regisseur bij ITA met Cliënt E. Busken, een monoloog gespeeld door Gijs Scholten van Aschat en muzikant Jip van den Dool. De tekst is gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers.

"Soms zijn projecten te mooi om lang op zich te laten wachten. Toen Gijs met deze heel persoonlijke roman van één van de grootmeesters van de hedendaagse roman kwam aanzetten, twijfelde ik geen moment. Dit moeten we doen en wel zo snel mogelijk. We krijgen een inkijkje in wat het is om oud te zijn in onze tijd. Gijs bewerkte vervolgens de roman. En nog mooier werd het toen Maria bereid was met deze voorstelling te debuteren als regisseur." - Ivo van Hove

-|-
"Toen ik dit boek las, zag ik er meteen een voorstelling in. De hoofdpersoon E. Busken kan niets meer, alles is hem ontnomen, hij heeft alleen nog zijn gedachten, die hij met ons deelt. Hij bevindt zich in de laatste fase van zijn leven, waar werkelijkheid, droom en herinnering niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. In dit bouwwerk van taal raken wij verzeild. Omdat Jeroen Brouwers, om met E. Busken te spreken ‘een welhaast religieus taalbesef heeft met een woordenvariëteit als een bloementuin’, verlangde ik bij het bewerken van het boek naar muziek. Om even aan de taal te ontsnappen. Maar ook om door de muziek uit de jeugd van de hoofdpersoon, dichter bij hem te komen. In deze voorstelling hoop ik mijn twee grote liefdes in mijn vak te combineren. Taal en Muziek. Voor het hoofd en het hart." - Gijs Scholten van Aschat

Maria Kraakman gefotografeerd door Dim Balsem.

Maria Kraakman over Cliënt E. Busken

"Het is een lot dat velen van ons wacht: we worden oud, we takelen af, we raken afgezonderd en zijn overgeleverd aan de zorg van vreemden, en we wachten op het einde… Godzijdank hebben we Jeroen Brouwers! Hij creëert een feestelijk en vlijmscherp taalmonument dat zelfs de dood op afstand houdt, ons troost en doet lachen, en laat zien dat we werkelijk vrij zijn in onze gedachten. Ik ben bijzonder gelukkig dat wij dit geestesuniversum van Cliënt E. Busken gestalte mogen geven."

CAST

Language NP Language no problem Gijs Scholten van Aschat Gijs Scholten van Aschat
Language NP Language no problem Jip Sebastiaan van den Dool Jip Sebastiaan van den Dool

REVIEWS

De Standaard

‘Gijs Scholten van Aschat is een heerlijke verteller, aan wiens lippen je anderhalf uur lang hangt.'

Scènes

‘Tekst, muziek en spel krijgen alle aandacht. Het resultaat is wonderschoon.'

Elsevier

‘Gijs Scholten van Aschat is de ideale vertolker. Met verbazingwekkend gemakt brengt hij de boze, geestige, soms licht ontspoorde taal tot leven, en daarmee de tragische figuur Busken, die zich tot vlak voor het eind manmoedig blijft verzetten tot zijn lot.’

Theaterkrant (Keuze van de criticus)

‘Van zeldzame klasse en emotionaliteit. Aangrijpend, ontroerend, beklemmend en ook vol humor.’

Gijs Scholten van Aschat en Jip van den Dool van ITA-ensemble spelen in Cliënt E. Busken in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

DIGITALE PROGRAMMABROCHURE

Lees meer over de regie, de auteur, de scenografie en de muziek van de voorstelling in onze digitale programmabrochure.

NAAR DE BROCHURE

BEHIND THE SCENES

Gijs Scholten van Aschat van ITA-ensemble speelt in Cliënt E. Busken in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Maria Kraakman
Regisseur
Maria Kraakman

Maria Kraakman (1975) maakt vanaf 2015 deel uit van het vaste ITA-ensemble.

In seizoen 23|24 speelt zij in de première van Prima Facie (regie Eline Arbo), en is ze te zien in de reprises van Penthesilea (regie Eline Arbo), Lehman Trilogy (regie Guy Cassiers), Judas (regie Robert Icke) en De dokter (regie Robert Icke).

Ook gaat in seizoen 23|24 haar regie van Cliënt E. Busken in reprise.

Bekijk Profiel

Credits


regie Maria Kraakman
bewerking Gijs Scholten van Aschat
naar het boek van Jeroen Brouwers
scenografie en licht Bart van Merode
kostuums Rebekka Wörmann
muziek Jip Sebastiaan van den Dool

particulier producenten Joost en Marcelle Kuiper, Paula en Willem van der Schoot

MEER ITA ENSEMBLE

Language NP Language no problem de wetten ITA–Ensemble Theater de wetten
Sluiten de wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
06 mrt '24 t/m 24 mrt '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd.
Language NP Language no problem julie ITA–Ensemble Theater julie
Sluiten julie ITA Ensemble / Rebecca Frecknall
21 feb '24 t/m 10 mrt '24
De jonge Britse sterregisseur Rebecca Frecknall maakt een eigentijdse bewerking van het beroemde stuk van August Strindberg.
Language NP Language no problem Cliënt E. Busken
on Tour
ITA–Ensemble Theater Cliënt E. Busken
Sluiten Cliënt E. Busken ITA Ensemble / Maria Kraakman
17 feb '24 t/m 16 mrt '24
Maria Kraakman debuteert als regisseur bij ITA met Cliënt E. Busken, een monoloog gespeeld door Gijs Scholten van Aschat en muzikant Jip van den Dool. De tekst is gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers.
Language NP Language no problem mijn lieve gunsteling
on Tour
ITA–Ensemble Theater mijn lieve gunsteling
Sluiten mijn lieve gunsteling ITA-ensemble / Ivo van Hove
28 mrt '24 t/m 30 mrt '24
Ivo van Hove bewerkte als eerste regisseur deze hartverscheurende en tegelijk angstaanjagende roman voor het toneel.
Language NP Language no problem prima facie ITA–Ensemble Theater prima facie
Sluiten prima facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.
Language NP Language no problem Vogels ITA–Ensemble Theater Vogels
Sluiten Vogels ITA Ensemble / Alize Zandwijk
23 apr '24 t/m 03 mei '24
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama tegen de achtergrond van het Palestijns-Israëlische conflict.
Language NP Language no problem de dokter
ITA–Ensemble Theater de dokter
Sluiten de dokter ITA Ensemble / Robert Icke
05 mei '24 t/m 17 mei '24
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina.