BYGONES

Sluiten
Julidans

BYGONES

David Raymond & Tiffany Tregarthen (CA) / Out Innerspace Dance Theatre

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
BYGONES
David Raymond & Tiffany Tregarthen (CA) / Out Innerspace Dance Theatre

Alle zintuigen op scherp in dit hypnotiserende spookhuis van dans, theater en verbluffende illusie

Welkom in het hallucinaire universum van Bygones van de Canadese choreografen David Raymond en Tiffany Tregarthen. Met special effects en illusietrucs waarvan je mond openzakt.

Julidans
Hoofdprogramma

Duur 70 minuten
Locatie Theater Bellevue
Zaal Grote Zaal

Nagesprek op 9 juli met David Raymond & Tiffany Tregarthen

BYGONES


Riemen vast voor het spetterende danstheater van Out Innerspace Dance Theatre, een opwindend hedendaags dansgezelschap uit Vancouver. Je wordt meegezogen in een fantasiewereld van illusies van het soort ‘hoe-kán-dit?’. Belichting en videoprojecties creëren muren van licht, of schaduwen om door te worden opgeslokt of juist aan te ontsnappen.

Vijf dansers zitten gevangen in een duister tijd-ruimtevacuüm, ontdaan van alle wetten en logica. Ze worden voortgestuwd door zichtbare en onzichtbare krachten. Steeds opnieuw raakt hun wereld uit zijn voegen. En als er iets van onder controle lijkt, spat het hele zooitje weer uit elkaar. Geen grond is vast, letterlijk – soms bevriezen de dansers horizontaal in het luchtledige, terwijl de hemel begint te grommen en zelfs het gezellige theehoekje vervaarlijk aan het rammelen slaat.

Bygones betekent zoiets als ‘gedane zaken’ en daarvan weten we: die nemen geen keer. Alle verkeerde afslagen, onoverwonnen angsten en niet uitgekomen dromen uit ons verleden nemen we mee de toekomst in. Die blijven ons op de hielen zitten, zoals de choreografen David Raymond en Tiffany Tregarthen tonen in een stroom aan bezeten beelden.
-|-
Toch is er ook plaats voor hoopvolle verwachting. Want we zijn als mens toch zeker krachtig genoeg om zelf onze toekomst in te kleuren?

‘Onze levens worden gestuurd door verandering, en toch houden we graag vast aan het oude, het bekende’, aldus de makers. ‘Het kan voelen alsof de veranderingen te snel gaan, of juist alsof we vastzitten in een patroon. Verandering brengt ons kompas in de war. Die desoriëntatie krijgt vorm in het beeld van onophoudelijk vallen. Niets is krachtiger dan de hoop op betere tijden.’

Raymond en Tregarthen zijn als dansers verbonden aan Kidd Pivot, het beroemde Canadese dansgezelschap van choreograaf Crystal Pite. In Bygones zie je invloeden terug van haar Revisor (ITA, 2020 en 2022) en Betroffenheit (Julidans, 2017). Wat stevige beeldtaal en ultravirtuoze dans betreft doet Bygones er zeker niet voor onder. Hun talent als maker is in Nederland niet onopgemerkt gebleven: het choreografenduo heeft afgelopen april hun debuut gemaakt bij NDT II.

REVIEWS

Dance International

‘Filmisch en vol expressieve, rijke beweging: op meesterlijke wijze vertalen Tregarthen en Raymond visuele werelden van hun verbeelding naar het podium.’

Credits


gemaakt en uitgevoerd door David Raymond en Tiffany Tregarthen in samenwerking met Elya Grant, David Harvey en Renée Sigouin 
lichtontwerp James Proudfoot
video licht ontwerp Eric Chad
geluidsontwerp Kate De Lorme
kostuums Kate Burrows, vest door Hajnalka Mandula
mixed media masker & ontwerp handen Lyle Reimer (LyleXOX)
toneelmeester Jessica (Ying-Jye) Han 
schommel Aiden Cass Internationaal Agent Belsher Arts Management
OIS Bestuur Dylan Connelly, Marc-Andre Boyes-Manseau, Darcy McKitrick, Michael Musacchio, Tara Fanara Palko, Manoj Shankar
Muziek Adam Asnan, Sanford Clark, Rural Colours, Lucrecia Dalt, JK FLESH, Leonor González, Blessed Initiative, Kaboom Karavan, Kid Koala, Kali Malone, Jake Meginsky, Andrew Pekkler, Thomas Stone, Warm Stranger, Eric Thielemans

-|-
Out Innerspace dankt de support van de Bygones Presenting/Producing partners Agora de la danse (Montreal, QC), La Rotonde (Quebec City, QC) and The Dance Victoria Chrystal Dance Prize.
Creatie en productie residenties The Dance Centre, Arts Umbrella, ArtSpring, Shadbolt Centre for the Arts, Revelstoke Performing Arts Centre, Yukon Arts Centre and Centennial Theatre.
Gemaakt met support van The Canada Council for the Arts, The BC Arts Council and the City of Vancouver.

Wereldpremiere october 2019 op One Dance Week Festival in Plovdiv, Bulgaria

Meer

Language NP Language no problem Encantado Lia Rodrigues (BR) Dans Encantado
Sluiten Encantado Lia Rodrigues (BR)
De Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues gaat in het kleurrijke Encantado op zoek naar riten en gebruiken die we jammerlijk uit het oog verloren zijn. Een betoverende viering van wonderbaarlijke individuen.
Language NP Language no problem The Power (of) The Fragile Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties Dans The Power (of) The Fragile
Sluiten The Power (of) The Fragile Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties
In The Power (of) The Fragile danst de Vlaams-Tunesische Mohamed Toukabri samen met zijn moeder Mimouna Latifa Khamessi. We zien hun relatie gespiegeld in twee bewegende lichamen. Uit welke vormen kan de ‘meest archetypische aller relaties’ bestaan?
Language NP Language no problem Eros Schweigman& (NL) Dans Eros
Sluiten Eros Schweigman& (NL)
Celebrate the body: Schweigman& en DOX vieren het vrouwenlichaam. In Eros gaan vijf vrouwen op zoek naar de kracht en het plezier van hun sensualiteit. In een eigentijds ritueel gaan de remmen los en wordt het vrouw-zijn in al zijn facetten gevierd.