ITA–Ensemble

prima facie

prima facie
31 mei '24 t/m 14 jun '24
ITA Ensemble / Eline Arbo

Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.

Locatie In ITA en op tournee door Nederland
Duur 100 minuten
Genre theater
Taal Nederlands

Première do 30 november

Let op deze voorstelling bevat beschrijvingen en beelden van seksueel geweld die als confronterend kunnen worden ervaren. In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van sterke lichteffecten waaronder een stroboscoop. Deze voorstelling bevat beelden die voor mensen met emetofobie als onprettig ervaren kunnen worden.

Prima Facie


Tessa is een slimme en meedogenloze strafrechtadvocaat die gespecialiseerd is in zedendelicten. Ze heeft zich los weten te maken van haar arbeidersmilieu en wordt nu omgeven door oud geld en de geprivilegieerde elite. Rechtspraak is voor haar een sport. Ze vindt dat ze in vergelijking tot haar mannelijke collega’s op een nette manier de slachtoffers van seksueel misbruik onderuithaalt. Zo houdt ze verdachten uit de gevangenis door precies genoeg twijfel te zaaien en altijd ‘de juridische waarheid’ boven tafel te krijgen. Totdat de rollen onherroepelijk omdraaien: een onverwachte gebeurtenis confronteert haar met de gespannen verhouding tussen de patriarchale macht van de wet, de bewijslast en de moraal.
-|-
Met haar bewerking van Weg met Eddy Bellegueule bij Toneelschuur Producties won Eline Arbo de Regieprijs 2020. Afgelopen seizoen regisseerde ze bij Het Nationale Theater de hitvoorstelling De jaren naar het boek van Nobelprijswinnaar Annie Ernaux. Het ITA-ensemble regisseerde zij eerder al in De uren, van Michael Cunningham en Penthesilea, van Heinrich von Kleist. Sinds september 2023 is Arbo artistiek directeur van ITA.

Maria Kraakman van het ITA Ensemble in Prima Facie van Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Maria Kraakman van het ITA Ensemble in Prima Facie van Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Eline Arbo gefotografeerd door Fabian Calis. Prima Facie is te zien in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

Eline Arbo over Prima Facie

"Suzie Miller weet een ontzettend mooi en persoonlijk verhaal neer te zetten in combinatie met een brandend actuele kwestie: het moderniseren van ons wetboek omtrent zedendelict. Ook in Nederland lopen we achter in het beschermen van slachtoffers van seksueel misbruik. Prima Facie is een stuk dat op geniale wijze blootlegt hoe het eeuwenoude rechtssysteem in stand gehouden wordt en wie er door onze wetten daadwerkelijk beschermd worden."

CAST

Language NP Language no problem Maria Kraakman Maria Kraakman

In de pers

de Volkskrant

'Maria Kraakman speelt virtuoos toneel'

NRC

'Maria Kraakman triomfeert in rake aanklacht tegen verouderde zedenwetten.'

Trouw

'Anderhalf uur lang houdt Kraakman je aandacht gevangen.'

8weekly

'Deze monoloog is voor de acteur een tour de force van anderhalf uur: Kraakman volbrengt hem schijnbaar moeiteloos, met humor, of overmand door schaamte en verdriet.'

Scènes

'Kraakman mag uitpakken en doet dat met verve. Zij toont zich een meester in de beheersing van haar zeer fysieke speelstijl.'

De Groene Amsterdammer

'Kraakman is een meester in een scherpte die ontroert.'

Regisseur Eline Arbo en het ITA-ensemble spelen Prima Facie in Internationaal Theater Amsterdam.
Suzie Miller
Tekstschrijver
Suzie Miller

Suzie Miller is een hedendaagse internationale toneelschrijver en scenarioschrijver die zich vooral richt op complexe menselijke verhalen waarin onrechtvaardigheid wordt onderzocht. Ze heeft 40 producties over de hele wereld op haar naam staan en heeft meerdere prestigieuze prijzen gewonnen. Ze is gevraagd door of in residentie geweest bij theaters als het National Theatre in Londen, het National Theatre of Scotland, Griffin Theatre Australia, Theatre Gargantua Canada en La Boite Theatre Australia.

