judas
judas
Voorstellingen
‘Fenomenaal gespeeld door het hele ensemble’ – Theaterkrant
De naam Judas is bij veel van ons bekend. De verrader. Het scheldwoord. Een man die eeuw na eeuw voor zijn doortrapte lafheid is veroordeeld en tot op de dag van vandaag geen gratie verdient – of – is dat misschien een half verhaal?
Duur 130 minuten
Genre theater
Taal Nederlands
Boventiteling Engels, do 11 & 18 januari
In Gesprek vr 12 & 19 januari
Judas
Wie Judas hoort, denkt aan verraad. Hij is de man die Jezus voor dertig zilverstukken uitlevert. Dat is de officiële versie van het bijbelse verhaal. Maar er is ook een Evangelie van Judas waarin Jezus vraagt om hem te verraden, waarin Judas dus doet wat hij doet omdat Jezus zelf hem daarom vraagt.
De Britse regisseur Robert Icke raakte gefascineerd door deze andere versie van het verhaal. Daarin is Judas de volmaakte leerling van Jezus. Een voorstelling over de positieve kant van verraad.
-|-
Robert Icke wordt beschouwd als hét grote talent van het Britse toneel. Hij heeft een groot hart voor klassiek repertoire, dat hij op een persoonlijke en radicale manier bewerkt. Als huisregisseur bij ITA schreef en regisseerde hij eerder Oedipus (naar Sophocles), Kinderen van Nora (een vervolg op Een poppenhuis van Ibsen) en De dokter (naar Arthur Schnitzler).
Robert Icke over Judas
"Het verhaal van Jezus is misschien wel het beroemdste dat ooit werd verteld. Het verhaal van Judas daarentegen is, ondanks de beroemdheid, van een heel andere kleur en orde. Iedereen kent hem maar niemand prijst hem; zijn naam wordt gebruikt als belediging of veroordeling. Het in de jaren 1970 opgedokenEvangelie van Judas laat ons een glimp zien van een verhaal dat een heel andere kijk geeft. Het gaat niet enkel over verraad maar ook over trouw, opoffering en dienstbaarheid, en over wat het betekent om te weten dat iets op het punt staat te eindigen."
CAST
REVIEWS
de Volkskrant
'Chris Nietvelt en Hans Kesting vormen een hartverscheurend vernield koppel, en Judas’ krachtmetingen met de enigmatische Jezus van Jesse Mensah leveren fraai retorisch vuurwerk op.'
NRC
'Acteur Hans Kesting is een Judas zonder weerga. Groot, gespierd, gekweld. Zijn spel is een reservering bij de schouwburg waard. (...) Jezus wordt mooi ongrijpbaar vertolkt door Jesse Mensah: afwisselend mystiek en menselijk, ruimdenkend en stug.'
Theaterkrant
‘Er wordt fenomenaal gespeeld door het hele ensemble, en vooral door Hans Kesting.’
Scènes
'Ik heb Hans Kesting al heel vaak zien spelen, maar ik ben altijd weer onder de indruk van deze Monumentale Acteur.'
IN GESPREK
Kom na de voorstelling meedenken, luisteren en napraten bij In Gesprek. We nodigen een gast uit om de thematiek van Judas verder te onderzoeken en om ervaringen uit te wisselen. Als u nog vragen heeft, is dit het perfecte moment om ze te stellen. In Gesprek is gratis toegankelijk, begint kort na afloop van de voorstelling in één van onze foyers, wordt in het Nederlands gevoerd en duurt gemiddeld een half uur.
PROGRAMMABROCHURE
Lees meer over de regie, scenografie en kostuums van de voorstelling in onze digitale programmabrochure.
BEHIND THE SCENES
Ga backstage bij het repetitieproces van Judas en ontdek hoe de voorstelling gemaakt is.
Robert Icke besloot toneelschrijver en regisseur te worden nadat hij als tiener door zijn vader vanachter zijn PlayStation werd gesleurd en een voorstelling van Richard III zag met Kenneth Branagh in de titelrol. Hij wordt beschouwd als hét grote talent van het jonge Britse toneel. Van 2013 tot 2019 was hij associate director bij het Almeida in Londen, het befaamde Londense theaterhuis dat door Pierre Audi werd geleid voor hij naar Amsterdam kwam. Van 2019 tot 2022 had Robert Icke zich verbonden aan Internationaal Theater Amsterdam als Ibsen Artist in Residence. Deze nieuwe vorm van ondersteuning is in het leven geroepen door de Philip Loubser Foundation. Bij ITA heeft hij eerder Judas, Oedipus en Kinderen van Nora geregisseerd.
In seizoen 24/25 gaat zijn regie van De dokter (selectie Nederlands Theater Festival 2022) in reprise.
CREDITS
tekst en regie Robert Icke
vertaling Aus Greidanus jr.
dramaturgie Maria Luttikhuis
scenografie Hildegard Bechtler
lichtontwerp Natasha Chivers
geluidsontwerp Tom Gibbons
kostuums Wojciech Dziedzic
-|-
particulier producent Gabriella de Rooij en Hendrik Jan ten Have