Kunst boven Klimaat?#2

Sluiten

Kunst boven Klimaat?#2

Silbersee in co-productie met Internationaal Theater Amsterdam

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Kunst boven Klimaat?#2
Silbersee in co-productie met Internationaal Theater Amsterdam

In gesprek over klimaatpositief produceren en de financiering ervan.

Dekt klimaatneutraal nog wel de lading? Steken we onze handen in het vuur voor Net Zero? Of durven we al collectief in te stemmen voor klimaatpositief? En wat betekenen al die krachttermen dan eigenlijk?

Duur 90 minuten
Genre Perspectief
Taal Nederlands

KUNST BOVEN KLIMAAT?#2


Operagezelschap Silbersee wil zich de komende jaren actief inzetten om bij te dragen aan een betere wereld en streeft ernaar om al in 2027 een klimaatpositief productiehuis te zijn. Daarom schreven zij een manifest met acht grondbeginselen die moeten helpen dat doel te behalen. Om de inhoud van het document en de visie op de inzet te delen met de sector en het publiek, organiseren zij een aantal culturele debatten.

Tijdens KUNST BOVEN KLIMAAT?#2 analyseert Silbersee i.s.m. Internationaal Theater Amsterdam (ITA) de mogelijkheden die er liggen om in de toekomst groener te kunnen produceren en presenteren. Het gros van de instellingen in de sector heeft immers nog geen ambitieus klimaatbeleid geïmplementeerd binnen de organisatie.-|-
Toch zijn wel degelijk koplopers te benoemen: podia, musea, producenten en festivals die hun nek uitsteken en al verschillende jaren grote stappen zetten om hun footprint te verkleinen. En niet alleen de werkorganisatie, ook het publiek neemt zijn verantwoordelijkheid. Host Hasna El Maroudi en sidekick Eddy Carree gaan aan de hand van een tweetal stellingen met diverse professionals en de zaal in gesprek om antwoorden te formuleren en oplossingen te zoeken op misschien wel de meest ingewikkelde vraagstukken van deze tijd.

We nodigen je van harte uit om erbij te zijn en je gedurende de avond te mengen in het gesprek. Alleen samen komen we vooruit!

TE GAST


Clayde Menso
is directeur van Internationaal Theater Amsterdam. Daarvoor was hij o.a. directeur van Amerpodia (Rode Hoed, De Nieuwe Liefde, Compagnietheater & Felix Meritis) en directeur-bestuurder van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Hij heeft een achtergrond in Cultureel Maatschappelijke Vorming en Bedrijfskunde en zit onder meer in de Raad van Toezicht van De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, het Jeugdfonds Sport en Cultuur Amsterdam en AVROTROS.

Sebas van Haperen is meer dan 30 jaar werkzaam in het culturele veld. Momenteel is hij als Manager Theatertechniek & Facilitair verbonden aan Theater Rotterdam. Gebouwbeheer heeft altijd deel uitgemaakt van zijn taken en duurzaamheid van gebouwen en organisaties in de culturele sector heeft altijd zijn interesse gehad. Projecten die onder zijn verantwoordelijkheid tot stand zijn gebracht zijn bijvoorbeeld de BREEAM certificatie van Nationale Opera en Ballet en de duurzaam verbouwde schouwburg van Dudok in Utrecht. Theater Rotterdam is momenteel actief met o.a. de realisatie van een plan om gebouwen rondom het Schouwburgplein in Rotterdam co2 neutraal te koelen en te verwarmen.

Merel Zuiderduin is kwalitatief onderzoeker bij Motivaction en houdt zich voornamelijk bezig met onderzoeken voor de culturele sector. Daar is ze ook begonnen: ze studeerde Theaterwetenschap en Cultural Economics & Entrepreneurship en werkte lang bij de Schuur in Haarlem. Hoewel kunst en cultuur haar eerste grote liefde blijft, werd ze tijdens haar opleiding gegrepen door het begrijpen en doorgronden van mensen en de keuzes die zij maken. Als onderzoeker komt ze nu veel in contact met bezoekers en is ze bezig met vragen als: wat zijn motivaties om een voorstelling wel of juist niet te bezoeken? Welke waarden liggen hieraan ten grondslag en hoe kan daarop ingespeeld worden? Hiervoor werkt ze veel met Mentality, het segmentatiemodel van Motivaction dat Nederlanders indeelt op basis van hun waarden en leefstijl. Duurzaamheid is hierin een belangrijk thema, waardoor Merel veel kan vertellen over de drijfveren van waaruit Nederlanders duurzaam denken dan wel duurzaam doen.-|-
Jan Willem van Bokhorst is medeoprichter/directeur van Bureau 8080 en was voorheen evenementenorganisator en theaterimpresario. Het team van Bureau 8080 werkt aan een klimaatneutrale culturele en creatieve sector.

Daan Stigter werkt voor Lab Vlieland als duurzaamheidsmanager bij Into the Great Wide Open. Dit festival wordt in 2025 circulair en klimaatpositief en werkt al jaren aan oplossingen om dat te bereiken. Het festival wordt gezien als proeftuin voor nieuwe ontwikkeling en jaagt de transitie ook buiten de sector aan. In 2019 studeerde Daan bij het festival af met een onderzoek naar de optimalisatie van het circulaire afvalsysteem. Afgelopen zomer werkte hij onder andere mee aan de introductie van een volledig herbruikbaar festivalservies. Ook produceerde hij het project De Goede Reis waarmee zowel artiesten, crew als bezoekers fossielvrij naar het festival konden reizen. Naast de festivalsector is Daan ook werkzaam als technisch producent en duurzaamheidsmanager bij theatergezelschap Jakop Ahlbom Company. Bij de afgelopen tour van de voorstelling Knock-Out werden de eerste grote stappen gezet om ook theatertours te verduurzamen.

Na haar master Politicologie in New York, met een specialisatie in Internationale Betrekkingen kwam Milka Yemane in Nederland terug waar ze zich vooral bezig hield met vraagstukken gericht op migratie en ontwikkelingssamenwerking. Milka heeft o.a verschillende missies uitgevoerd voor de European Asylum Support Office in Italië en werkt sinds 2015 als directrice bij Stichting Lemat. Milka is sinds 2022 raadslid bij Gemeente Amsterdam GroenLinks en wordt landelijk ingezet als adviseur op verschillende thema’s binnen het sociale domein. Als geboren Eritreese staat zij voor kansengelijkheid en gelooft in equity rather than equality. Maatwerk staat centraal en er moet niet óver maar vooral mét bewoners gesproken worden. Wat heb jij nodig om mee te kunnen doen? Daarbij zijn sociale en groene idealen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Milka is naast haar politieke werkzaamheden actief als toezichthouder bij het Noord Nederlands Toneel/Club Guy & Roni.

Silbersee debat (c)Anne van Zantwijk 5
Silbersee debat (c)Anne van Zantwijk 31

OVER

Silbersee is een caleidoscopisch gezelschap. Ze werken graag samen met anderen en maken voorstellingen over de wereld van nu en die van de toekomst. Op weg naar meer duurzaamheid. De ambities zijn groot. De doelstelling is om in 2027 een klimaatpositief productiehuis te zijn en geen enkel negatief effect meer te hebben op milieu, op grondstoffenvoorraden en op de samenleving.

Hasna El Maroudi
is geboren en getogen in Rotterdam. Na een opleiding modevormgeving aan de Willem de Kooning Academie besloot ze definitief de overstap naar de journalistiek te maken. Gedurende haar gehele loopbaan werkt El Maroudi als freelance journalist, presentator en columnist voor o.a. NRC Handelsblad, Trouw, De Volkskrant, VaraGids, Elle Magazine en Vogue Nederland en allerhande andere media. Sinds 2021 is ze terug op haar oude nest en weer columnist voor NRC Handelsblad. Rode draad door haar werk zijn progressieve, maatschappelijke thema’s. In 2019 richtte ze dan ook samen met Clarice Gargard het succesvolle intersectioneel feministische platform Lilith Mag op.

Eddy Carree is het gezicht achter Bureau Baard. Een realistische idealist. Nuchter en bevlogen tegelijk. Door zijn ervaring in het bedrijfsleven (o.a. Greenchoice), bij NGO’s (o.a. Natuur & Milieu) en nu bij zijn eigen Bureau Baard, weet hij wat nodig is om een (groene) klus te klaren. Dat doet hij net zo makkelijk in een rol als communicatiemanager, campagnemanager, communicatiestrateeg of als projectleider. Zijn talent en ervaring zet hij in voor projecten en organisaties die de wereld (een beetje) leefbaarder, leuker, meer circulair, socialer of groener maken. Hij brengt energie, zet zaken in beweging en heeft een goed gevoel voor wat mooi is of wat werkt en wat niet werkt.

MEER PERSPECTIEF

Language NP Language no problem Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Openbare rondleiding (in het Nederlands)
Sluiten Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam
02 sep '23 t/m 06 jul '24
Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de openbare rondleiding (in het Nederlands) door het gebouw en krijgt u een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem Public Tour (in English) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Public Tour (in English)
Sluiten Public Tour (in English) Internationaal Theater Amsterdam
02 sep '23 t/m 06 jul '24
Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de openbare rondleiding (in het Engels) door het gebouw en krijgt u een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem Europa Draait Door LIVE - De Verkiezingsshow Haagsch College Perspectief Europa Draait Door LIVE - De Verkiezingsshow
Sluiten Europa Draait Door LIVE - De Verkiezingsshow Haagsch College
01 jun '24
Hoe snel moet Oekraïne lid worden van de EU? Gaan de klimaatplannen te ver of juist niet ver genoeg? En hoe beschermen we Europa en de wereld met een vijandig Rusland en opkomend China? Nooit eerder stond er zoveel op het spel bij de Europese Verkiezingen.
Language NP Language no problem De Staat van de Stad 2024: Vallen en opstaan Pakhuis de Zwijger / Internationaal Theater Amsterdam / Gemeente Amsterdam / Rabobank Amsterdam Perspectief De Staat van de Stad 2024: Vallen en opstaan
Sluiten De Staat van de Stad 2024: Vallen en opstaan Pakhuis de Zwijger / Internationaal Theater Amsterdam / Gemeente Amsterdam / Rabobank Amsterdam
04 jun '24
In De Staat van de Stad 2024 verkennen we twee mogelijke scenario’s: dat van vallen en dat van opstaan. Hoe zorgen we dat de samenleving niet verder onderuitgaat?
Language NP Language no problem Keti Koti Perspectief Keti Koti
Sluiten Keti Koti
30 jun '24
Elk jaar wordt op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd. Vorig jaar, in 2023, was het 150 jaar geleden dat in 1873 de slavernij in Suriname en het Caraïbisch gebied ten einde is gekomen.
Language NP Language no problem Eigen welzijn eerst Haagsch College Perspectief Eigen welzijn eerst
Sluiten Eigen welzijn eerst Haagsch College
02 jul '24
Waarom is de middenklasse steeds gevoeliger geworden voor extreme ideeën? En waarom heeft het vooruitgangsideaal plaatsgemaakt voor een hang naar zelfbehoud? In de theateravond Eigen welzijn eerst toont Roxane van Iperen hoe de behoefte naar zekerheid kan ontsporen in radicale sentimenten.
Language NP Language no problem Tula Herdenkingsconcert NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) Perspectief Tula Herdenkingsconcert
Sluiten Tula Herdenkingsconcert NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis)
18 aug '24
Tijdens het Tula Herdenkingsconcert op 18 augustus 2024 eren we Tula, de Curaçaose verzetsstrijder.
Language NP Language no problem Openbare rondleiding (in Engels) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Openbare rondleiding (in Engels)
Sluiten Openbare rondleiding (in Engels) Internationaal Theater Amsterdam
07 sep '24 t/m 05 jul '25
Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de openbare rondleiding (in het Engels) door het gebouw en krijgt u een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Openbare rondleiding (in het Nederlands)
Sluiten Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam
07 sep '24 t/m 05 jul '25
Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de openbare rondleiding (in het Nederlands) door het gebouw en krijgt u een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam: september 2024 Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam: september 2024
Sluiten City Talks Amsterdam: september 2024 Internationaal Theater Amsterdam
26 sep '24
Elke laatste donderdag van de maand presenteert ITA City Talks Amsterdam. Voor deze maandelijkse talkshow nodigen we gasten - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen - uit die iets komen vertellen over een maatschappelijk onderwerp of stedelijke trends.
Language NP Language no problem Naar zachtheid en een warm omhelzen - Adriaan van Dis Theater Colleges Perspectief Naar zachtheid en een warm omhelzen - Adriaan van Dis
Sluiten Naar zachtheid en een warm omhelzen - Adriaan van Dis Theater Colleges
30 sep '24
Met zijn rijke literaire oeuvre en veelzijdig televisiewerk levert Adriaan van Dis een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse cultuur en literatuur. Zijn werk is geliefd bij lezers van verschillende leeftijden en achtergronden.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam: oktober 2024 Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam: oktober 2024
Sluiten City Talks Amsterdam: oktober 2024 Internationaal Theater Amsterdam
31 okt '24
Elke laatste donderdag van de maand presenteert ITA City Talks Amsterdam. Voor deze maandelijkse talkshow nodigen we gasten - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen - uit die iets komen vertellen over een maatschappelijk onderwerp of stedelijke trends.
Language NP Language no problem De Amerikaanse Verkiezingsshow Haagsch College Perspectief De Amerikaanse Verkiezingsshow
Sluiten De Amerikaanse Verkiezingsshow Haagsch College
02 nov '24
Van de spannende campagnestrijd tot aan de diepere onderstromen in de snel veranderende samenleving - in de interactieve en dynamische Amerikaanse Verkiezingsshow vertellen Laila, Bernard en Jan alles wat je moet weten om de cruciale presidentsverkiezing echt te begrijpen.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam: november 2024 Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam: november 2024
Sluiten City Talks Amsterdam: november 2024 Internationaal Theater Amsterdam
28 nov '24
Elke laatste donderdag van de maand presenteert ITA City Talks Amsterdam. Voor deze maandelijkse talkshow nodigen we gasten - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen - uit die iets komen vertellen over een maatschappelijk onderwerp of stedelijke trends.
Language NP Language no problem De toekomst van de gezondheidszorg in Nederland - Marcel Levi Theater Colleges Perspectief De toekomst van de gezondheidszorg in Nederland - Marcel Levi
Sluiten De toekomst van de gezondheidszorg in Nederland - Marcel Levi Theater Colleges
09 dec '24
Sinds 2021 is Marcel Levi voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) waar hij als zijn belangrijkste taak ziet de impact van wetenschap te vergroten en meer geld te laten gaan naar wetenschap.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam XL: december 2024 Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam XL: december 2024
Sluiten City Talks Amsterdam XL: december 2024 Internationaal Theater Amsterdam
17 dec '24
City Talks Amsterdam is ITA's maandelijkse talkshow waarin we diverse gasten ontvangen - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen. Twee keer per jaar verplaatsen we ons van The Bookshop naar de Rabozaal en organiseren we City Talks XL.
Language NP Language no problem Ouder- en kinderworkshop bij Giselle De Toneelmakerij Perspectief Ouder- en kinderworkshop bij Giselle
Sluiten Ouder- en kinderworkshop bij Giselle De Toneelmakerij
27 dec '24 t/m 29 dec '24
Leer je ouders de coolste ‘TikTok moves’ of dans hen moe met hun ooit hippe, maar nu vreselijk ouderwetse disco dansje: we doen een echte dance battle!
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam: februari 2025 Inernationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam: februari 2025
Sluiten City Talks Amsterdam: februari 2025 Inernationaal Theater Amsterdam
06 feb '25
Elke laatste donderdag van de maand presenteert ITA City Talks Amsterdam. Voor deze maandelijkse talkshow nodigen we gasten - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen - uit die iets komen vertellen over een maatschappelijk onderwerp of stedelijke trends.