Inventions

Inventions
07 okt '23 t/m 08 okt '23
Mal Pelo

Een collectief, poëtisch en levendig stuk waarin dans, strijkkwartet en barokzang het immense werk van Bach verkennen. Na meer dan een decennium de muziek van Johann Sebastian Bach te hebben verkend, presenteert Mal Pelo Inventions; het derde stuk in hun vierluik geïnspireerd door zijn muziek.

Duur 70 min
Genre dans
Taal language no problem

Inventions

Droevige en zachte strijkers vullen de ruimte van het podium terwijl het langzaam oplicht. Een voor een betreden muzikanten, klassieke zangers en dansers het licht. Als in een fuga schetsen ze mogelijke trajecten tussen stilte en muziek. Voor dit voorlaatste opus in hun vierluik over het immense werk van Johann Sebastian Bach nemen María Muñoz en Pep Ramis, oprichters en choreografen van het Spaanse collectief Mal Pelo, ons mee op een hemelse reis. Een kruising waar hedendaagse passen en barokmuziek harmonieën en contrapunten creëren. De zestien performers die samen dit emotionele koor vormen, verbeelden samen een poëzie van bewegingen, stemmen, noten en woorden. Verdwijnende lijnen, omhelzingen, vuurzeeën: lichamen raken elkaar en tekenen, door licht en geluid, bewegende beelden van pure schoonheid.-|-Fragmenten van Cantatas, Partita No. 2 en van The Art of Fugue verdelen de ruimte in melodische lagen, een vruchtbaar polyfoon sediment, een tijdelijk toevluchtsoord in de loop van een fuga, een oneindig toevluchtsoord voor de duur van een beweging. Tussen dans en zang, een werk dat de ruimtes tussen hemel en aarde onthult, tussen wat vlak naast ons is en wat in de verte ligt.

Over Mal Pelo

Mal Pelo, met Pep Ramis en María Muñoz als artistieke leiders, is een performancecreatiegroep waarvan het gezamenlijke auteurschap tot nu toe meer dan dertig werken heeft opgeleverd. Sinds 1989 heeft Mal Pelo zijn eigen artistieke taal ontwikkeld door middel van beweging en composities die teksten, originele soundtracks, live muziek, decorbouw, licht- en video-ontwerp en andere instrumenten voor het podium bevatten.

In optredens en het creëren van voorstellingen hebben María Muñoz en Pep Ramis de ideale plek gevonden om hun behoefte om te experimenteren te kanaliseren, vragen te stellen en de thema's die van vitaal belang zijn voor hun werk te delen.

Gedeelde creatie is een onderscheidend element van de groep. In de loop van hun carrière heeft Mal Pelo samengewerkt aan projecten met kunstenaars als John Berger, Erri de Luca, Lisa Nelson, Àngels Margarit, Steve Noble, Nuria Font, Steve Paxton, Eduard Fernández, Andrés Corchero, Toni Serra, Lilo Baur, Cesc Gelabert, Faustin Linyekula, Raffaella Giordano, Baro D'Evel, Leonor Leal en Marta Izquierdo.

"Een voortdurende workshop over ellipsen, schrappen, afwezigheid en hoop, vormt de ruggengraat van de hele poëtische boog van Mal Pelo: hun stukken zijn slapeloze nachten, de vooravond van iets, fragiele bezweringen van een aanwezigheid, roerloze jachtpartijen."

"Waarden hebben niets te maken met onze aanwinsten, verbeteringen, veroveringen, bezittingen. Onze enige waarheid is onvolmaaktheid. Onze geschiedenis bestaat uit vergissingen. De enige waarde ligt in het litteken dat onze verliezen achterlaten. En omdat de essentie van het leven mislukking is, had iemand gelijk toen hij zei dat er waardigheid schuilt in een nederlaag die een triomf nooit zal kennen. Bergen zijn, als puntje bij paaltje komt, niets anders dan de littekens van een planeet die geleefd heeft." Roberto Frattini over Mal Pelo.

