Para
Para
Voorstellingen
Een indrukwekkende, onwaarschijnlijk goede voorstelling waarin via een mislukte Belgische VN-missie het verhaal wordt verteld van een mislukte missie van de mensheid om elkaar van het kwaad te weerhouden. Op onnavolgbare wijze geacteerd door Bruno Vanden Broecke, waarbij zijn hypnotiserende spel je meeneemt in de langzame transformatie van goede bedoelingen naar een groots fiasco, zonder je sympathie te verliezen..
Aanvangstijd: 20:00
Duur: 90 min
Locatie: Grote Zaal
Taal: Nederlands
3x Bruno
Tussen 19 en 23 januari kunt u maar liefst drie voorstellingen met Bruno Vanden Broecke in ITA zien. Op 19 januari speelt hij Missie, het is de 8e keer dat we deze productie uitnodigen. Eerder was deze voorstelling te zien in 2008, 2010, 2012, 2013, 2014, 2016 en 2017. Op 22 januari is Bruno te zien in Para en op 23 in de nieuwste voorstelling Jonathan. Een unieke kans om deze bijzondere voorstellingen achter elkaar te bekijken.
foto: ©Danny Willems
Over de voorstelling
Negen jaar na hun internationaal bejubelde theaterhit Missie gingen auteur David Van Reybrouck, acteur en theatermaker Bruno Vanden Broecke en regisseur Raven Ruëll opnieuw samen aan de slag voor de KVS-productie Para. Na de missionaris in Missie, laat David Van Reybrouck in deze monoloog de militair aan het woord. Hij dook daarvoor in een vergeten brok recente geschiedenis, de grootschalige Belgische militaire interventie in Somalië in 1992-93. Twee jaar lang doorploegde Van Reybrouck archieven en publicaties en interviewde paracommando’s die deelnamen aan deze missie, zowel officieren als gewone soldaten.
“Para gaat in eerste instantie over het geknaag vanbinnen,” stelt auteur David Van Reybrouck in een interview. “De voorstelling gaat over jongemannen die niet voorbereid waren op de opdracht die ze kregen. -|- Ze zaten plots voor vier maanden in het midden van een uiterst complex conflict in de Hoorn van Afrika, waarin uitzichtloze verveling, latent racisme en acuut geweld resulteerden in daden waarvan sommigen zich tot vandaag afvragen hoe ze hen hebben kunnen stellen.”
Centraal thema van Para is de morele ontsporing. Van Reybrouck: “Een aantal para’s die in Somalië gezeten hebben, heeft intussen zelfmoord gepleegd. Voor hen ging dat verleden en het eigen, bezwaarde geweten nooit meer voorbij.”
Para is aanklacht noch lofzang, maar onderzoekt de complexe tragiek van ‘internationale vredesoperaties’. Het is een verhaal over idealisme en onvermogen, over nobele doelstellingen en smerige praktijken.
In de pers
“Na het vorige succes van David Van Reybrouck waren de verwachtingen hooggespannen. Para maakt ze waar... Dit is het verhaal van zoveel internationale missies, in elk detail raak getroffen.” - De Volkskrant ★★★★★
“Als geheel staat Para als een tank. Een stevigheid van smeedijzer, met de loop op de juiste emoties en burgerlijke plichten gericht. Raak. “ - Het Nieuwsblad ★★★★ -|-“Bruno Vanden Broecke is de koning van de monoloog... Dit is niet zomaar een theaterstuk. Nee, het is een evenement van nationaal belang: een oefening in herinneren en empathie.” - De Standaard
Bruno Vanden Broecke
Bruno Vanden Broecke (°Sint-Niklaas, 1974) is theater- en filmacteur. Hij studeerde klassieke filologie en dramatische kunsten. Hij was verbonden aan het collectief SKaGeN (2000 tot 2009) en Compagnie De Koe (1999-2008). Hij was als KVS-gezicht eerder te zien in Missie, Para en Ouder kind en Jonathan.
Het grote publiek kent hem van zijn televisiewerk. Hij speelde mee in De Ronde, Code 37, Duts, Katarakt, Matroesjka's 2, Den elfde van den elfde, Callboys 1 en 2, Clinch en Safety First, deelde in de prijzen (een Emmy) met Wat Als 1, 2 & 3 en wordt nog quasi dagelijks aangesproken als Sammy Tanghe uit Het Eiland. Op het witte doek was hij onder meer te zien in Anyway The Wind Blows, Een Ander zijn Geluk en Loft.
David van Reybrouck
David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Zijn grootste succes behaalde hij met Congo. Een geschiedenis, dat werd bekroond met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012. Zijn essay Pleidooi voor populisme leverde hem de Jan Hanlo Essayprijs 2009 en de Vlaamse Cultuurprijs Kritiek en Essay 2009 op. In 2014 ontving hij de Gouden Ganzenveer en werd zijn pamflet Tegen verkiezingen bekroond met de Henriëtte Roland Holst-prijs. Dit pamflet werd geprezen door Kofi Annan. Hij schreef verder de theatermonoloog Para (2016) en Een jihad van liefde, waarvoor hij in 2017 samen met Mohamed El Bachiri het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap kreeg. In datzelfde jaar verscheen ook het essay Vrede kun je leren (samen met Thomas d’Ansembourg). Van Reybroucks Boekenweekessay Zink werd bekroond met Prix du livre européen. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen.
Prijzen
Op het Nederlandse Theaterfestival 2018 kreeg Bruno Vanden Broecke voor zijn prestatie de Louis d'Or! Uit het juryrapport: "In Para is Bruno Vanden Broecke een acteur die zijn personage wórdt. Schuchter en onhandig lijkt hij te starten en grijpt gaandeweg de toeschouwer genadeloos bij de kladden."
Ook in Frankrijk krijgt Para lof toegewaaid: Théâtre de l'Union kent de voorstelling de Prix de coopérateurs toe, in de categorie 'Beste voorstelling van 2018/2019'.
Credits
Regie Raven Ruëll
Spel Bruno Vanden Broecke
Tekst David Van Reybrouck
Scenografie Leo De Nijs
Uitvoering Decor Kvs Atelier
Lichtvormgever Johan Vonk
Licht uitvoering Geert Drobé
Uitvoering geluid Dimitri Joly
Kostuum Heidi Ehrhart
Vertaling boventiteling Monique Nagielkopf
Productieleiding Lieven Symaeys
Productie Kvs
Spreiding & Tourmanagement Saskia Lienard
Met dank aan Jacques Bloemen & Adriaan Van Den Hoof
Met Coronatoegangsbewijs
Om deze voorstelling te bezoeken heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.