Noor

Sluiten
Lieve Stad, 2023

Noor

Mohammad Motamedi, Tony Overwater en anderen

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Noor
Mohammad Motamedi, Tony Overwater en anderen

Ga mee op een spirituele reis van Perzië naar Anatolië en van de Levant naar Andalusië. Vocalisten en instrumentalisten uit Iran, Turkije, Marokko, Algerije, Palestina, Nederland en Duitsland staan samen op een podium en brengen een ode aan de lente, Nawruz (het Iraans nieuwjaar) en het begin van de ramadan, die allen in dezelfde week zullen plaatsvinden.

Festival Lieve Stad,
Locatie ITA - Grote zaal

Duur 105 minuten
Genre Muziektheater

Programma

19:00-19:45 uur iftar
20:30 uur start concert

Noor


De Perzische zanger Mohammad Motamedi en Maghrebijnse zangers Salah Edinne Mesbah en Souhaila brengen poëzie van mystieke dichters als Rumi, Rabia Al Adawiya en Ibn Arabi. Storyteller Sahand Sahabdivani zal de poëzie in krachtige verhalen kleuren. De avond is muzikaal samengesteld door de bassist Tony Overwater, die zich al ruim 20 jaar verdiept in de muziektraditie uit het gebied van Marokko tot Iran. Hij heeft zijn muzikale vrienden uit alle windstreken uitgenodigd waardoor er een uniek, voorlopig eenmalig, concert zal plaatsvinden. Mis het niet.
-|-
De muzikale samenstelling bestaat uit een ijzersterke blend van instrumenten die hun oorsprong kennen uit de Oudheid en Middeleeuwen. Van de Perzische daf (percussie) tot en met de magische klanken van de qanun en van de geraffineerde violone tot en met de mystieke sound van de nay. En ook de Turkse kemenche (knieviool) en de arabische ud kunnen en zullen niet ontbreken. Samen stralen zij als een licht (Noor) over onze stad Amsterdam. Noor betekent licht in het Arabisch en staat centraal in diverse gedichten van bekende mystici. Licht wordt als metafoor gebruikt om het bovennatuurlijke, eenheid en liefde in woorden te vangen.

Iftar

Het begin van de vastenmaand ramadan wordt bepaald door de stand van de maan en valt hoogstwaarschijnlijk op donderdagochtend 23 maart 2023. Voorafgaand aan het concert Noor bieden we onze gasten een iftar aan. De maaltijd wordt tussen 19:00 en 19:45 uur uitgeserveerd. Voor wie behoefte heeft, is er ook de mogelijkheid tot bidden in de twee gebedsruimtes. Het concert start vervolgens om 20:30 uur.

NB: Alle plekken voor de iftar zijn gereserveerd. U kunt zich hiervoor niet meer aanmelden.

Credits


muzikale leiding en violone/contrabas Tony Overwater
zang Mohammad Motamedi
rabab, qanun Ahmed El Maai
zang en percussie Salah Edinne Mesbah
percussie Ruven Ruppik, Pouriya Jaberi
-|-
nay Sinan Arat
kemenche Emine Bostanci
ud Nizar Rohana
mede mogelijk gemaakt door Stichting Tonality en Amsterdams Andalusisch Orkest

17 -26 maart

Festival Lieve Stad,

Amsterdam is een stad met vele gezichten, letterlijk, want we wonen hier samen met vele verschillende nationaliteiten. Lieve Stad, gaat over de stad en alle soorten Amsterdammers die de stad rijk is. Tijdens dit festival, een samenwerking van ITA en Meervaart, gaat het om het samenbrengen van mensen, in de stad, in het theater, in de maatschappij. Hoe leven we samen en welke verhalen dragen alle individuen en groepen met zich mee? Allemaal hebben ze hun eigen verhalen, sterke kanten, uitdagingen. Deze laten zien is het uitgangspunt van Lieve Stad,.

