Hamlet - In the Folds of Time

Hamlet - In the Folds of Time
21 jun '24 t/m 23 jun '24
Christiane Jatahy

In Christiane Jatahy’s eigenzinnige interpretatie van Shakespeares klassieker wordt Hamlet, na vier eeuwen het toonbeeld van mannelijke melancholie te zijn geweest, wakker als een volwassen vrouw die haar verleden recht wil zetten.

Festival Holland Festival

Duur 120 minuten
Genre theater
Taal Frans, Portugees
Boventiteling Engels, Nederlands

Nederlandse première vrijdag 21 juni


Deze nieuwe Hamlet ziet zich geconfronteerd met gewelddadige machtsstructuren, zonder te vergeten welke gewelddadigheden zij zelf in het verleden heeft gepleegd, en voelt een diep verlangen om deze radicaal omver te werpen. Ze wordt omringd door geesten uit het verleden – waaronder een aantal vrouwelijke: moeder Gertrude en verloofde Ophelia – die Hamlet aansporen haar verleden onder ogen te zien en ‘opnieuw te beleven’. Alleen door dit verleden te erkennen zal de revolutie – zowel persoonlijk als openbaar – mogelijk zijn.

De Braziliaanse associate artist Christiane Jatahy vestigde haar naam als schrijver en theatermaker met een werkwijze waarbij vaak een klassieke tekst uit de Europese literaire canon als basis dient. Door deze teksten in de context van onze tijd en van haar eigen culturele achtergrond te plaatsen, verandert ze de dynamiek van de verhalen die we allemaal kennen op dramatische wijze.
-|-
Ze heeft een krachtige theatertaal ontwikkeld die haast documentair camerawerk combineert met topklasse acteren en zo de complexiteit van de personages zichtbaar maakt. Door audiovisuele beelden te confronteren met live performance daagt ze onze conventionele manier van waarnemen uit en roept vragen op over wat ‘echt’ en wat ‘geënsceneerd’ is, over wie bepaalt hoe en wat en in welk tijdsbestek we werkelijk zien.

Christiane Jatahy: "Hamlet is mogelijk een van de indrukwekkendste stukken ooit geschreven, het lag al naast me te wachten sinds ik begon met theater."

CREDITS


tekst William Shakespeare
regie en bewerking Christiane Jatahy
toneelbeeld Christiane Jatahy, Thomas Walgrave
artistieke medewerking Thomas Walgrave
licht Thomas Walgrave
director of photography Paulo Camacho
camera Paulo Camacho
videosysteem Julio Parente
originele muziek Vitor Araújo
geluidsontwerp Pedro Vituri
-|-
regie-assistent Laurence Kelepikis
samenwerking Henrique Mariano
assistentie Henrique Mariano
dramaturgisch advies Christophe Triau
met Isabel Abreu, Tom Adjibi, Servane Ducorps, Clotilde Hesme, David Houri, Tonan Quito, Matthieu Sampeur
productie Odéon-Théâtre de l'Europe
in samenwerking met Cie Vértice - Axis productions
coproductie Les Nuits de Fourvière - Festival international de la Métropole de Lyon, Holland Festival, Wiener Festwochen

OVER HOLLAND FESTIVAL

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en een van de oudste festivals in Europa. Het in 1947 opgerichte Holland Festival vierde in 2022 het 75-jarig bestaan.

Het festival vindt ieder jaar in juni, in en om Amsterdam plaats op verschillende locaties, binnen en buiten, grootschalig en intiem, online en offline.

MEER INFORMATIE OVER HOLLAND FESTIVAL

Meer Holland Festival

Language NP Language no problem Hamlet - In the Folds of Time Christiane Jatahy Theater Hamlet - In the Folds of Time
Sluiten Hamlet - In the Folds of Time Christiane Jatahy
21 jun '24 t/m 23 jun '24
In Christiane Jatahy’s eigenzinnige interpretatie van Shakespeares klassieker wordt Hamlet, na vier eeuwen het toonbeeld van mannelijke melancholie te zijn geweest, wakker als een volwassen vrouw die haar verleden recht wil zetten.
Language NP Language no problem ALFA Wunderbaum Theater ALFA
Sluiten ALFA Wunderbaum
20 jun '24 t/m 22 jun '24
In ALFA komt een groep Europese Alfa Romeo-liefhebbers samen om in clubverband hun passie voor het Italiaanse automerk te delen. Ze praten over het clubblad, de invulling van de evenementenkalender en de jaarlijkse buitenlandrit.
Language NP Language no problem The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble Dans The Romeo
Sluiten The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble
25 jun '24 t/m 27 jun '24
Stel je eens voor dat er één dans was voor iedereen, geïnspireerd op een wereld zoals die had kunnen zijn. Met The Romeo verbeeldt choreograaf Trajal Harrell deze dans voor alle mensen, ongeacht achtergrond, gender, karakter of stemming en van welke generatie dan ook.
Language NP Language no problem The Second Woman Anna Breckon & Nat Randall Theater The Second Woman
Sluiten The Second Woman Anna Breckon & Nat Randall
28 jun '24
In The Second Woman herhaalt Georgina Verbaan één scène 100 keer gedurende een periode van 24 uur. Tegenover haar staan 100 verschillende mannelijke deelnemers uit de lokale gemeenschap. In elke scène ontmoeten de twee spelers elkaar voor het eerst op het podium.