Inventions

Sluiten

Inventions

Mal Pelo

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Inventions
Mal Pelo

Een collectief, poëtisch en levendig stuk waarin dans, strijkkwartet en barokzang het immense werk van Bach verkennen. Na meer dan een decennium de muziek van Johann Sebastian Bach te hebben verkend, presenteert Mal Pelo Inventions; het derde stuk in hun vierluik geïnspireerd door zijn muziek.

Duur 70 min
Genre dans
Taal language no problem

Inventions

Droevige en zachte strijkers vullen de ruimte van het podium terwijl het langzaam oplicht. Een voor een betreden muzikanten, klassieke zangers en dansers het licht. Als in een fuga schetsen ze mogelijke trajecten tussen stilte en muziek. Voor dit voorlaatste opus in hun vierluik over het immense werk van Johann Sebastian Bach nemen María Muñoz en Pep Ramis, oprichters en choreografen van het Spaanse collectief Mal Pelo, ons mee op een hemelse reis. Een kruising waar hedendaagse passen en barokmuziek harmonieën en contrapunten creëren. De zestien performers die samen dit emotionele koor vormen, verbeelden samen een poëzie van bewegingen, stemmen, noten en woorden. Verdwijnende lijnen, omhelzingen, vuurzeeën: lichamen raken elkaar en tekenen, door licht en geluid, bewegende beelden van pure schoonheid.-|-Fragmenten van Cantatas, Partita No. 2 en van The Art of Fugue verdelen de ruimte in melodische lagen, een vruchtbaar polyfoon sediment, een tijdelijk toevluchtsoord in de loop van een fuga, een oneindig toevluchtsoord voor de duur van een beweging. Tussen dans en zang, een werk dat de ruimtes tussen hemel en aarde onthult, tussen wat vlak naast ons is en wat in de verte ligt.

Over Mal Pelo

Mal Pelo, met Pep Ramis en María Muñoz als artistieke leiders, is een performancecreatiegroep waarvan het gezamenlijke auteurschap tot nu toe meer dan dertig werken heeft opgeleverd. Sinds 1989 heeft Mal Pelo zijn eigen artistieke taal ontwikkeld door middel van beweging en composities die teksten, originele soundtracks, live muziek, decorbouw, licht- en video-ontwerp en andere instrumenten voor het podium bevatten.

In optredens en het creëren van voorstellingen hebben María Muñoz en Pep Ramis de ideale plek gevonden om hun behoefte om te experimenteren te kanaliseren, vragen te stellen en de thema's die van vitaal belang zijn voor hun werk te delen.

Gedeelde creatie is een onderscheidend element van de groep. In de loop van hun carrière heeft Mal Pelo samengewerkt aan projecten met kunstenaars als John Berger, Erri de Luca, Lisa Nelson, Àngels Margarit, Steve Noble, Nuria Font, Steve Paxton, Eduard Fernández, Andrés Corchero, Toni Serra, Lilo Baur, Cesc Gelabert, Faustin Linyekula, Raffaella Giordano, Baro D'Evel, Leonor Leal en Marta Izquierdo.

"Een voortdurende workshop over ellipsen, schrappen, afwezigheid en hoop, vormt de ruggengraat van de hele poëtische boog van Mal Pelo: hun stukken zijn slapeloze nachten, de vooravond van iets, fragiele bezweringen van een aanwezigheid, roerloze jachtpartijen."

"Waarden hebben niets te maken met onze aanwinsten, verbeteringen, veroveringen, bezittingen. Onze enige waarheid is onvolmaaktheid. Onze geschiedenis bestaat uit vergissingen. De enige waarde ligt in het litteken dat onze verliezen achterlaten. En omdat de essentie van het leven mislukking is, had iemand gelijk toen hij zei dat er waardigheid schuilt in een nederlaag die een triomf nooit zal kennen. Bergen zijn, als puntje bij paaltje komt, niets anders dan de littekens van een planeet die geleefd heeft." Roberto Frattini over Mal Pelo.

