OustFaust

Sluiten

OustFaust

Het Nationale Theater / Theu Boermans

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
OustFaust
Het Nationale Theater / Theu Boermans
1+ rang € 41,5 / 1e rang € 38,5 / 2e rang € 36 / 3e rang € 31 / 4e rang € 22,5 / 5e rang € 13

‘Indrukwekkend, lachwekkend, fascinerend en pijnlijk’ - ‘Romana Vrede als blakend baken van theatraliteit’ - ‘Mark Rietman excelleert in de rol van verleider en duivel’ – de Volkskrant

De arts-wetenschapper Faust komt tot de pijnlijke conclusie dat jarenlang studeren geen échte kennis over het leven heeft opgeleverd en besluit alles los te laten om zich radicaal aan het leven over te geven – ‘zich doodleven’: dat is het motto.

In de schimmige nachtclub The Boogie Witch Kitchen loopt Faust niet alleen de mysterieuze Mafisto tegen het lijf, maar ook de leergierige Strauss, de onschuldige Greta en de klassieke Helena. Tijdens een duizelingwekkende nachtelijke trip gebeuren er zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Zal Faust zo uiteindelijk dichter tot de zin van het leven komen?

Aanvangstijd 19:00
Duur 200 minuten, inclusief pauze
Locatie Grote Zaal  
Taal Nederlands

Vrije en actuele bewerking van Tom Lanoye
Faust fascineert Theu Boermans (Amadeus, Soldaat van Oranje) al zijn hele loopbaan. Speciaal voor hem schreef de Vlaamse schrijver Tom Lanoye een hedendaagse versie van de 19e -eeuwse klassieker van Johann Wolfgang von Goethe. In zijn Faust staan de grote vragen van het leven centraal. Waarom is er lijden in deze wereld? Is het beter om je hart te volgen, of je verstand? En is een beter leven maakbaar, bijvoorbeeld met behulp van religie of wetenschap? Voor OustFaust gebruikte Lanoye deze ingrediënten én onze huidige door corona getekende tijd als vertrekpunt. Faust is een moegestreden arts en wetenschapper: hij voelt – net als veel mensen nu – de verleiding om zich los te koppelen van de wereld en een fatalistisch pad in te slaan, op zoek naar houvast. Terwijl hij Goethe op de voet volgt, grijpt Lanoye ook alle vrijheid om de klassieke Faust uit te drijven – ‘to oust’ – en de wereld van nu op de voorgrond te zetten.

Topacteurs en bekende makers

Met de keuze voor Romana Vrede als Faust staan alle verhoudingen op scherp. Gevestigde namen als Mark Rietman en Joris Smit staan aan haar zijde als Mafisto en Strauss. Maar ook nieuwe gezichten zijn onderdeel van de cast, zoals de opkomende talenten Daniël Kolf (Koeriers, Nieuw Zeer) en Myrthe Huber (ANNE+, George en Eran worden racisten). -|-Bernhard Hammer, Boermans’ vaste decorontwerper, ontwierp een indrukwekkend toneelbeeld. De kostuums zijn van Mattijs van Bergen, bij het grote publiek bekend van zijn ontwerpen voor koningin Máxima. Hij ontwierp eerder ook de kostuums van Amadeus van Boermans. Daan Wijnands (14 de musical, Showponies, Snorro) verzorgt de choreografie.

Afscheid van Theu Boermans bij HNT
Theu Boermans was van 2011 tot 2017 artistiek directeur van het Nationale Toneel. Sinds de fusie in 2017 is hij huisregisseur bij Het Nationale Theater. Met OustFaust neemt Boermans daverend afscheid van Het Nationale Theater met een groots samenspel van decor, muziek, dans en tekst vol knetterende tegenstellingen.

CREDITS

Regie Theu Boermans
Tekst
Tom Lanoye (naar Goethe)
Spel
Romana Vrede, Mark Rietman, Joris Smit, Myrthe Huber, Daniël Kolf, Astrid van Eck, Luuk
Weers + tien dansers
Dramaturgie
Remco van Rijn
Decor
Bernhard Hammer
Kostuums
Mattijs van Bergen
Muziek
George Dhauw
Video
Arjen Klerkx
Licht
Stefan Dijkman
Choreografie
Daan Wijnands

BEKIJK OOK

Language NP Language no problem Uit het hoofd Loes Luca / Maria Goos Theater Uit het hoofd
Sluiten Uit het hoofd Loes Luca / Maria Goos
Uit Het Hoofd is een voorstelling over een leven dat lijkt op dat van Loes Luca. Toevallig speelt diezelfde Loes Luca een actrice die haar leven beschouwt. Ze wordt bijgestaan door de jonge actrice Kaatje Kooij die haar souffleuse speelt en daarom Oortje wordt genoemd.