Noor

Sluiten
Lieve Stad, 2023

Noor

Mohammad Motamedi, Tony Overwater en anderen

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Noor
Mohammad Motamedi, Tony Overwater en anderen

Ga mee op een spirituele reis van Perzië naar Anatolië en van de Levant naar Andalusië. Vocalisten en instrumentalisten uit Iran, Turkije, Marokko, Algerije, Palestina, Nederland en Duitsland staan samen op een podium en brengen een ode aan de lente, Nawruz (het Iraans nieuwjaar) en het begin van de ramadan, die allen in dezelfde week zullen plaatsvinden.

Festival Lieve Stad,
Locatie ITA - Grote zaal

Duur 105 minuten
Genre Muziektheater

Programma

19:00-19:45 uur iftar
20:30 uur start concert

Noor


De Perzische zanger Mohammad Motamedi en Maghrebijnse zangers Salah Edinne Mesbah en Souhaila brengen poëzie van mystieke dichters als Rumi, Rabia Al Adawiya en Ibn Arabi. Storyteller Sahand Sahabdivani zal de poëzie in krachtige verhalen kleuren. De avond is muzikaal samengesteld door de bassist Tony Overwater, die zich al ruim 20 jaar verdiept in de muziektraditie uit het gebied van Marokko tot Iran. Hij heeft zijn muzikale vrienden uit alle windstreken uitgenodigd waardoor er een uniek, voorlopig eenmalig, concert zal plaatsvinden. Mis het niet.
-|-
De muzikale samenstelling bestaat uit een ijzersterke blend van instrumenten die hun oorsprong kennen uit de Oudheid en Middeleeuwen. Van de Perzische daf (percussie) tot en met de magische klanken van de qanun en van de geraffineerde violone tot en met de mystieke sound van de nay. En ook de Turkse kemenche (knieviool) en de arabische ud kunnen en zullen niet ontbreken. Samen stralen zij als een licht (Noor) over onze stad Amsterdam. Noor betekent licht in het Arabisch en staat centraal in diverse gedichten van bekende mystici. Licht wordt als metafoor gebruikt om het bovennatuurlijke, eenheid en liefde in woorden te vangen.

Iftar

Het begin van de vastenmaand ramadan wordt bepaald door de stand van de maan en valt hoogstwaarschijnlijk op donderdagochtend 23 maart 2023. Voorafgaand aan het concert Noor bieden we onze gasten een iftar aan. De maaltijd wordt tussen 19:00 en 19:45 uur uitgeserveerd. Voor wie behoefte heeft, is er ook de mogelijkheid tot bidden in de twee gebedsruimtes. Het concert start vervolgens om 20:30 uur.

NB: Alle plekken voor de iftar zijn gereserveerd. U kunt zich hiervoor niet meer aanmelden.

Credits


muzikale leiding en violone/contrabas Tony Overwater
zang Mohammad Motamedi
rabab, qanun Ahmed El Maai
zang en percussie Salah Edinne Mesbah
percussie Ruven Ruppik, Pouriya Jaberi
-|-
nay Sinan Arat
kemenche Emine Bostanci
ud Nizar Rohana
mede mogelijk gemaakt door Stichting Tonality en Amsterdams Andalusisch Orkest

17 -26 maart

Festival Lieve Stad,

Amsterdam is een stad met vele gezichten, letterlijk, want we wonen hier samen met vele verschillende nationaliteiten. Lieve Stad, gaat over de stad en alle soorten Amsterdammers die de stad rijk is. Tijdens dit festival, een samenwerking van ITA en Meervaart, gaat het om het samenbrengen van mensen, in de stad, in het theater, in de maatschappij. Hoe leven we samen en welke verhalen dragen alle individuen en groepen met zich mee? Allemaal hebben ze hun eigen verhalen, sterke kanten, uitdagingen. Deze laten zien is het uitgangspunt van Lieve Stad,.

Meer Lieve Stad,