Eros

Sluiten
Julidans

Eros

Schweigman& (NL)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Eros
Schweigman& (NL)

De vrouwelijke energie ontketend in een zinnelijke totaalervaring

Celebrate the body: Schweigman& en DOX vieren het vrouwenlichaam. In Eros gaan vijf vrouwen op zoek naar de kracht en het plezier van hun sensualiteit. In een eigentijds ritueel gaan de remmen los en wordt het vrouw-zijn in al zijn facetten gevierd.

Julidans
Julidans NL

Duur 90 minuten
Locatie Meervaart
Zaal Blauwe Zaal

Met na afloop Afterparty

Zinsbegoochelende totaalervaringen


Theatermaker Boukje Schweigman ontregelt de zintuigen en laat mensen anders kijken naar de wereld dan ze gewend zijn. In haar ervaringstheater brengt ze de meest alledaagse verschijnselen terug tot hun essentie. De titels van haar werk zeggen het al: Grond, Hoek, Spiegel, Val. Van concrete noties maakt ze tastbare ervaringen die van alle kanten worden bekeken, omgekeerd, uitgeplozen. Zo worden ze losgezongen van elke vanzelfsprekendheid en verwerkt tot zinsbegoochelende totaalervaringen.

Ging het in haar laatste voorstelling Spectrum over kleur, in Eros staat niets minder dan de vrouwelijke sensualiteit centraal. Eros is natuurlijk de god van de liefde en de passie. Schweigman constateert dat vrouwen vaak met te weinig liefde kijken naar hun lichaam en zeker naar alles wat te maken heeft met sensualiteit en seksualiteit.
-|-
Met haar vijf vrouwelijke dansers ging ze op zoek naar de vrouwelijke sensualiteit. Over het werkproces vertelt ze: ‘Het leek wel of we de doos van Pandora openden. Veel vrouwen hebben als het ware een deksel op hun onderbuik en niet voor niks. Eeuwenlange onderdrukking en misbruik hebben hun sporen achtergelaten.’ Die donkere kanten, de schaamte en het schuldgevoel, hebben ze in de veiligheid van het repetitielokaal opgezocht en achter zich gelaten. Ze wilden over de drempel heen stappen, de vreugde, de erotiek van het lichaam en de onschuldige, vrolijke en speelse levenslust herontdekken.

Kun jij na Eros niet langer stil blijven zitten? Ibelisse Guardia Ferragutti, performer, muzikant, zangeres, kunstenaar én een van de spelers van Eros, haalt na de voorstelling haar DJ-apparatuur tevoorschijn, en wil je met haar opzwepende beats naar een zwetend hoogtepunt bewegen. Move that body!

© Karin Jonkers
© Karin Jonkers

EROS


In Eros is het klaar met alle taboes en clichés: het dak gaat eraf! Ondersteund door drums en percussie van Frank Rosaly en Katherina Bornefeld (The EX) is het een aanstekelijke, levenslustige voorstelling geworden. De schaamte voorbij. Of in Schweigmans eigen woorden: ‘Een zinderende totaalervaring voorbij het alledaagse.

-|-
Eros is een coproductie van Schweigman& en DOX. Dat de Utrechtse gezelschappen de handen ineenslaan, leidt tot nieuwe dimensies in beider werk: het fysiek-zintuiglijke, rituele werk van Schweigman& vermengd met de focus op jeugdcultuur en urban dans(theater) van DOX.

over vrouwelijke kracht

WORKSHOP

Dansvoorstelling Eros viert de vrouwelijke sensualiteit. Zes dansers geven zich over aan een opzwellend zintuiglijk ritueel dat barst van de levensenergie. Fiona Dekkers, één van de dansers uit Eros, geeft op de dinsdag voorafgaand aan de voorstellingen in de Meervaart een workshop waarin die vrouwelijke kracht en levensenergie centraal staat. Hoe kunnen we die kracht omarmen en ons er compleet aan overgeven?