In seizoen 22|23 brengt regisseur Eline Arbo haar toneelstuk Prima Facie naar het Nederlandse toneel.

Bekijk Profiel
Maria Kraakman en Eline Arbo van het ITA Ensemble tijdens de repetities van Prima Facie in de Schuur in Haarlem.

DIGITALE PROGRAMMABROCHURE

Lees meer over het verhaal, de context en het creatieve team van Prima Facie in onze digitale programmabrochure.

NAAR DE BROCHURE
Podcast Op de planken van Internationaal Theater Amsterdam (ITA)

PODCAST: OP DE PLANKEN

In de eerste aflevering van Op de planken, de nieuwe podcast van Internationaal Theater Amsterdam, gaat programmeur Richard Kofi in gesprek met acteur Maria Kraakman en strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss over Prima Facie.

Beluister de podcast via Apple of Spotify.

OF BELUISTER DE PODCAST HIER

ACHTER DE SCHERMEN BIJ PRIMA FACIE

Eline Arbo regisseert Prima Facie bij ITA-ensemble
Eline Arbo
Regisseur
Eline Arbo

Eline Arbo (1986) is sinds september 2023 artistiek directeur van ITA. Daarvoor was zij al vanaf 2022 verbonden aan ITA als Associate Artistic Director. Sinds januari ‘23 is zij tevens Ibsen Artist in Residence, een initiatief van de Philip Loubser Foundation, dat regisseurs met een internationale ambitie de mogelijkheid geeft zichzelf artistiek te ontwikkelen.

In seizoen 23|24 gaan haar regies van Prima Facie (Suzie Miller) en De wetten (Connie Palmen) bij ITA in première en gaan haar regies van Penthesilea en De uren in reprise.

Bekijk Profiel

IBSEN ARTIST IN RESIDENCE

Vanaf januari 2023 is Eline Arbo Ibsen Artist in Residence, een initiatief van de Philip Loubser Foundation, dat regisseurs met een internationale ambitie de mogelijkheid geeft zich artistiek te ontwikkelen. De Ibsen Artist in Residence ontvangt jaarlijks een budget voor zijn eigen artistieke ontwikkeling, ook buiten ITA.

CENTRUM SEKSUEEL GEWELD

Mocht u naar aanleiding van de voorstelling behoefte hebben om te praten, kunt u steeds terecht bij Centrum Seksueel Geweld. U kunt geheel anoniem bellen (0800-0188) of chatten.

MEER INFO

Credits


van Suzie Miller
regie Eline Arbo
vertaling en dramaturgie Anna Sijbrands
scenografie Renée Faveere
licht Varja Klosse
geluidsontwerp en compositie Thijs van Vuure
kostuums Rebekka Wörmann

met dank aan de particulier producenten Joost en Marcelle Kuiper, Peter Nohlmans en Esther Kwaks
deze productie wordt ondersteund door de Philip Loubser Foundation binnen de Ibsen Artist in Residency van Eline Arbo
-|-
met Maria Kraakman

MEER ITA ENSEMBLE

Language NP Language no problem vogels ITA–Ensemble Theater vogels
Sluiten vogels ITA Ensemble / Alize Zandwijk
23 apr '24 t/m 03 mei '24
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan.
Language NP Language no problem de dokter
ITA–Ensemble Theater de dokter
Sluiten de dokter ITA Ensemble / Robert Icke
05 mei '24 t/m 17 mei '24
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina. 
Language NP Language no problem prima facie ITA–Ensemble Theater prima facie
Sluiten prima facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.
Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA–Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem de wetten ITA–Ensemble Theater de wetten
Sluiten de wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.