Oom Wanja
Oom Wanja
Voorstellingen
De originele Oom Wanja, een toneelklassieker van de Rus Anton Tsjechov, speelt zich af op een Russisch landgoed. Regisseur Liliane Brakema verplaatst het verhaal naar een post-apocalyptische wereld. Terwijl het water stijgt, probeert Wanja de scherven van zijn leven bij elkaar te rapen. De chaos in de wereld weerspiegelt de wanhoop van één mens.
aanvang 20:00
zaal Rabozaal
duur ntb
taal Nederlands gesproken, Engelse boventiteling
In de pers
'Deze [het waterspektakel] gedurfde theatrale vondst bindt de brutale regie van Brakema tot een ijzersterk geheel.' - NRC ★★★★☆
'Belangrijk verhaal en verrukkelijk schouwspel.' - Trouw
'Een mooie en letterlijk lachwekkende aanpak van weer zo'n tragische Tsjechov-clan' - ★★★★☆ Dagblad van het Noorden
'Angstwekkend actueler dan ooit.' - Theaterkrant.nl
'Een spiegel van Tsjechov die de illusie overstijgt, na 100 jaar nog zo actueel.' - Friesch Dagblad
Over de voorstelling
Wanja is er klaar mee. Hij heeft zich tientallen jaren uit de naad gewerkt voor zijn zwager, een arrogante hoogleraar. Omdat ze dachten dat het belangrijk was wat de beste man deed, bestierden Wanja en zijn nichtje Sonja het landgoed zodat de hoogleraar met zijn kennis de wereld tot een betere plek zou kunnen maken. Maar de professor bleek een mislukkeling en zijn elitaire projecten niet bestaand. Wanja heeft zijn leven gegeven voor een zeepbel. Maar wat nu?
Oom Wanja speelt zich af in een wereld in een crisis, een tijd waarin ons huidige economische en sociale systeem in duigen lijkt te vallen. Dagelijks lijkt de werkelijkheid te veranderen en toch blijft de 100 jaar oude tekst van Tsjechov angstaanjagend actueel.
Tsjechov staat bekend als schrijver van personages die bang zijn om te handelen, waardoor de wereld hen inhaalt. Hij is een van de grootste uit de literatuurgeschiedenis. Vanwege zijn kritiek op de parasiterende elite en zijn sympathie voor de ‘gewone man’ werd Tsjechovs werk als voorbode van de Russische Revolutie (1917-1923) beschouwd.
Oom Wanja is het langverwachte grote zaaldebuut van regisseur Liliane Brakema. Met haar fysieke regiestijl laat zij haar personages op een intense manier uitdrukken wat ze niet met woorden kunnen zeggen.
Behoefte aan een uitgebreidere inleiding op de voorstelling? Beluister deze podcast.
Credits
Met Bram van der Heijden, Joost Bolt, Bien De Moor, Anna Raadsveld, Greet Verstraete, Ali Ben Horsting, Martijn Nieuwerf, Simone Peters, Thijs van Vuure (muziek)
regie Liliane Brakema
decorontwerp Roel van Berckelaer
kostuumontwerp MAISON the FAUX
componist Thijs van Vuure
lichtontwerp Gé Wegman