Fiona (24 jaar) werkt sinds 2018 bij gezelschappen als DOX en Backbone Alida Dors, en heeft haar roots in de hiphopscene. Haar stijl kenmerkt zich als krachtig, dynamisch en fysiek. Ze geeft dansles op verschillende plekken rondom Utrecht aan jong en oud en aan dansers in opleiding. De workshop bestaat uit een introductie door Fiona, een gezamenlijke warming-up en daarna wordt er door middel van oefeningen en improvisaties gedanst met elkaar, waarbij men op zoek gaat naar de sensualiteit en de kracht van het eigen lichaam. Hou je van dansen en ben je nieuwsgierig geworden?

Dit is geen genderspecifieke workshop. MVX, allemaal welkom! Er is plek voor 20 deelnemers dus wees er snel bij.

Datum: dinsdag 12 juli van 19.30 - 21.00
Locatie: Meervaart Studio / ingang achterkant gebouw / Osdorpplein 6 / rode deur
Kosten: geen
Aanmelden: aanmelding verplicht via kaartverkoop@meervaart.nl
Voor wie? 16+ en geen danservaring vereist

REVIEWS

De Correspondent

‘een indringende, ontwapenende en inspirerende ervaring’

NRC

‘Schweigman behoort tot meest originele theatermakers in het land’

De Volkskrant

'Vrouwelijk en sensueel’

Credits


concept Boukje Schweigman, Ibelisse Guardia Ferragutti
makers/ performers Lysanne van Berlo, Fiona Dekkers,  Luana van Eekeren, Ibelisse Guardia Ferragutti, Rosanna ter Steege, Goda Zukauskaite
drums en percussie Frank Rosaly, Katherina Bornefeld
regie Boukje Schweigman
muziekcompositie Frank Rosaly
scenografie Theun Mosk
kostuumontwerp Esmée Thomassen
casting in samenwerking met Hildegard Draaijer
regieassistentie Anemone Oostvriesland, Rachel Schuit
productieleiding Lise van den Hout, Vera Andeweg
techniek Bart van den Heuvel, Albert-Jan ten Napel, Jorn Kortooms, Jeroen de Goei
-|-
dramaturgisch advies Loes van der Pligt
hoofd techniek Jurr van Diggele
hoofd productie Puck Mathot
publiciteit en marketing Lonneke Laurant
educatie Anemone Oostvriesland, Kir Robben
zakelijk directeur Rachel Feuchtwang

met dank aan Wennah Wilkers, alle vrijwilligers en de educatieteams van Schweigman& en DOX

Meer

Language NP Language no problem Tender Men Koen De Preter (BE) Dans Tender Men
Sluiten Tender Men Koen De Preter (BE)
Tender Men boeit en verwart, treitert en triggert ergens op de grens tussen bro, bromance en romance.
Language NP Language no problem Private Song Alexandra Bachzetsis (CH/GR) Dans Private Song
Sluiten Private Song Alexandra Bachzetsis (CH/GR)
Private Song is een dansvoorstelling en een mini-concert; een charismatische performance over man-vrouw-cliché's met live gezongen Griekse blues.
Language NP Language no problem OPUS Christos Papadopoulos / Leon & the Wolf (GR) Dans OPUS
Sluiten OPUS Christos Papadopoulos / Leon & the Wolf (GR)
OPUS is Die Kunst der Fuge van J.S. Bach zoals je die nog nooit hebt gezien. Ja, 'gezien' is hier het juiste woord. De makers groeven diep in de ritmes van de compositie en verbeelden die microscopisch precies.
Language NP Language no problem Ta(m)bu & Imprenta Junadry Leocaria (NL) / Korzo Producties Dans Ta(m)bu & Imprenta
Sluiten Ta(m)bu & Imprenta Junadry Leocaria (NL) / Korzo Producties
Opvallend talent maakt eerbetoon aan haar roots en aan de schoonheid van de verboden muziek en dans van Curaçao.