Skiagraphia

Sluiten
Julidans

Skiagraphia

Siba Sahabi (IR/DE) / Andres Marin (ES)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Skiagraphia
Siba Sahabi (IR/DE) / Andres Marin (ES)

Een sculpturenlandschap in beweging

Het was de jarenlange droom van multidisciplinair kunstenaar Siba Sahabi: een samenwerking met de ‘anarchistische’ flamencodanser Andrés Marín. Niet zo vreemd, beide kunstenaars verbinden traditie en vernieuwing. Met de beeldende dansvoorstelling Skiagraphia, een spectaculaire mix van flamenco, hedendaagse dans, elektronische muziek en een ingenieus decor van bewegende sculpturen, bewijzen ze zich een match made in heaven.

Julidans
Julidans NL
Duur 60 minuten
Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Rabozaal

Nagesprek op 12 juli met Siba Sahabi & Andrés Marín

Sahabi & Marín


De Duits-Perzische kunstenaar Siba Sahabi beperkt zich niet tot één medium en discipline. Vaak voel je in haar ontwerpen dat integratie van de oosterse met de westerse cultuur tot vernieuwing en culturele rijkdom heeft geleid. Haar bekroonde werk werd internationaal tentoongesteld in musea en galerieën zoals het Museo Nacional de Bellas Artes in Buenos Aires, Spazio Rossana Orlandi in Milaan en de Saatchi Gallery in Londen.
-|-
Flamencodanser Andrés Marín is ook een interessante pionier die bruggen slaat tussen mensen, culturen en disciplines. Hij heeft niets met de traditionele flamencoclichés zoals stippenjurken of sjaaltjes, het gaat hem om de pure zeggingskracht van flamenco. Hij danst, naar eigen zeggen, om een reactie uit te lokken bij de toeschouwer, niet voor het applaus. Dat doet overigens niets af aan het feit dat hij vuurwerk met zijn benen maakt.

Skiagraphia


In de beeldende dansvoorstelling Skiagraphia – ‘schrijven met schaduw’ – bundelen Andrés Marín en Siba Sahabi hun krachten, aangevuld met een uniek artistiek team, bestaande uit de Nederlandse filmregisseur en dansdramaturg Marinus Groothof en de Nederlandse componist Renger Koning. Naast de charismatische Marín is er nog een danskunstenaar geëngageerd: de Amerikaanse Kalin Morrow, in Nederland bekend door haar samenwerking met Club Guy & Roni en Dunja Jocic.

Centraal in Skiagraphia staat de scheppingsmythe van Plinius, die gaat over de menselijke drang om vast te houden aan het leven. Deze eeuwenoude mythe wordt naar de toekomst gebracht en verbonden met de moderne ideeën van het transhumanisme. Deze filosofische stroming probeert te bereiken waar de mensheid van droomt: het voortzetten van het leven buiten onze ‘vervaldatum’, bijvoorbeeld door het uploaden van onze hersenen in digitaal format.
-|-
De voorstelling onderzoekt dit thema met behulp van twee versies van een en dezelfde persoon: de sterfelijke (Marín) en de onsterfelijke (Morrow). De onsterfelijke is gevrijwaard van zorgen over de beperkte tijd en verkent de mogelijkheden van een oneindig leven. Maar hij mist ook de emoties die gepaard gaan met vergankelijkheid, verlies en een beperkte levensduur. Als de dood de drijvende kracht achter het leven is, welke drang heeft de onsterfelijke dan om te leven?

Het thema van herschepping wordt tastbaar gemaakt aan de hand van een ingenieus ontworpen decor van Siba Sahabi: een kinetisch landschap van transformerende, geometrische sculpturen, die door de performers in beweging worden gezet in een mysterieus spel van licht- en schaduwwerking.

REVIEWS

de Volkskrant

‘Andrés Marín is de oproerkraaier van de flamenco’

Credits


Concept en algehele leiding Siba Sahabi
Regie Marinus Groothof
Choreografie en dans Andrés Marín, Kalin Morrow
Dansstagiaires Lotte Leppers, Quincy Otgaar, Dovilė Krutulytė
Muziek Renger Koning
Decor / sculpturen Siba Sahabi
Kostuums Anne de Grijff
-|-
LichtontwerpTom Visser
Technische coördinatie Seb Jongejans
Techniek Seb Jongejans, Niels Kingma
PR Marleen Paping
Zakelijke leiding Paul Dijkema
Productie Stichting Siba Sahabi
Productie-assistent Rik Schippers

MEER

Language NP Language no problem Encantado Lia Rodrigues (BR) Dans Encantado
Sluiten Encantado Lia Rodrigues (BR)
De Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues gaat in het kleurrijke Encantado op zoek naar riten en gebruiken die we jammerlijk uit het oog verloren zijn. Een betoverende viering van wonderbaarlijke individuen.
Language NP Language no problem The Power (of) The Fragile Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties Dans The Power (of) The Fragile
Sluiten The Power (of) The Fragile Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties
In The Power (of) The Fragile danst de Vlaams-Tunesische Mohamed Toukabri samen met zijn moeder Mimouna Latifa Khamessi. We zien hun relatie gespiegeld in twee bewegende lichamen. Uit welke vormen kan de ‘meest archetypische aller relaties’ bestaan?
Language NP Language no problem Fúria Lia Rodrigues (BR) Dans Fúria
Sluiten Fúria Lia Rodrigues (BR)
Fúria is Portugees voor woede, enthousiasme, passie, bezieling. Van al die emoties is de gelijknamige voorstelling van de Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues doordrenkt. Alle heilige huisjes worden omver geschopt in een barokke voorstelling.