Oom Wanja

Sluiten

Oom Wanja

Noord Nederlands Toneel / Liliane Brakema

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Oom Wanja
Noord Nederlands Toneel / Liliane Brakema
vanaf € 33,50

De originele Oom Wanja, een toneelklassieker van de Rus Anton Tsjechov, speelt zich af op een Russisch landgoed. Regisseur Liliane Brakema verplaatst het verhaal naar een post-apocalyptische wereld. Terwijl het water stijgt, probeert Wanja de scherven van zijn leven bij elkaar te rapen. De chaos in de wereld weerspiegelt de wanhoop van één mens.

aanvang 20:00
zaal Rabozaal
duur ntb
taal Nederlands gesproken, Engelse boventiteling

In de pers

'Deze [het waterspektakel] gedurfde theatrale vondst bindt de brutale regie van Brakema tot een ijzersterk geheel.' - NRC ★★★★☆

'Belangrijk verhaal en verrukkelijk schouwspel.' - Trouw

'Een mooie en letterlijk lachwekkende aanpak van weer zo'n tragische Tsjechov-clan' - ★★★★☆ Dagblad van het Noorden

'Angstwekkend actueler dan ooit.' - Theaterkrant.nl

'Een spiegel van Tsjechov die de illusie overstijgt, na 100 jaar nog zo actueel.' - Friesch Dagblad

Over de voorstelling

Wanja is er klaar mee. Hij heeft zich tientallen jaren uit de naad gewerkt voor zijn zwager, een arrogante hoogleraar. Omdat ze dachten dat het belangrijk was wat de beste man deed, bestierden Wanja en zijn nichtje Sonja het landgoed zodat de hoogleraar met zijn kennis de wereld tot een betere plek zou kunnen maken. Maar de professor bleek een mislukkeling en zijn elitaire projecten niet bestaand. Wanja heeft zijn leven gegeven voor een zeepbel. Maar wat nu?

Oom Wanja
speelt zich af in een wereld in een crisis, een tijd waarin ons huidige economische en sociale systeem in duigen lijkt te vallen. Dagelijks lijkt de werkelijkheid te veranderen en toch blijft de 100 jaar oude tekst van Tsjechov angstaanjagend actueel.

Tsjechov staat bekend als schrijver van personages die bang zijn om te handelen, waardoor de wereld hen inhaalt. Hij is een van de grootste uit de literatuurgeschiedenis. Vanwege zijn kritiek op de parasiterende elite en zijn sympathie voor de ‘gewone man’ werd Tsjechovs werk als voorbode van de Russische Revolutie (1917-1923) beschouwd.

Oom Wanja
is het langverwachte grote zaaldebuut van regisseur Liliane Brakema. Met haar fysieke regiestijl laat zij haar personages op een intense manier uitdrukken wat ze niet met woorden kunnen zeggen.

Behoefte aan een uitgebreidere inleiding op de voorstelling? Beluister deze podcast.

Credits

Met Bram van der Heijden, Joost Bolt, Bien De Moor, Anna Raadsveld, Greet Verstraete, Ali Ben Horsting, Martijn Nieuwerf, Simone Peters, Thijs van Vuure (muziek)
regie Liliane Brakema
decorontwerp Roel van Berckelaer
kostuumontwerp MAISON the FAUX
componist Thijs van Vuure
lichtontwerp Gé Wegman

Oom Wanja - NNT foto Reyer Boxem
Oom Wanja - NNT foto Reyer Boxem

Bekijk ook

Language NP Language no problem Laura H. Toneelgroep Oostpool / Nina Spijkers theater-familie Laura H.
Sluiten Laura H. Toneelgroep Oostpool / Nina Spijkers
Naar de gelijknamige bestseller van Thomas Rueb. De afstand tussen waar je staat en waar je naar kijkt, is bepalend voor wat je ziet
Language NP Language no problem Alles komt goed Orkater / Belle van Heerikhuizen Muziektheater Alles komt goed
Sluiten Alles komt goed Orkater / Belle van Heerikhuizen
Geïnspireerd door het werk van Peter Kropotkin en Rutger Bregman schreven Geert Lageveen en Leopold Witte dit voorjaar aan een voorstelling over het gedrag van mensen in crisis.