Der Ring des Nibelungen

Sluiten
Holland Festival

Der Ring des Nibelungen

Christopher Rüping

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Der Ring des Nibelungen
Christopher Rüping
1e rang € 38 / 2e rang € 33 / 3e rang € 26 / 4e rang € 21

Een rectificatie van Wagners legendarische opera

Door Wagner weggelaten verhalen krijgen alsnog een plek in deze meerstemmige bewerking van Der Ring des Nibelungen door Schauspielhaus Zürich.


Kun je Richard Wagners beroemde Der Ring des Nibelungen nog opvoeren zonder het te hebben over thema’s als racisme, gender en identiteit? Dat gaat niet zomaar, vinden de Duitse schrijver Necati Öziri en regisseur Christopher Rüping. Wagner maakt in zijn opera, die gaat over de honger naar macht en een ring met magische krachten, onderscheid tussen verschillende soorten wezens, en werkt daarmee ongelijke behandeling in de hand.

Festival Holland Festival

Duur 210 minuten inclusief pauze
Genre Muziektheater
Taal Duits
Boventiteling Nederlands, Engels

Maar het werk negeren, met al zijn wereldwijd gebruikte muziek, eeuwenoude mythische verhalen en verleidelijke lofzang op de natuur, is ook geen optie. Daarmee zou je de invloed die de afzonderlijke delen - Das Rheingold, Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung – de afgelopen honderdvijftig jaar hebben gehad op vele kunstenaars onterecht tenietdoen.

-|- En dus maken Rüping en Öziri een stevige en uitbundige bewerking. ‘Een rectificatie’ noemt Öziri het zelf, en samen geven ze de door Wagner weggelaten stemmen en verhalen een plek. Samen met muzikant en dichter Black Cracker en een orkest met individuele muzikanten maken ze van het magnum opus van de dode, witte componist een nieuw meerstemmig theaterfeest voor de 21e eeuw.

Credits

cast Maja Beckmann, Black Cracker, Nils Kahnwald, Benjamin Lillie, Wiebke Mollenhauer, Matthias Neukirch, Necati Öziri, Steven Sowah, Yodit Tarikwa regie Christopher Rüping decor Jonathan Mertz kostuums Lene Schwind kostuum-assistentie Ulf Brauner, Miriam Schliehe, Naïma Alissa Trabelsi muziek Black Cracker, Jonas Holle, Born in Flamez, Gil Schneider, Isa GT, Ixa Psybourg, Legion Seven, Leo Luchini, Philipp Hülsenbeck, Simonne Jones lichtGerhard Patzelt video Emma Lou Hermann dramaturgie Katinka Deecke publieksontwikkeling Silvan Gisler tourneeleiding Sonja Hildebrandt productie-assistentie Leila Vidal-Sephiha, Josephine Scheibe decor-assistentie Karl Dietrich productiestage Rosa kostuumstage Valeria Ballek inspectie Dayen Tuskan souffleur Katja Weppler vertaling Anna Galt vertalingrepetitie Alain Angehrn, Lux Züst vertaling boventiteling Sinikka Weber boventiteling Panthea met steun van Förder Circle Schauspielhaus, Schauspielhaus Zürich tekst Necati Öziri internationale betrekkingen Sonja Hildebrandt

Over Holland Festival

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en een van de oudste festivals in Europa. Het in 1947 opgerichte Holland Festival viert in 2022 het 75-jarig bestaan.

Het festival vindt ieder jaar in juni, in en om Amsterdam plaats op verschillende locaties, binnen en buiten, grootschalig en intiem, online en offline.

Meer informatie over Holland Festival

Meer Holland Festival

Language NP Language no problem Dans la mesure de l'impossible Tiago Rodrigues Theater Dans la mesure de l'impossible
Sluiten Dans la mesure de l'impossible Tiago Rodrigues
09 jun '24 t/m 11 jun '24
Tiago Rodrigues baseert zijn stuk op de verhalen van hulpverleners in rampgebieden. Zijn pure, integere aanpak maakt een intense, empathische beleving mogelijk van een extreme realiteit die de meesten van ons alleen kennen van het nieuws.
Language NP Language no problem Eu não sou só eu em mim Grupa Cena 11 Dans Eu não sou só eu em mim
Sluiten Eu não sou só eu em mim Grupa Cena 11
14 jun '24 t/m 16 jun '24
Een van de belangrijkste en gewaagdste dansgezelschappen van Brazilië brengt een energieke voorstelling waarin identiteit en uniciteit worden bevraagd en bevestigd door middel van dans, technologie en filosofie.
Language NP Language no problem Signal to Noise Forced Entertainment Theater Signal to Noise
Sluiten Signal to Noise Forced Entertainment
16 jun '24 t/m 18 jun '24
Legendarisch Brits theatergezelschap speelt met tekst, muziek en fysieke actie in nieuw werk. Zowel luchtig als verontrustend, komisch als bloedserieus.
Language NP Language no problem ALFA Wunderbaum Theater ALFA
Sluiten ALFA Wunderbaum
20 jun '24 t/m 22 jun '24
In ALFA komt een groep Europese Alfa Romeo-liefhebbers samen om in clubverband hun passie voor het Italiaanse automerk te delen. Ze praten over het clubblad, de invulling van de evenementenkalender en de jaarlijkse buitenlandrit.
Language NP Language no problem Hamlet - In the Folds of Time Christiane Jatahy Theater Hamlet - In the Folds of Time
Sluiten Hamlet - In the Folds of Time Christiane Jatahy
21 jun '24 t/m 23 jun '24
In Christiane Jatahy’s eigenzinnige interpretatie van Shakespeares klassieker wordt Hamlet, na vier eeuwen het toonbeeld van mannelijke melancholie te zijn geweest, wakker als een volwassen vrouw die haar verleden recht wil zetten.
Language NP Language no problem The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble Dans The Romeo
Sluiten The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble
25 jun '24 t/m 27 jun '24
Stel je eens voor dat er één dans was voor iedereen, geïnspireerd op een wereld zoals die had kunnen zijn. Met The Romeo verbeeldt choreograaf Trajal Harrell deze dans voor alle mensen, ongeacht achtergrond, gender, karakter of stemming en van welke generatie dan ook.
Language NP Language no problem The Second Woman Anna Breckon & Nat Randall Theater The Second Woman
Sluiten The Second Woman Anna Breckon & Nat Randall
28 jun '24
In The Second Woman herhaalt Georgina Verbaan één scène 100 keer gedurende een periode van 24 uur. Tegenover haar staan 100 verschillende mannelijke deelnemers uit de lokale gemeenschap. In elke scène ontmoeten de twee spelers elkaar voor het eerst op het podium.