Der Ring des Nibelungen

Sluiten
Holland Festival

Der Ring des Nibelungen

Christopher Rüping

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Der Ring des Nibelungen
Christopher Rüping
1e rang € 38 / 2e rang € 33 / 3e rang € 26 / 4e rang € 21

Een rectificatie van Wagners legendarische opera

Door Wagner weggelaten verhalen krijgen alsnog een plek in deze meerstemmige bewerking van Der Ring des Nibelungen door Schauspielhaus Zürich.


Kun je Richard Wagners beroemde Der Ring des Nibelungen nog opvoeren zonder het te hebben over thema’s als racisme, gender en identiteit? Dat gaat niet zomaar, vinden de Duitse schrijver Necati Öziri en regisseur Christopher Rüping. Wagner maakt in zijn opera, die gaat over de honger naar macht en een ring met magische krachten, onderscheid tussen verschillende soorten wezens, en werkt daarmee ongelijke behandeling in de hand.

Festival Holland Festival

Duur 210 minuten inclusief pauze
Genre Muziektheater
Taal Duits
Boventiteling Nederlands, Engels

Maar het werk negeren, met al zijn wereldwijd gebruikte muziek, eeuwenoude mythische verhalen en verleidelijke lofzang op de natuur, is ook geen optie. Daarmee zou je de invloed die de afzonderlijke delen - Das Rheingold, Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung – de afgelopen honderdvijftig jaar hebben gehad op vele kunstenaars onterecht tenietdoen.

-|- En dus maken Rüping en Öziri een stevige en uitbundige bewerking. ‘Een rectificatie’ noemt Öziri het zelf, en samen geven ze de door Wagner weggelaten stemmen en verhalen een plek. Samen met muzikant en dichter Black Cracker en een orkest met individuele muzikanten maken ze van het magnum opus van de dode, witte componist een nieuw meerstemmig theaterfeest voor de 21e eeuw.

Credits

cast Maja Beckmann, Black Cracker, Nils Kahnwald, Benjamin Lillie, Wiebke Mollenhauer, Matthias Neukirch, Necati Öziri, Steven Sowah, Yodit Tarikwa regie Christopher Rüping decor Jonathan Mertz kostuums Lene Schwind kostuum-assistentie Ulf Brauner, Miriam Schliehe, Naïma Alissa Trabelsi muziek Black Cracker, Jonas Holle, Born in Flamez, Gil Schneider, Isa GT, Ixa Psybourg, Legion Seven, Leo Luchini, Philipp Hülsenbeck, Simonne Jones lichtGerhard Patzelt video Emma Lou Hermann dramaturgie Katinka Deecke publieksontwikkeling Silvan Gisler tourneeleiding Sonja Hildebrandt productie-assistentie Leila Vidal-Sephiha, Josephine Scheibe decor-assistentie Karl Dietrich productiestage Rosa kostuumstage Valeria Ballek inspectie Dayen Tuskan souffleur Katja Weppler vertaling Anna Galt vertalingrepetitie Alain Angehrn, Lux Züst vertaling boventiteling Sinikka Weber boventiteling Panthea met steun van Förder Circle Schauspielhaus, Schauspielhaus Zürich tekst Necati Öziri internationale betrekkingen Sonja Hildebrandt

Over Holland Festival

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en een van de oudste festivals in Europa. Het in 1947 opgerichte Holland Festival viert in 2022 het 75-jarig bestaan.

Het festival vindt ieder jaar in juni, in en om Amsterdam plaats op verschillende locaties, binnen en buiten, grootschalig en intiem, online en offline.

Meer informatie over Holland Festival

Meer Holland Festival

Language NP Language no problem Exótica Amanda Piña, nadaproductions Dans Exótica
Sluiten Exótica Amanda Piña, nadaproductions
06 jun '23 t/m 07 jun '23
In het begin van de twintigste eeuw hadden veel dansers en choreografen uit verschillende delen van de wereld veel succes in Europa. Toch raakten ze in de vergetelheid omdat ze niet in de westerse canon pasten. Met EXÓTICA blaast choreograaf Amanda Piña hun werk nieuw leven in.
Language NP Language no problem Angela (a strange loop) Susanne Kennedy, Markus Selg Theater Angela (a strange loop)
Sluiten Angela (a strange loop) Susanne Kennedy, Markus Selg
07 jun '23 t/m 09 jun '23
Voor Angela (a strange loop) nemen regisseur Susanne Kennedy en multimediakunstenaar Markus Selg het leven van een vrouw als uitgangspunt om het individuele leven als een reis weer te geven en te vragen wat het betekent om vandaag de dag een mens te zijn.
Language NP Language no problem Lemniskata Lukas Avendaño Dans Lemniskata
Sluiten Lemniskata Lukas Avendaño
12 jun '23 t/m 14 jun '23
Een abstract decor met enorme, met touw bespannen frames, een geluidsontwerp voor pre-koloniale instrumenten en een krachtige groepschoreografie, maken het eerste grootschalige danswerk van de Mexicaanse kunstenaar Lukas Avendaño tot een poëtische reis.
Language NP Language no problem penthesileaITA–EnsembleTheater penthesilea
Sluiten penthesilea ITA-ensemble / Eline Arbo
15 jun '23 t/m 25 jun '23
In dit verschroeiende drama over een fatale liefde kolkt een zinderende passie die onstuitbaar naar de oppervlakte dringt.
Language NP Language no problem Vake Poes; of hoe God verdween Lisaboa Houbrechts, laGeste (les ballets C de la B + kabinet k) Theater Vake Poes; of hoe God verdween
Sluiten Vake Poes; of hoe God verdween Lisaboa Houbrechts, laGeste (les ballets C de la B + kabinet k)
16 jun '23 t/m 17 jun '23
Hoe werken verborgen trauma’s uit het verleden door in het heden? Vake Poes; of hoe God verdween is een familie-epos dat drie generaties overspant vanuit het perspectief van een jong meisje.
Language NP Language no problem Dragons Eun-Me Ahn Dans Dragons
Sluiten Dragons Eun-Me Ahn
20 jun '23 t/m 21 jun '23
Met hun hedendaagse én traditionele dansen, te midden van een speels futuristische setting met holografische projecties, onthullen dansers uit verschillende Aziatische landenhun hoop en visie voor de toekomst. Een kleurrijk vuurwerk!
Language NP Language no problem Bros Romeo Castelluci, Socìetas Theater Bros
Sluiten Bros Romeo Castelluci, Socìetas
24 jun '23 t/m 25 jun '23
Waar en waarom ontstaat geweld? Met adembenemende beelden en geluid toont Romeo Castellucci in Bros hoe het meest brute geweld zonder enig aanwijsbaar kwaad kan ontstaan.