Fúria

Sluiten
Julidans

Fúria

Lia Rodrigues (BR)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Fúria
Lia Rodrigues (BR)

Passie, woede en engagement in een stampende, voortrollende processie

Fúria is Portugees voor woede, enthousiasme, passie, bezieling. Van al die emoties is de gelijknamige voorstelling van de Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues doordrenkt. Alle heilige huisjes worden omver geschopt in een barokke voorstelling, een vertolking van de gevoelens van de verdrukten in de favela’s, de Braziliaanse sloppenwijken. Fúria is een ritmisch stampende, eeuwig voortrollende processie die tot de verbeelding spreekt en er ver overheen gaat.

Julidans
Hoofdprogramma

Duur 70 minuten
Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Rabozaal

Nagesprek op 14 juli met Lia Rodrigues

Fúria


Met haar krachtige, energieke danstaal creëert Lia Rodrigues uit soms heftige botsingen – zowel fysiek als psychisch – een intense gemeenschappelijkheid. De ene scène gaat bijna ongemerkt over in de volgende en telkens verschijnen de dansers in een andere gedaante. Af en toe breekt er een individu, duo of trio los uit de groep, om daarna weer te verdwijnen in de massa.
-|-
Elk beeld, personage of wezen roept associaties op die vervolgens oplossen als in een droom. Een reeks indrukwekkende beelden komt voorbij: koninginnen die tijgers berijden, mannen die in vrouwen veranderen of andersom, Amazone-krijgers, een wirwar van kleuren, lichamen en lichaamsdelen. Personages transformeren voortdurend van gedaante en geslacht.

© Sammi Landweer
© Sammi Landweer

Lia Rodrigues


De Braziliaanse Rodrigues – in 2014 kreeg ze de Prins Claus Prijs voor haar oeuvre – geldt internationaal als een van de grote dansvernieuwers. Vanuit de favela’s van Rio de Janeiro veroverde ze de wereld. Ze begon in 1990 in Rio een festival voor hedendaagse dans. In 2009 kwam daar ook een dansgezelschap bij én in 2011 zette ze een dansschool op in een van de grootste favela’s waar leerlingen gratis dansles kunnen volgen. Rodrigues heeft de Braziliaanse hedendaagse dans op de internationale kaart gezet.Van haar is op Julidans ook de voorstelling Encantado te zien, het vervolg op Fúria.

Rodrigues: “Voor de creatie van Fúria bouwden we een verzameling beelden van de wereld en van Brazilië; beelden van het heden en het verleden, beelden van vreugde, pijn, geweld, liefde. We maakten een grote muurschildering in het Centro de Artes da Maré.
-|-
En we begonnen te werken aan de samenhang van deze beelden, ze in relatie tot elkaar te plaatsen, op zoek naar kleuren, omgevingen, texturen, om levende beelden te creëren.”

Rodrigues daagt de toeschouwers uit om vaste ideeën over identiteit los te laten door ze telkens op het verkeerde been te zetten. Haar dansstukken zijn geëngageerd en poëtisch. Fúria werd gecreëerd ten tijde van de Braziliaanse verkiezingen in 2018. Ze wilde de woede wakker maken, de kracht om weerstand te bieden, de passie om te scheppen vergroten. Rodrigues en haar dansers slaagden erin om vanuit die woede iets van grote schoonheid en kracht te creëren.

REVIEWS

Etcetera

‘Niet enkel dat choreografische vernuft maakt Fúria ongewoon, zelfs uitzonderlijk. Dat ligt ook aan de performers zelf. Hun bezieling is voortdurend totaal, op het schrikwekkende af.’

Credits


gecreëerd in december 2018
creatie Lia Rodrigues
gedanst en gecreëerd in nauwe samenwerking door Leonardo Nunes, Carolina Repetto, Valentina Fittipaldi, Andrey da Silva, Larissa Lima, Ricardo Xavier, David Abreu, Matheus Macena,Tiago Oliveira, Raquel Alexandre
met medewerking van Felipe Vian, Karoll Silva en Clara Cavalcante
assistent bij creatie Amalia Lima
dramaturgie Silvia Soter
artistieke medewerking en beelden Sammi Landweer
lichtontwerp Nicolas Boudier
stage managers Magali Foubert en Baptistine Méral
internationale reserveringen Colette de Turville
productie coördinator Astrid Toledo
-|-
administratie Jacques Segueilla
muziek fragmenten van traditionele liederen en dansen van Kanak - Nieuw-Caledonië
met dank aan Zeca Assumpçao, Inês Assumpçao, Alexandre Seabra, Mendel-|-Production Chaillot – Théâtre national de la Danse (Paris), Festival d’Automne (Paris), le CENTQUATRE-PARIS, MA scène nationale (Montbéliard), Künstlerhaus Mousonturm (Frankfurt am Main) im Rahmen des Festivals Frankfurter Position 2019, Kunstenfestivaldesarts (Brüssel), Teatro Municipal do Porto, Festival DDD - dias de dança (Porto, Matosinhos, Gaia), Theater Freiburg, Muffatwerk (München), Lia Rodrigues Companhia de Danças

met steun van Fondation d’entreprise Hermès part of the program “New Settings” and Redes da Maré - Centro de Artes da Maré (Rio de Janeiro)

Lia Rodrigues is een associate artist bij Chaillot – Théâtre national de la Danse en bij Centquatre Paris.

MEER

Language NP Language no problem Encantado Lia Rodrigues (BR) Dans Encantado
Sluiten Encantado Lia Rodrigues (BR)
De Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues gaat in het kleurrijke Encantado op zoek naar riten en gebruiken die we jammerlijk uit het oog verloren zijn. Een betoverende viering van wonderbaarlijke individuen.
Language NP Language no problem BYGONES David Raymond & Tiffany Tregarthen (CA) / Out Innerspace Dance Theatre Dans BYGONES
Sluiten BYGONES David Raymond & Tiffany Tregarthen (CA) / Out Innerspace Dance Theatre
Een angstvisioen dat totaal uit de bocht vliegt. Als een David Lynch-film op speed. Dansers die de zwaartekracht tarten. Boeken, theekopjes en bloempotten leiden een eigen leven, raadselachtige wezens sluipen uit de schaduw.
Language NP Language no problem DARKMATTER Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties Dans DARKMATTER
Sluiten DARKMATTER Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties
Hoe zou de wereld eruitzien als er geen kolonisatie had bestaan? In D̶A̶R̶K̶MATTER weken Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés hun lichaam los uit vastgeroeste patronen en vooroordelen, en gaan ze op zoek naar een nieuwe, futuristische omgeving: het D̶A̶R̶K̶MATTER-universum.
Language NP Language no problem GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole Nicole Beutler Projects (NL/DE) Dans GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole