Omarm het ongemak - Adriaan van Dis

Sluiten

Omarm het ongemak - Adriaan van Dis

Theater Colleges

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Omarm het ongemak - Adriaan van Dis
Theater Colleges

Met zijn rijke literaire oeuvre en veelzijdig televisiewerk levert Adriaan van Dis een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse cultuur en literatuur. Zijn werk is geliefd bij lezers van verschillende leeftijden en achtergronden.

Adriaan van Dis is al veertig jaar een bekende persoonlijkheid in Nederland. In 1983 schreef hij zijn eerste boek, Nathan Sid, en hetzelfde jaar debuteerde hij als televisiepresentator met Hier is… Adriaan van Dis, dat negen jaar lang werd uitgezonden. Hij presenteerde tevens Zomergasten bij de VPRO. De zevendelige tv-reeks voor dezelfde omroep Van Dis in Afrika werd beloond met de Zilveren Nipkowschijf. Al jarenlang is hij een graag geziene gast in de talkshows.

Duur 120 minuten, incl. pauze
Genre Perspectief
Taal Nederlands

Naar zachtheid en een warm omhelzen


In dit theatercollege probeert Adriaan van Dis Naar zachtheid en een warm omhelzen te verbinden met De kolonie mept terug. Twee boeken over een andere kijk op het verleden: een roman én een persoonlijk essay. Van Dis ontleedt op eerlijke en humoristische wijze de ideeën waarmee hij is opgevoed. Hoe kijken we nu naar de positie van de vrouw en naar ons koloniaal verleden? De wereldorde kantelt en wat heeft dat met de Europese geschiedenis te maken?
-|-
Hoe blijven we mentaal lenig voor de toekomst? Vragen die tijdens het theatercollege op speelse en ernstige wijze ter sprake komen.

Wat precies ter sprake komt, weet niemand, geen enkel theatercollege is hetzelfde. Na afloop vindt een Meet & Greet plaats met Adriaan van Dis.

Over Adriaan van Dis


Hij schreef vijfentwintig boeken. In de beginjaren negentig schreef hij een aantal reisromans, waaronder Het beloofde land en In Afrika. Daarna volgden uiterst succesvolle romans als Indische duinen, Dubbelliefde, Familieziek, De wandelaar, Leeftocht en Tikkop uit. Eind november 2011 publiceerde hij Stadsliefde, waarin de stad Parijs centraal staat. Daarna volgden nog De Zuid-Afrikaboeken, In het buitengebied, KliFi, de Parijsboeken en Vijf vrolijke verhalen. Zijn boeken zijn buitengewoon succesvol. Tien drukken is normaal, 25 drukken geen uitzondering. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald.

Met zijn roman Ik kom terug won hij in 2015 de Libris Literatuurprijs. In datzelfde jaar werd hij bekroond met de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre. In mei 2022 is hij benoemd tot eredoctor aan de faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen.
-|-
Zijn werk is autobiografisch, maar dat is niet per se hetzelfde als waar gebeurd. Of zoals hij het zelf zegt: Alles is waar, behalve wat ik heb verzonnen.

Elke twee weken op zaterdag verschijnt een nieuwe aflevering van zijn eigen podcast: Van Dis Ongefilterd.

In het najaar van 2023 verscheen zijn nieuwste roman Naar zachtheid en een warm omhelzen, ook weer een bestseller. Begin 2024 verscheen zijn essay De kolonie mept terug gebaseerd op de Rudy Kousbroeklezing.

MEER PERSPECTIEF

Language NP Language no problem De Correspondent met Tim 'S Jongers: Armoede uitgelegd aan mensen met geld De Correspondent / Via Rudolphi Perspectief De Correspondent met Tim 'S Jongers: Armoede uitgelegd aan mensen met geld
Sluiten De Correspondent met Tim 'S Jongers: Armoede uitgelegd aan mensen met geld De Correspondent / Via Rudolphi
16 mei '25
In dit theatercollege neemt Tim ’S Jongers het publiek mee langs de vele misvattingen die er bestaan over armoede.
Language NP Language no problem Workshop bij Het Dromenpaleis Zephyr Brüggen Perspectief Workshop bij Het Dromenpaleis
Sluiten Workshop bij Het Dromenpaleis Zephyr Brüggen
19 apr '25 t/m 18 mei '25
Een theatrale installatie waarin een associatieve gevoelswereld tot leven komt, geïnspireerd door jullie dromen.
Language NP Language no problem De Staat van de Stad - Daar waar we elkaar vinden Pakhuis de Zwijger / Internationaal Theater Amsterdam / Rabobank Amsterdam / Gemeente Amsterdam Perspectief De Staat van de Stad - Daar waar we elkaar vinden
Sluiten De Staat van de Stad - Daar waar we elkaar vinden Pakhuis de Zwijger / Internationaal Theater Amsterdam / Rabobank Amsterdam / Gemeente Amsterdam
20 mei '25
Hoe verzetten we ons tegen verdeeldheid en het recht van de sterkste? Over verbinding als fundament voor een weerbare stad. Met onder anderen Femke Halsema, Jeroen Slot, een performance van het ITA Ensemble en anderen.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam: The City as Archive Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam: The City as Archive
Sluiten City Talks Amsterdam: The City as Archive Internationaal Theater Amsterdam
15 mei '25
Elke derde donderdag van de maand is het tijd voor City Talks Amsterdam. Voor deze maandelijkse talkshow nodigen we gasten - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen - uit die iets komen vertellen over een maatschappelijk onderwerp of stedelijke trend.
Language NP Language no problem Hiphop is erfgoed Foundation Perspectief Hiphop is erfgoed
Sluiten Hiphop is erfgoed Foundation
24 mei '25 t/m 25 mei '25
Hiphop is erfgoed neemt je twee avonden mee in de wereld van hiphop — niet alleen als muziekstijl, maar als rijk cultureel erfgoed en krachtige maatschappelijke beweging. Vier panelgesprekken belichten verschillende facetten van de cultuur: archivering, de rol van de dj en activisme.
Language NP Language no problem Openbare rondleiding (in Engels) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Openbare rondleiding (in Engels)
Sluiten Openbare rondleiding (in Engels) Internationaal Theater Amsterdam
07 sep '24 t/m 05 jul '25
Iedere eerste zaterdag van de maand kun je deelnemen aan de openbare rondleiding door het gebouw en krijg je een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Openbare rondleiding (in het Nederlands)
Sluiten Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam
07 sep '24 t/m 05 jul '25
Iedere eerste zaterdag van de maand kun je deelnemen aan de openbare rondleiding door het gebouw en krijg je een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.