Inventions van Mal Pelo bij Internationaal Theater Amsterdam. Fotografie door Tristan Perez Martin
Inventions van Mal Pelo bij Internationaal Theater Amsterdam. Fotografie door Tristan Perez Martin

Meer dans

Language NP Language no problem Tien Junior Company / Het Nationale Ballet Dans Tien
Sluiten Tien Junior Company / Het Nationale Ballet
12 mrt '24 t/m 13 mrt '24
Vier eigentijdse premières, één klassiek meesterwerk
Language NP Language no problem Remla Redo, Denden en Amsterdams Andalusisch Orkest Dans Remla
Sluiten Remla Redo, Denden en Amsterdams Andalusisch Orkest
26 mrt '24
Zijn onze werelden daadwerkelijk zo verschillend, of hebben we meer gemeen dan gedacht? Die vraag staat centraal in de autobiografische voorstelling REMLA.
Language NP Language no problem ZIEL Conny Janssen Danst Dans ZIEL
Sluiten ZIEL Conny Janssen Danst
01 apr '24 t/m 02 apr '24
Op zoek naar vrijheid, lichtheid en onverwachte ontmoetingen. Wat houdt ons tegen het leven te omarmen en de restricties die we onszelf en elkaar opleggen te doorbreken?
Language NP Language no problem The beauty of it all Nederlands Dans Theater 2 Dans The beauty of it all
Sluiten The beauty of it all Nederlands Dans Theater 2
03 apr '24 t/m 05 apr '24
The beauty of it all slaat de ultieme balans tussen het eren van de nalatenschap van Nederlands Dans Theater (NDT) en zijn rijke repertoire, en het creëren van ruimte voor nieuwe artistieke stemmen die het gezelschap van verrassende perspectieven voorzien.
Language NP Language no problem Assembly Hall Kidd Pivot / Crystal Pite & Jonathon Young Dans Assembly Hall
Sluiten Assembly Hall Kidd Pivot / Crystal Pite & Jonathon Young
22 apr '24 t/m 24 apr '24
Assembly hall is de nieuwste voorstelling van het Canadese gezelschap Kidd Pivot, opgericht door choreograaf Crystal Pite, viert in april haar Nederlandse première in ITA.
Language NP Language no problem WE, the EYES ICK Dans Amsterdam / Emio Greco & Pieter C. Scholten Dans WE, the EYES
Sluiten WE, the EYES ICK Dans Amsterdam / Emio Greco & Pieter C. Scholten
02 mei '24
WE, the EYES wil perspectieven ter discussie stellen in een maatschappij in crisis en claimt verandering.
Language NP Language no problem Hatched Ensemble Mamela Nyamza Dans Hatched Ensemble
Sluiten Hatched Ensemble Mamela Nyamza
20 mei '24 t/m 21 mei '24
HATCHED ENSEMBLE is de uitbreiding van Mamela Nyamza's originele en veelgeprezen solowerk HATCHED uit 2008, een autobiografisch werk waarin de choreografe reflecteerde op haar leven als moeder, lesbienne en kunstenaar.
Language NP Language no problem SPRING Introdans Dans SPRING
Sluiten SPRING Introdans
21 mei '24 t/m 22 mei '24
Om de lente én het leven te vieren, presenteert Introdans Spring, een programma dat zich concentreert rond het werk van Mauro Bigonzetti.
Language NP Language no problem The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble Dans The Romeo
Sluiten The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble
25 jun '24 t/m 27 jun '24
Stel je eens voor dat er één dans was voor iedereen, geïnspireerd op een wereld zoals die had kunnen zijn. Met The Romeo verbeeldt choreograaf Trajal Harrell deze dans voor alle mensen, ongeacht achtergrond, gender, karakter of stemming en van welke generatie dan ook.