ITA–Ensemble

ITA Live Encore: De Stille Kracht

Sluiten
11 mei '24

ITA Live Encore: De Stille Kracht

ITA–Ensemble
ITA Live Encore: De Stille Kracht
11 mei '24
ITA Ensemble / Ivo van Hove

ITA Live Encore: ervaar het allerbeste van het ITA Ensemble, vanaf je eigen bank.

De stille kracht
is een meeslepend verhaal over de misverstanden en het onbegrip tussen culturen, en ook tussen naaste familieleden. De ondergang van Otto van Oudijck maakt ons pijnlijk bewust van de onmogelijkheid om de ander volledig te doorgronden.

Duur 120 minuten
Genre theater
Taal Nederlands
Ondertiteling Engels
Stream zaterdag 11 mei

Meer informatie over streaming

ITA Live Encore

Deze stream is op 11 mei om 20:30 uur CET te bekijken.

Helaas is het niet mogelijk om de stream op een ander moment te bekijken.

Lees meer

Over de Stille Kracht


1900, Java. Otto van Oudijck bestuurt met daadkracht zijn gewest. Hij ziet zichzelf als de vertegenwoordiger van een superieure Europese cultuur. Hij leeft voor zijn werk. Voor de kolonie, die hij op een hoger niveau wil tillen. Dat zijn vrouw er relaties met andere mannen op nahoudt, ontgaat hem. Maar als Van Oudijck een lokale regent ontslaat wegens wangedrag, gebeuren er opeens mysterieuze dingen in zijn huis en om hem heen.

In zijn enscenering van het meesterwerk van Louis Couperus stelt Ivo van Hove de botsing van twee culturen centraal. De ene is schijnbaar open, rationeel en bureaucratisch. De andere is verholen, magisch en mysterieus. De westerling domineert en controleert, maar hij kan niet op tegen de stille kracht van het oosten die onmerkbaar alles doordringt en een trage slijtage aanricht.
-|-
De slijtageslag woedt letterlijk op het toneel: de natuurelementen razen over het speelvlak in een tropische omgeving waaraan de acteurs overgeleverd zijn. In de soundtrack wordt westerse pianomuziek aangetast en verkleurd door oosterse percussie en bewerkte natuurgeluiden.

De stille kracht is een visionaire roman die de westerse cultuur als onverzoenbaartegenover de oosterse plaatst. De machtige Nederlandse kolonisator kan niet op tegen de stille kracht die onderhuids aanwezig is. De westerling domineert en controleert, maar blijkt niet in staat de kern van het oosten te raken en de Indische cultuur te overheersen. Wat rest is een machteloze westerse mens in hetIndische woud.

RECENSIES

Trouw

‘De stille kracht maakt indruk.’

Theaterkrant

‘Overdonderende theatermoesson.’

De Standaard

‘In De stille kracht vond Ivo van Hove de stof voor een klassieke tragedie van het zuiverste water. Zo eentje waarin het noodlot keihard toeslaat.’

Knack

‘De voorstelling is een kroonjuweel waar een criticus met eerbied over schrijft. En de toeschouwer ongetwijfeld nablijft.’

Deutschlandfunk

‘Bilderreich und ökonomisch, emotional und reflektiert zugleich, was übrigens auch für das sehr gute Ensemble von Schauspielern gilt.’

CREDITS


regie Ivo van Hove
auteur Louis Couperus
bewerking, vertaling Peter Van Kraaij
scenografie, lichtontwerp Jan Versweyveld
muziek Harry de Wit
choreografie Koen Augustijnen
kostuums An D'Huys
-|-
cast Barry Emond, Halina Reijn, Esther Scheldwacht, Eva Heijnen, Gijs Scholten van Aschat, Maria Kraakman, Jip van den Dool, Aus Greidanus jr., Massimo Pesik, Michael Schnörr, Mingus Dagelet, Rob Malasch, Dewi Reijs, Vanja Rukavina
casting advies Hans Kemna
coproductie Ruhrtriënnale
particulier producenten Joost en Marcelle Kuiper, Anda Winters
haar en grime David Verswijveren, Mirjam Venema
kostuumatelier Farida Bouhbouh, Wim van Vliet
ondersteund door Ammodo

MEER ITA LIVE ENCORE

Language NP Language no problem ITA Live Encore: De Stille Kracht ITA–Ensemble Film ITA Live Encore: De Stille Kracht
Sluiten ITA Live Encore: De Stille Kracht ITA–Ensemble
11 mei '24
De stille kracht is een meeslepend verhaal over de misverstanden en het onbegrip tussen culturen, en ook tussen naaste familieleden.
Language NP Language no problem ITA Live Encore: De Dokter ITA–Ensemble Film ITA Live Encore: De Dokter
Sluiten ITA Live Encore: De Dokter ITA–Ensemble
25 mei '24
Raciale vooroordelen en verborgen agenda’s maken De dokter tot een thriller waarin botsende opvattingen over onszelf en de wereld een explosieve cocktail vormen.
Language NP Language no problem ITA Live Encore: Romeinse tragedies ITA Ensemble / Ivo van Hove Film ITA Live Encore: Romeinse tragedies
Sluiten ITA Live Encore: Romeinse tragedies ITA Ensemble / Ivo van Hove
08 jun '24
In Romeinse tragedies hebben Ivo van Hove en Jan Versweyveld een unieke arena gecreëerd waarin Shakespeare meer dan ooit over onze tijd spreekt en waarin u thuis betrokken wordt bij het politieke spel in al zijn facetten. Ruim vijf uur lang theater van het hoogste niveau.
Language NP Language no problem ITA Live Encore: Ibsen Huis ITA–Ensemble Film ITA Live Encore: Ibsen Huis
Sluiten ITA Live Encore: Ibsen Huis ITA–Ensemble
22 jun '24
Simon Stone schreef en regisseerde op basis van het werk van Ibsen een grootse familiesaga over het moeizame maar onvermijdelijke samenleven van verschillende generaties onder één dak.