BEKIJK HIER HET HELE FESTIVALPROGRAMMA

Meer Lieve Stad,

Language NP Language no problem Lieve Stad, Talks ITA Academy Perspectief Lieve Stad, Talks
Sluiten Lieve Stad, Talks ITA Academy
Tijdens festival Lieve Stad, organiseren we meerdere Talks rondom de voorstellingen.
Language NP Language no problem The Money Game jr. ITA-junior / Esmée Begemann / Ro, Rox, Roxy, Roxana Verwey theater-jongeren The Money Game jr.
Sluiten The Money Game jr. ITA-junior / Esmée Begemann / Ro, Rox, Roxy, Roxana Verwey
The Money Game jr. is een onderzoek naar de rol van optimisme en geld en hoe te protesteren als een crash in volle gang is.
Language NP Language no problem Leeuwenkind Luan Buleshkaj Theater Leeuwenkind
Sluiten Leeuwenkind Luan Buleshkaj
Luan Buleshkaj is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en is een gevestigde naam in de spoken word-scene in Nederland. Leeuwenkind is zijn eerste solovoorstelling. Hij wordt muzikaal ondersteund door gitarist Yassine Belghanch.
Language NP Language no problem It takes a child to raise a village / football meets dance Corpo Maquina Dans It takes a child to raise a village / football meets dance
Sluiten It takes a child to raise a village / football meets dance Corpo Maquina
Beweging, vrijheid en geluk. Met 5 dansers, 3 acteurs, 2 freestyle voetballers en 2 muzikanten brengt choreograaf Guilherme Miotto van Corpo Máquina Society een reizende voorstelling die in iedere stad waar hij landt ruimte biedt aan de levenslust en de drang tot spelen van een groep kinderen.
Language NP Language no problem Vecht Likeminds Theater Vecht
Sluiten Vecht Likeminds
Wat betekent het om uitgekleed te worden door de overheid? Wat betekent het om altijd op je hoede te moeten zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit?
Language NP Language no problem Noor Mohammad Motamedi, Tony Overwater en anderen Muziek Noor
Sluiten Noor Mohammad Motamedi, Tony Overwater en anderen
Vocalisten en instrumentalisten uit Iran, Turkije, Marokko, Algerije, Palestina, Nederland en Duitsland staan samen op een podium en brengen een ode aan de lente, Nawruz (het Irans nieuwjaar) en het begin van de Ramadan.
Language NP Language no problem Alles naar de Hemel Tg. Winterberg / Feikes Huis Theater Alles naar de Hemel
Sluiten Alles naar de Hemel Tg. Winterberg / Feikes Huis
Over het maken van een onmogelijke keuze tussen leven en dood en de onmenselijke zoektocht die daar aan vooraf gaat.
Language NP Language no problem Slakje Kat op het spek / Gerardjan Rijnders Theater Slakje
Sluiten Slakje Kat op het spek / Gerardjan Rijnders
SLAKJE is een integere theatermonoloog over misbruik en hoe dit je leven kan tekenen. Over het ongelooflijke vermogen van mensen om hoop te houden, tegen de klippen op.
Language NP Language no problem Surpassing the beeline Abhishek Thapar Theater Surpassing the beeline
Sluiten Surpassing the beeline Abhishek Thapar
Surpassing the beeline duikt in de verhalen van de Amsterdamse expatgemeenschap. Verhalen van hen die emigranten zijn als ze hun thuis verlaten en elders immigranten worden; hun verleden, heden en gevoel van 'thuis' zijn volledig in elkaar vervlochten.
Language NP Language no problem Een nacht met Sjahrazade Club CLassique / Abdelkader Benali Muziektheater Een nacht met Sjahrazade
Sluiten Een nacht met Sjahrazade Club CLassique / Abdelkader Benali
De verhalen uit duizend-en-een-nacht spreken nog altijd tot de verbeelding. Schrijver en presentator Abdelkader Benali vertelt op meeslepende wijze het verhaal over Sjahrazade.
Language NP Language no problem We, the Shameless ICK Dans Amsterdam Dans We, the Shameless
Sluiten We, the Shameless ICK Dans Amsterdam
We, the Shameless geeft ons een andere kijk op een solo. Twee verbonden lichamen hebben hun gezamenlijk ‘lichamelijk geheugen’, maar ook hun dubbele identiteit. Zonder gêne delen ze die tweespalt met het publiek.
Language NP Language no problem Jihad van liefde Meervaart / Amsterdams Andalusisch Orkest / George & Eran Producties Theater Jihad van liefde
Sluiten Jihad van liefde Meervaart / Amsterdams Andalusisch Orkest / George & Eran Producties
Jihad van Liefde is een muzikaal verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek. David Van Reybrouck tekende daarin het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachir uit het Belgische Molenbeek, die zijn grote liefde verloor bij de terreuraanslag in de Brusselse metro op 22 maart 2016.
Language NP Language no problem Do Coração Sara Correia Muziek Do Coração
Sluiten Do Coração Sara Correia
Sara Correia treedt live op met Do Coração, het album dat genomineerd is voor de Latin Grammy 2021 en winnaar is van het Best Fado Album bij de PLAY Awards. Het album, geproduceerd door Diogo Clemente, is genomineerd voor Best Portuguese Language Roots Album.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam: Moments of reflection Internationaal Theater Amsterdam / Rabobank Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam: Moments of reflection
Sluiten City Talks Amsterdam: Moments of reflection Internationaal Theater Amsterdam / Rabobank Amsterdam
City Talks is ITA's sip & talkshow, waarin we de getalenteerde creatieven en vernieuwers van onze stad aan het woord laten. Elke editie verbinden we een van onze voorstellingen met maatschappelijke thema's en stedelijke trends.
Language NP Language no problem we wear our wheels with pride and slap your streets with color Moving into Dance Mophatong / Robyn Orlin Dans we wear our wheels with pride and slap your streets with color
Sluiten we wear our wheels with pride and slap your streets with color Moving into Dance Mophatong / Robyn Orlin
Choreografe Robyn Orlin groeide op in het door apartheid gespleten Zuid-Afrika, waar zij als kind zwarte mijnwerkers zag dansen voor een wit publiek. De beelden uit haar jeugd staan nog altijd op haar netvlies gebrand. 
Language NP Language no problem The Story of Travis Theater Rotterdam / Well Made Productions / Romana Vrede / Alida Dors Theater The Story of Travis
Sluiten The Story of Travis Theater Rotterdam / Well Made Productions / Romana Vrede / Alida Dors
The Story of Travis is een nieuwe toneeltekst geïnspireerd door de Broadway klassieker A Raisin in the Sun van Lorraine Hansberry.
Language NP Language no problem Kroniek van een aangekondigde dood Theater RAST / Celil Toksöz Theater Kroniek van een aangekondigde dood
Sluiten Kroniek van een aangekondigde dood Theater RAST / Celil Toksöz
Kroniek van een aangekondigde dood is een ijzingwekkend en meeslepend drama over eerwraak en medeplichtigheid.