Inventions van Mal Pelo bij Internationaal Theater Amsterdam. Fotografie door Tristan Perez Martin
Inventions van Mal Pelo bij Internationaal Theater Amsterdam. Fotografie door Tristan Perez Martin

Meer dans

Language NP Language no problem FALL Introdans Dans FALL
Sluiten FALL Introdans
04 okt '23 t/m 05 okt '23
In FALL brengt Introdans twee van de belangrijkste en meest gevierde hedendaagse choreografen van deze tijd samen: de Brits-Bengaalse Akram Khan en de Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui.
Language NP Language no problem Inventions Mal Pelo Dans Inventions
Sluiten Inventions Mal Pelo
07 okt '23 t/m 08 okt '23
Inventions is een werk over de zoektocht naar spiritualiteit en het alledaagse, over onbeantwoorde vragen, de temporele paradox van de mensheid tegenover de diepe tijd van de geschiedenis.
Language NP Language no problem The Balancing Act WArd/waRD / Ann Van den Broek Dans The Balancing Act
Sluiten The Balancing Act WArd/waRD / Ann Van den Broek
09 okt '23
Na donkere thema’s en extreem uitgelaten emoties in Joy Enjoy Joy, gaat Ann Van den Broek met de voorstelling The Balancing Act op zoek naar evenwicht. Evenwicht in lichaam, in geest, in ons dagelijks leven en in haar choreografisch werk.
Language NP Language no problem Atmen Nicole Beutler Projects / Nicole Beutler Dans Atmen
Sluiten Atmen Nicole Beutler Projects / Nicole Beutler
18 okt '23 t/m 19 okt '23
In ATMEN laten Beutler en haar team het publiek weer op adem komen met een ruimte vol leven, potentie en verandering.
Language NP Language no problem Unbreakable Lloyds company / Soweto Skeleton Movers dans-familie Unbreakable
Sluiten Unbreakable Lloyds company / Soweto Skeleton Movers
24 okt '23
Onvergetelijke voorstelling met persoonlijke verhalen van vijf pantsula dansers uit Soweto
Language NP Language no problem In/with/in Nederlands Dans Theater 1 Dans In/with/in
Sluiten In/with/in Nederlands Dans Theater 1
08 nov '23 t/m 10 nov '23
In/with/in is een drieluik aan werken waarin verschillende makers seizoen 2023-2024 zullen inluiden met hun uiteenlopende artistieke ideeën.
Language NP Language no problem Illuminate Nederlands Dans Theater 2 Dans Illuminate
Sluiten Illuminate Nederlands Dans Theater 2
14 nov '23 t/m 16 nov '23
Illuminate richt de schijnwerpers op drie jonge choreografen en vormt voor de NDT 2-dansers de ultieme kans om blootgesteld te worden aan verschillende bewegingsstijlen.
Language NP Language no problem Cabaret Deconstruit LeineRoebana Dans Cabaret Deconstruit
Sluiten Cabaret Deconstruit LeineRoebana
20 nov '23
Cabaret Deconstruit biedt met burleske lichtheid en sardonisch genoegen een geheel eigen kijk op de wereld om ons heen waarin één ding duidelijk is: zo kan het niet langer!
Language NP Language no problem Infamous Offspring Ultima Vez / Wim Vandekeybus Dans Infamous Offspring
Sluiten Infamous Offspring Ultima Vez / Wim Vandekeybus
22 nov '23 t/m 23 nov '23
Over macht, verleiding, agressie, vernedering, uitsluiting, manipulatie, schoonheid, sluwheid, … Oude verhalen die door de tijd reisden door overdracht, creëren een herkenbare hiërarchie van hedendaagse ouders versus hun kinderen.
Language NP Language no problem Islands of Empathy (in a sea of chaos) Club Guy & Roni / Slagwerk Den Haag Dans Islands of Empathy (in a sea of chaos)
Sluiten Islands of Empathy (in a sea of chaos) Club Guy & Roni / Slagwerk Den Haag
24 nov '23 t/m 25 nov '23
In Islands of Empathy (in a Sea of Chaos), de nieuwste performance van Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag, staat het thema empathie centraal en wordt onderzocht hoe dit de drijvende kracht kan zijn in de manier waarop we samenleven.
Language NP Language no problem A Forsythe evening Nederlands Dans Theater 1 Dans A Forsythe evening
Sluiten A Forsythe evening Nederlands Dans Theater 1
19 dec '23 t/m 22 dec '23
William Forsythe vernieuwde de internationale danswereld met zijn dynamische benadering van de kunstvorm. Na een korte reeks aan voorstellingen tijdens COVID-19, kijkt NDT ernaar uit om A Forsythe Evening opnieuw te presenteren.
