ITA–Ensemble

gevechten en metamorfosen van een vrouw

Sluiten

gevechten en metamorfosen van een vrouw

ITA-ensemble / Ivo van Hove

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
gevechten en metamorfosen van een vrouw
ITA Ensemble / Ivo van Hove

'Heebink en Mardo spelen hartveroverend' – de Volkskrant

Édouard Louis gaf Ivo van Hove al in een vroeg stadium de kans om zijn meest recente werk over zijn moeder te lezen. Vorig jaar maakte van Hove Gevechten en metamorfosen van een vrouw met Marieke Heebink en Majd Mardo.

Locatie Nederlandse tournee
Duur 90 minuten
Genre Theater
Taal Nederlands

Gevechten en metamorfosen van een vrouw


Op een dag stuit Édouard Louis op een foto van zijn moeder toen ze twintig jaar oud was. Een gelukkige jonge vrouw vol hoop, vol dromen. Maar hijzelf kent zijn moeder alleen maar als totaal ongelukkig, gevangen in een routineus leven als huisvrouw. Wat is er in die twintig jaar gebeurd? Dat is het uitgangspunt van het nieuwe boek van Édouard Louis dat door ITA in wereldpremière voor het toneel wordt bewerkt.

Het werk van Édouard Louis is radicaal persoonlijk. Zijn romans zijn extreem autobiografisch maar ook maatschappelijk urgent. Hij wil de arbeidersklasse een stem geven, mensen die zelden in de literatuur en op het toneel aan bod komen.
-|-
We zien hoe zijn moeder elke dag moet vechten tegen een dominante mannenwereld waarin ze haar talenten en dromen niet kan realiseren. Ze mag zelfs geen rijles nemen. Het kost haar twintig jaar om zich te bevrijden. Ze verlaat haar man, laat alles achter en vestigt zich in Parijs.

Na Wie heeft mijn vader vermoord, het vaderboek is er nu het moederboek. Hans Kesting was de vader. Marieke Heebink speelt nu de moeder. Édouard Louis zelf wordt vertolkt door Majd Mardo.

IVO VAN HOVE OVER GEVECHTEN EN METAMORFOSEN VAN EEN VROUW

'Na boeken waarin geweld centraal stond verraste Édouard Louis me met een tekst waarin naast geweld tederheid de toon aangeeft. Het boek beschrijft de moeizame gevechten van een vrouw om zichzelf te zijn, zelf keuzes te maken. Maar het is vooral ook een langzame toenadering van een moeder en een zoon.’

CAST

Language NP Language no problem Marieke Heebink Marieke Heebink
Language NP Language no problem Majd Mardo Majd Mardo

Reviews

de Volkskrant

'En daar is ze dan: de moeder, schitterend belichaamd door Marieke Heebink'

NRC

'De acteurs weten in enkele verstilde scènes de onderliggende kwetsbaarheid van de personages te vinden. Vooral Heebink doet dat magistraal: in haar rol traceert ze met grote precisie de ontwikkeling van een vrouw die ondanks decennia van liefdeloosheid toch nooit gebroken is.'

De Standaard

'De transformatie van de moeder, de voorzichtige toenadering tot haar zoon, hoe ze voor het eerst durft te spreken over de toekomst: in de finale beroert het stuk je hart.'

BEHIND THE SCENES

Ga backstage bij het repetitieproces van Gevechten en metamorfosen van een vrouw en ontdek hoe de voorstelling gemaakt is.

Credits


van Édouard Louis
regie, vertaling & bewerking Ivo van Hove
scenografie & licht Jan Versweyveld
kostuumontwerp An d’Huys
muziek George Dhauw
dramaturgisch advies Johan Reyniers
particulier producent Bertil van Kaam

met Marieke Heebink, Majd Mardo
-|-
assistent regie Erasmus Mackenna
assistent scenografie Roel van Berckelaer
hoofd techniek Reyer Meeter
productie Michiel van Schijndel, Eva Sol
hoofd artistiek bureau Loesje Riethof
techniek Kevin Cuyvers (1e inspiciënt), Paul van der Zouwe, Dennis van Scheppingen, Emile Bleeker, Rinse de Jong, Danne Hekman, Zinzi Kemper
kostuumatelier Wim van Vliet (hoofd), Farida Bouhbouh
kap & grime David Verswijveren
uitvoering decor Kloosterboer
fotografie Dim Balsem, Fabian Calis
grafisch vormgeving Serena Kloet

MEER ITA-ENSEMBLE

Language NP Language no problem de wetten ITA–Ensemble Theater de wetten
Sluiten de wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.
Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA–Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem prima facie ITA–Ensemble Theater prima facie
Sluiten prima facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.
Language NP Language no problem medea
ITA–Ensemble Theater medea
Sluiten medea ITA Ensemble / Simon Stone
In zijn versie van Medea mengt Simon Stone de tragedie van Euripides met het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw die in de jaren negentig haar kinderen ombrengt.
Language NP Language no problem judas ITA–Ensemble Theater judas
Sluiten judas ITA Ensemble / Robert Icke
De naam Judas is bij veel van ons bekend. De verrader. Het scheldwoord. Een man die eeuw na eeuw voor zijn doortrapte lafheid is veroordeeld en tot op de dag van vandaag geen gratie verdient – of – is dat misschien een half verhaal?
Language NP Language no problem ITA Live Encore: Kings of War ITA–Ensemble Film ITA Live Encore: Kings of War
Sluiten ITA Live Encore: Kings of War ITA–Ensemble
In Kings of war voegt Ivo van Hove de toneelstukken Henry V, Henry VI en Richard III van William Shakespeare samen tot één explosieve voorstelling over leiderschap.
Language NP Language no problem Cliënt E. Busken
on Tour
ITA–Ensemble Theater Cliënt E. Busken
Sluiten Cliënt E. Busken ITA Ensemble / Maria Kraakman
Maria Kraakman debuteert als regisseur bij ITA met Cliënt E. Busken, een monoloog gespeeld door Gijs Scholten van Aschat en muzikant Jip van den Dool. De tekst is gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers.
Language NP Language no problem julie ITA–Ensemble Theater julie
Sluiten julie ITA Ensemble / Rebecca Frecknall
De jonge Britse sterregisseur Rebecca Frecknall maakt een eigentijdse bewerking van het beroemde stuk van August Strindberg.