Language NP Language no problem Falaise Baro D'Evel Dans Falaise
Sluiten Falaise Baro D'Evel
05 jan '24 t/m 06 jan '24
Tweede deel van het tweeluik dat met Là begon, Falaise is niet echt een vervolg. Het is meer zijn tegenpool.
Language NP Language no problem Closed Eyes Theater Rotterdam / Alida Dors Dans Closed Eyes
Sluiten Closed Eyes Theater Rotterdam / Alida Dors
06 jan '24 t/m 07 jan '24
In deze nieuwe voorstelling van Alida Dors laat je je door dans, film, muziek en spoken word meevoeren naar Ganzee, een verzonken dorp in het Brokopondo meer in Suriname.
Language NP Language no problem Pinocchio Effect (10+) Scapino Ballet Rotterdam / MAAS Theater & Dans dans-familie Pinocchio Effect (10+)
Sluiten Pinocchio Effect (10+) Scapino Ballet Rotterdam / MAAS Theater & Dans
22 jan '24 t/m 23 jan '24
Een familievoorstelling voor iedereen van 10 tot 110 jaar vol humor en ernst over iets wat we allemaal doen: liegen.
Language NP Language no problem Song of the Dark Forest Scapino Ballet Rotterdam / Opera2Day / Doelenensemble Dans Song of the Dark Forest
Sluiten Song of the Dark Forest Scapino Ballet Rotterdam / Opera2Day / Doelenensemble
23 jan '24 t/m 24 jan '24
Song of the dark forest is een aangrijpende, meeslepende en troostrijke voorstelling, uitgevoerd door de volledige groep dansers van Scapino, een operazanger en live muziek door het DoelenEnsemble.
Language NP Language no problem Love to Death Lemi Ponifasio Dans Love to Death
Sluiten Love to Death Lemi Ponifasio
27 jan '24 t/m 28 jan '24
Een kunstenaar uit de Stille Oceaan die een revolutie teweeg heeft gebracht in de manier waarop wij theater en dans begrijpen, brengt een Mapuche-zanger en - componist en een flamenco-bailaora samen op het podium om met ons te praten over twee werelden door middel van hun lichamen en verhalen.
Language NP Language no problem From Here Now Far Nederlands Dans Theater 1 Dans From Here Now Far
Sluiten From Here Now Far Nederlands Dans Theater 1
14 feb '24 t/m 16 feb '24
From Here Now Far is een zoektocht naar kruisbestuivingen tussen dans, theater, kunst en leven waarin de toeschouwer wordt uitgenodigd om zijn ideeën over dans- en danstheater op te rekken.
Language NP Language no problem 10 Junior Company / Het Nationale Ballet Dans 10
Sluiten 10 Junior Company / Het Nationale Ballet
12 mrt '24 t/m 13 mrt '24
Vier eigentijdse premières, één klassiek meesterwerk
Language NP Language no problem ZIEL Conny Janssen Danst Dans ZIEL
Sluiten ZIEL Conny Janssen Danst
01 apr '24 t/m 02 apr '24
Op zoek naar vrijheid, lichtheid en onverwachte ontmoetingen. Wat houdt ons tegen het leven te omarmen en de restricties die we onszelf en elkaar opleggen te doorbreken?
Language NP Language no problem The beauty of it all Nederlands Dans Theater 2 Dans The beauty of it all
Sluiten The beauty of it all Nederlands Dans Theater 2
03 apr '24 t/m 05 apr '24
The beauty of it all slaat de ultieme balans tussen het eren van de nalatenschap van Nederlands Dans Theater (NDT) en zijn rijke repertoire, en het creëren van ruimte voor nieuwe artistieke stemmen die het gezelschap van verrassende perspectieven voorzien.
Language NP Language no problem WE, the EYES ICK Dans Amsterdam / Emio Greco & Pieter C. Scholten Dans WE, the EYES
Sluiten WE, the EYES ICK Dans Amsterdam / Emio Greco & Pieter C. Scholten
02 mei '24
WE, the EYES wil perspectieven ter discussie stellen in een maatschappij in crisis en claimt verandering.
Language NP Language no problem SPRING Introdans Dans SPRING
Sluiten SPRING Introdans
21 mei '24 t/m 22 mei '24
Om de lente én het leven te vieren, presenteert Introdans Spring, een programma dat zich concentreert rond het werk van Mauro Bigonzetti.
Language NP Language no problem MOMO Batsheva Dance Company / Ohad Naharin Dans MOMO
Sluiten MOMO Batsheva Dance Company / Ohad Naharin
26 mei '24 t/m 28 mei '24
Met een soundtrack die voornamelijk bestaat uit het album Landfall van de legendarische Laurie Anderson en het Kronos Quartet, één van de belangrijkste hedendaagse klassieke muziek ensembles, ontvouwt zich op het podium een gedeelde passie van diep verdriet en schoonheid.